Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

CAT PEOPLE (1942)

 











Γατανθρωπικό ψυχόδραμα , γραμμένο από τον DeWitt Bodeen ( THE 7TH VICTIM , THE CURSE OF THE CAT PEOPLE ) . Σκηνοθετημένο από τον Jaques Tourner ( I WALKED WITH A ZOMBIE , THE LEOPARD MAN , NIGHT OF THE DEMON ) για την RKO Pictures είναι το μοναδικό b-movie της περιόδου το οποίο δεν μπορούσε να κοντραριστεί στα ίσα με τα μεγαθήρια του τρόμου της Universal αλλά εγκρίθηκε λόγω άρτιας παραγωγής για διατήρηση από το Αμερικανικό Κονγκρέσο ως καλλιτεχνική κληρονομιά 50 χρόνια αργότερα . Έπαιξε τόσες πολλές εβδομάδες στα σινεμά της εποχής που οι κριτικοί ταινιών οι οποίοι αρχικά είχαν γράψει άσχημα λόγια αναθεώρησαν όταν την ξαναείδαν . Η μεγάλη της επιτυχία καθυστέρησε την κυκλοφορία των επόμενων ταινιών του παραγωγού Val Lewton (ο οποίος εισήγαγε τα Jump Scares με αυτή τη ταινία, I WALKED WITH A ZOMBIE και THE LEOPARD MAN . Ο σφιχτός προϋπολογισμός των 150 χιλιάδων δολαρίων οδήγησαν στην δημιουργική χρήση σκιών ως ειδικών εφέ , γεγονός που ενδυνάμωσε την ένταση της αγωνιώδους ατμόσφαιρας .

Η νεαρή Σέρβα καλλιτέχνης , Irena Dubrovna ( η Γαλλίδα ηθοποιός Simone Simon - THE CURSE OF THE CAT PEOPLE ) ζει μόνη της και εργάζεται ως εικονογράφος μόδας στην Αμερική . Συνηθίζει να περνάει τις ελεύθερες ώρες της σκιτσάροντας τα αιλουροειδή του ζωολογικού κήπου της περιοχής της . Εκεί γνωρίζει τον νεαρό ναυπηγό μηχανικό Oliver Reed ( Kent Smith - YOUTH RUNS WILD , THE DAMNED DON'T CRY , THE OUTER LIMITS , THE INVADERS ) ο οποίος δεν αργεί να την ερωτευτεί παράφορα και να την παντρευτεί σχεδόν την επόμενη μέρα . Όλα καλά και όμορφα μεταξύ του νέου ζευγαριού , εκτός από το ερωτικό κομμάτι : η Irena έχει μια ανεξήγητη αποστροφή στην σωματική επαφή και ούτε καν φιλιέται με τον σύζυγό της , γεγονός που προκαλεί τριβή στην σχέση τους . Παρόλο που του εξήγησε εξαρχής πως προέρχεται από ένα χωριό μαγισσών της Σερβίας όπου οι γυναίκες είναι καταραμένες από τον θεό να μεταμορφώνονται σε πάνθηρες κάθε φορά που νιώθουν πονηρά συναισθήματα , ο Oliver το παίρνει αψήφιστα και την παροτρύνει να αναζητήσει βοήθεια σε έναν "ειδικό" . Η Irena ψυχαναλύεται από τον ErolFlynn-ικό γόη ψυχίατρο Δόκτωρ Louis Judd ( Tom Conway - ο Tom Lawrence στις 10 ταινίες της σειράς κατασκοπικών περιπετειών THE FALCON , THE 7TH VICTIM όπου ξανακάνει τον Δόκτωρ Judd παρόλο που εδώ τον τρώει ο πάνθηρας , BRIDE OF THE GORILLA , THE SHE-CREATURE ) ο οποίος επίσης την ερωτεύεται και δυναμιτίζει την ήδη εύφλεκτη ατμόσφαιρα με το στενό μαρκάρισμα που της κάνει προς το τέλος της ταινίας . Την ίδια στιγμή ο Oliver απομακρύνεται συναισθηματικά από την σύζυγό του η οποία πλέον κάνει παρέα με τους πάνθηρες του ζωολογικού κήπου και έρχεται πιο κοντά με την γοητευτική συνάδελφό του και καλύτερή του φίλη , Alice Moore ( Jane Randolph - THE FALCON STRIKES BACK , THE MYSTERIOUS MR.M ) . H Irena καταλαβαίνει πως κάτι τρέχει μεταξύ τους και το δραματικό φινάλε μεταμόρφωσης και θανάτου έρχεται όταν εκείνος της ζητήσει διαζύγιο , ξυπνώντας μια και καλή το ζώο μέσα της ...

Πέρα από αυτή την ταινία , την συνέχειά της έναν χρόνο μετά με το THE CURSE OF THE CAT PEOPLE (1944) , το THE CATMAN OF PARIS (1946) της Republic , το μέσες-άκρες ομώνυμο remake της πρώτης ταινίας το 1982 και το SLEEPWALKERS (1992) του Stephen King , δεν υπάρχουν άλλα δείγματα φιλμογραφίας τρόμου με μανιακούς γατανθρώπους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.