Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

THE INVISIBLE RAY (1936)

 











"I believe that this city is at the mercy of a madman whose body is an engine of destruction"


Ταινία επιστημονικής φαντασίας του πολτού και του τρόμου , γραμμένη από τον John Colton ( WEREWOLF OF LONDON ) . Βασισμένη σε μια ιστορία των Howard Higgin ( HELL'S HOUSE , REVOLT OF THE ZOMBIES ) και Douglas Hodges . Σκηνοθετημένη για την Universal Pictures (η οποία βρισκόταν υπό κατάσταση πώλησης) από τον Lambert Hillyer ( DRACULA'S DAUGHTER , το κινηματογραφικό σήριαλ BATMAN του 1943 και ατελείωτα b-westerns ) με τελικό κόστος παραγωγής γύρω στα 235 χιλιάδες δολάρια . Σκηνές επιστημονικής δράσης της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν ως είχαν και στο κινηματογραφικό σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Bela Lugosi , THE PHANTOM CREEPS (1939) .

Ο Boris Karloff είναι ο Καρπάθιος μονομανής αστρονόμος , δόκτωρ Janos Ruck ο οποίος ζει σε έναν ανεμοδαρμένο πύργο μαζί με προπ συσκευές εκκένωσης ηλεκτρισμού δανεισμένες από τα πλατό του FLASH GORDON (1936) και του DRACULA'S DAUGHTER (1936) , την χιλιόχρονη μητέρα του και την κατά πολλά χρόνια νεώτερη σύζυγό του . Κοιτάζοντας διακόσια χρόνια προστά από τις θεωρίες των σύγχρονών του συναδέλφων , έχει εφεύρει μια πρωτότυπη συσκευή χρονο-φωτογράφισης , ικανή να αποτυπώσει σε μορφή ταινίας μικρού μήκους γεγονότα που συνέβησαν στη Γη στα βάθη του χρόνου , αποκωδικοποιώντας ακτίνες φωτός προερχόμενες από τον μακρινό Γαλαξία της Ανδρομέδας . Ο επιστημονικός κύκλος τον θεωρεί ανορθόδοξο τόσο στις ιδέες όσο και στις πρακτικές του και δεν αναγνωρίζει το έργο του , μέχρι που η φανταστική του ανακάλυψη θα τον οδηγήσει μαζί με ένα συνεργείο εξερευνητών/επιστημόνων και μερικούς ημίγυμνους άγριους στα βάθη της Αφρικής όπου θα προσπαθήσει να βρει τα απομεινάρια ενός μετεωρήτη που είχε πέσει στη Γη χιλιάδες χρόνια πριν . Ο συγκεκριμένος μετεωρήτης περιείχε το θαυματουργά ευφάνταστο και άγνωστο μέχρι στιγμής στοιχείο του περιοδικού πίνακα , Ράδιο Χ , το οποίο παρέχει απίστευτη δύναμη σε όποιον είναι ικανός να το χρησιμοποιήσει . Φυσικά ο Karloff φτιάχνει μια πρότυπη ακτίνα θανάτου , έτοιμος να καταλάβει τον πλανήτη , κάτι το οποίο δεν αρέσει στους φίλους του . Ταυτόχρονα μολύνεται από την επαφή με την άγνωστη ουσία και λαμπιρίζει ραδιενεργά στο σκοτάδι . Όταν εξαιτίας της ιδιόμορφα επικίνδυνης κατάστασής του απομακρυνθεί από τα εγκόσμια , η γυναίκα του θα τον αφήσει και οι συνάδελφοι που ήταν μαζί του στην αποστολή θα πατεντάρουν το Ράδιο Χ για να κάνουν καλό στον πλανήτη και όχι στη τσέπη τους . Εκείνος κερδίζει το βραβείο νόμπελ ως αναγνώριση , αλλά το ακοινώνητο σκοτάδι παραμένει στην ψυχή του και μεγαλώνει καθημερινά . Σκηνοθετεί τον θάνατό του στη Γαλλία και λιώνοντας με την ακτίνα θανάτου τσέπης ένα-ένα τα αγάλματα των 6 αγίων που κοσμούν την εκκλησία [ανακυκλωμένο σετ από το THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME (1923)] όπου παντρεύτηκε η πρώην γυναίκα του προσπαθεί ταυτόχρονα να εξολοθρεύσει τα 6 μέλη της αποστολής .

Ο Bela "Dracula" Lugosi είναι ο "Γάλλος" με την χαρακτηριστική Ουγγρική προφορά , επιστημονικός αντίλογος και ανταγωνιστής του Ruck , Δόκτωρ της Αστρο-χημείας , Felix Benet , μέλος της φιλόδοξης αποστολής . Όταν μαθαίνει για το ραδιενεργό πρόβλημα του Ruck , δημιουργεί στα γρήγορα έναν ενέσιμο αντίδοτο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιεί καθημερινά ο ραδιενεργός ασθενής , αλλιώς αν ξεχάσει να λάβει έστω και μια δόση θα χάσει το μυαλό του και θα ανατιναχθεί σε ζωντανή φλόγα . Δημιουργώντας μια συσκευή ακτίνας ζωής , χρησιμοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες του Ράδιου Χ με σκοπό να γιατρεύει κόσμο χωρίς χρέωση . Κάτι το οποίο τον κάνει λαϊκό ήρωα στις αρρωστημένες μάζες της Γαλλικής πρωτεύουσας όπου στεγάζεται το μέγαρο/ιατρείο του . Όταν ο Ruck επανεμφανίζεται στο προσκήνιο στραβωμένος με όλους , αλλά κυρίως με τον κόσμο που δεν τον καταλαβαίνει και την γυναίκα του που παντρεύτηκε έναν νεαρό μορφονιό εξερευνητή της αποστολής της Νιγηρίας ( Frank Lawton - THE DEVIL-DOLL ) , ο Benet σχεδιάζει αντίμετρα με σκοπό την σύλληψη του παρανοϊκού πλέον επιστημονικού του αντιπάλου . Θυσιάζεται κατά την διάρκεια της τελικής επιχείρησης της Γαλλικής αστυνομίας .

H Frances Drake ( BOLERO , MAD LOVE ) είναι η νεαρή , ευσυγκίνητη σύζυγος του Ruck , Diana . Μεγάλωσε μέσα στο κάστρο του καθώς ο πατέρας της ήταν βοηθός του , οπότε ήταν φυσικό να παντρευτεί το άντρα που την μεγάλωσε ως δεύτερη νύφη του τέρατος του Frankenstein . Όταν δεν κλαίει , λιποθυμάει στην αγκαλιά κάποιου άντρα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.