Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

THE PUBLIC ENEMY (1931)

 











Σκληρή περιπέτεια εποχής με ηθικό μήνυμα "το έγκλημα δεν πληρώνει" , γραμμένη από τον Harvey F. Thew . Βασισμένη στο BEER AND BLOOD , το ακυκλοφόρητο βιβλίο δύο πρώην δημοσιογράφων , John Bright και Kubec Glasmon . Σκηνοθετημένη ως "η πιο βίαιη ταινία που έχεις δει" για την Warner Bros από τον βετεράνο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου William A. Wellman ( CHINATOWN NIGHTS , THE HATCHET MAN ) . Η βία χτυπάει κόκκινο όταν ο Cagney στύβει ντιρέκτ ένα γκρέηπφρουτ στα μούτρα της αγαπημένης του , Mae Clark :



Ο Tom Powers ( James Cagney - ANGELS WITH DIRTY FACES , EACH DAWN I DIE , THE ROARING TWENTIES , WHITE HEAT ) και ο Matt Doyle ( Edward Woods - HOT SATURDAY , TARZAN THE FEARLESS ) είναι δύο νεαροί Αμερικάνοι με Ιρλανδικές ρίζες οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στην άλλη πλευρά του νόμου από μικρή ηλικία . Ξεκίνησαν την αλήτικη ζωή τους με μικροκλοπές στις αρχές του 20ου αιώνα και στην εφηβεία τους συνέχισαν στην επόμενη κλίμακα του σκληρού εγκληματία με ληστείες μετά φόνου , εκβιασμούς κτλ . Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '20 και της ποτοαπαγόρευσης διακινούν παράνομα μπύρα σε μικρά μπαρ στα οποία φροντίζουν με άγριες διαθέσεις να λειτουργεί χωρίς προβλήματα το μαύρο εμπόριο . Υπό την προστασία του μεγάλου αφεντικού Samuel "Nails" Nathan ( Leslie Fenton ) οι δουλείες πάνε καλά και το χρήμα ρέει άφθονο . O Tom και ο φιλαράκος του είναι τα πρωτοπαλίκαρα της συμμορίας , με τον Tom να είναι πάντα η ηγετική μορφή τόσο στη μεγάλη νυχτερινή ζωή , όσο και στις γυναίκες - η ζωή του στο σπίτι όμως δεν είναι η ίδια μετά την επιστροφή του μεγάλου του αδελφού από τον μεγάλο πόλεμο . Δεν θέλουν τα βρώμικα από αίμα λεφτά του , αλλά παρόλα αυτά τον αγαπάνε . Όταν το αφεντικό πέσει από το άλογό του και πεθάνει , η συμμορία θα βρεθεί ακέφαλη και έρμαιο στις επιθετικές διαθέσεις των υπόλοιπων συνδικάτων που θέλουν τα έσοδά από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες . Ο Matt παντρεύεται αλλά δεν γλυτώνει από τις σφαίρες των αντιπάλων και γίνεται η κινητήρια δύναμη του Tom να πάρει δύο περίστροφα και να τα βάλει μόνος του εναντίον όλων καταλήγοντας ματωμένος πάνω σε ένα φρεάτιο υπονόμου . Ο συμβολικός εξευτελισμός του όμως δεν είναι αρκετός . Πάνω που φτιάχνει τις σχέσεις του με την οικογένειά του πάνω στο κρεβάτι του πόνου ενός νοσοκομείου , οι εχθροί του τον απαγάγουν και τον επιστρέφουν νεκρό και φασκιωμένο στους αγαπημένους του , γιατί αυτή είναι η μοναδική κατάληξη για έναν εγκληματία αν θέλουμε η κοινωνία να συνεχίσει να υπάρχει .


Η Jean Harlow ( HELL'S ANGELS , PLATINUM BLONDE , THE BEAST OF THE CITY , SCARFACE , BLONDE BOMBSHELL , RECKLESS , RIFFRAFF , SARATOGA ) είναι η πρώτη θανατηφόρα πλατινέ ξανθιά της μεγάλης οθόνης με τις πάντα ερεθισμένες ρόγες (πρακτική χρήση πάγου πάνω τους , κάτι το οποίο συνήθιζε να κάνει στο καμαρίνι πριν τα γυρίσματα) . Εδώ ερμηνεύει την ελευθεριάζουσα Gwen Allen , την τελευταία εντυπωσιακή φιλενάδα του Tom .  Εκτός οθόνης είχε σχέσεις με μεγάλα μούτρα του υποκόσμου που προώθησαν καταλλήλως την καριέρα της δανείζοντας χρήματα σε εταιρίες παραγωγής . Τα νεφρά της και το συκώτι της δεν άντεξαν την ξέφρενη ζωή εντός και εκτός Hollywood και έφυγε από αυτό τον μάταιο κόσμο το 1937 κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας της ταινίας , SARATOGA , σε ηλικία 26 ετών από εγκεφαλικό οίδημα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.