Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

THE MAN THEY COULD NOT HANG (1939)

 











"Always remember , i offered you life and you gave me death!"


Γραμμένο από τον Karl Brown ( PORT OF MISSING GIRLS , PHANTOM KILLER , THE APE MAN ) . Σκηνοθετημένο για την Columbia Pictures από τον Nick Grinde ( LADIES CRAVE EXCITEMENT , THE MAN WITH NINE LIVES , BEFORE I HANG ) . Είναι η πρώτη από τις 4 ταινίες της άτυπης σειράς "παρανοϊκός επιστήμονας" . Την ακολούθησαν οι THE MAN WITH NINE LIVES (1940) , BEFORE I HANG (1940) και THE DEVIL COMMANDS (1941) .

Ο Boris Karloff είναι ο εν λόγω παρανοϊκός επιστήμονας της κρυογενετικής , Δόκτωρ Henryk Savaard . Εφευρέτης ενός πρότυπου συστήματος κυκλοφορίας νερού (ή και άλλων υγρών) μέσω μιας τεχνιτής γυάλινης καρδιάς , ικανού να αναστήσει προσφάτως νεκρούς , προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τα απαραίτητα κρίσιμα επιπλέον λεπτά που μπορεί να χρειαστεί κάποιος γιατρός στο χειρουργείο όταν εκτελεί κάποια δύσκολη εγχείρηση που απαιτεί χρόνο και προσοχή στη λεπτομέρια (η ιδέα πέρασε από την επιστημονική φαντασία του τέλους της δεκαετίας του '30 στην πραγματικότητα της εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς το 1952) . Δοκιμάζοντας την εφεύρεσή του σε έναν πρόθυμο μαθητή του , καταλήγει κατηγορούμενος για φόνο μετά από την προδοτική παρέμβαση της νοσοκόμας του , η οποία ήταν η αραββωνιαστικιά του εθελοντή . Παρόλο που παρακάλεσε να του δώσουν άλλη μια ώρα να ολοκληρώσει το πειραμά του , οι αστυνομικοί τον αποπήραν και τον συνέλαβαν . Οι ένορκοι και το δικαστήριο τον βρίσκουν ένοχο και τον καταδικάζουν σε θάνατο δια απαγχονισμού με συνοπτικές διαδικασίες ηθικοπλαστικής υποκρισίας . Ο Savaard δέχεται την ποινή του και εύχεται τα ίδια στους κριτές του μετά την καταδικαστική απόφαση , ενώ λίγο πριν την εκτέλεσή του φροντίζει να παραδόσει το σώμα του στην επιστήμη και συγκεκριμένα στο έμπιστο βοηθό του ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την συσκευή ανάστασης στον ίδιο ως το τελικό πείραμα για το πέρασμά του στα ιατρικά χρονικά . Με σπασμένο λαιμό ο Savaard επιστρέφει , αν και στις κινήσεις του είναι μονοκόματος λόγω του τραύματός του και εξαπολύει ματωμένη εκδίκηση σε όλους όσους τον αδίκησαν . Οι 12 ένορκοι , ο δικαστής και οι κατήγοροί του γίνονται στόχος για τον μανιακό επιστήμονα ο οποίος διψάει για εκδίκηση εναντίον όλων όσων τον αδίκησαν όσο βρισκόταν στη ζωή . Το δεύτερο μισό της ταινίας εξελίσσεται στο μέγαρο του επιστήμονα όπου οι εναπομείναντες εχθροί του μαζεύονται για ένα δείπνο θανάτου και αποκάλυψης με τον οικοδεσπότη στον ρόλο του κυνηγού να έχει υπολογίσει την παραμικρή λεπτομέρια για τους τρόπους και την ώρα της εκτέλεσή τους , εκτός από την ξαφνική επίσκεψη της κόρης του Janet ( Lorna Gray - CAPTAIN AMERICA , VALLEY OF THE ZOMBIES ) , η οποία οδηγεί στην μοιραία κορύφωση του 64λεπτου b-δράματος .

O Robert Wilcox ( ISLAND OF DOOMED MEN , ο Copperhead στο κινηματογραφικό σήριαλ THE MYSTERIOUS DR. SATAN ) είναι ο εξυπνάκιας ρεπόρτερ "Scoop" Foley και μάλλον ερωτικό ενδιαφέρον της Janet . Βρίσκεται ακάλεστος στο δείπνο του θανάτου ερευνόντας τους όχι και τόσο τυχαίους θανάτους 6 ενόρκων από την δίκη του Savaard και συμμετέχει στην ατσούμπαλη αποστολή σύλληψής του . O Wilcox πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1955 μέσα σε ένα τραίνο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 45 ετών μετά από 5 χρόνια κρεπάλης και πρωτοσέλιδων από τον έντονο γάμο του (ξυλοδαρμοί , εξεφτελισμός καριέρας σε σημείο υποσυτισμού από την φτώχια , εξάρτηση από το αλκοόλ και τα προβλήματα υγείας που το συνοδεύουν) με την επίσης εθισμένη στην λάμψη και τις ουσίες Dianna Barrymore (κορη του John Barrymore , η οποία χαιρέτησε με την σειρά της αυτόν τον πλανήτη το 1960 αυτοκτονώντας σε ηλικία 38 ετών) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.