Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

THE KILLERS (1946)

 











"Don't ask a dying man to lie his soul into hell"


Γραμμένο από τον Anthony Veiller ( MENACE , THE STRANGER ) . Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Ernest Hemingway που είχε δημοσιευθεί το 1927 . Σκηνοθετημένο για την Universal από τον Robert Siodmak ( SON OF DRACULA , THE DARK MIRROR , CRY OF THE CITY ) . Οι ταινία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που τα σινεμά έμεναν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο για να ικανοποιηθεί το φιλοθεάμον κοινό .

Η ιστορία ξεκινάει με την άγρια δολοφονία του πρώην μποξέρ , Ole "Swede" Anderson σε μια μικρή επαρχιακή πόλη του Νότου . Ο ασφαλιστικός ερευνητής , Jim Reardon ( Edmond O'Brien - WHITE HEAT , D.O.A. , BETWEEN MIDNIGHT AND DAWN ) αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει τον φόνο καθώς ο Swede είχε κάνει ασφάλεια ζωής στην εταιρία όπου εργάζεται , ελπίζοντας παρά τις αντιρρήσεις του αφεντικού του να βρει ταυτόχρονα τα 250 χιλιάδες δολάρια μιας παλαιότερης ληστείας για χάρη της άγραφης ηθικής δικαιοσύνης , όπου ο Swede φαίνεται να ήταν μέλος της συμμορίας που την διέπραξε . Μετά τον διαδικαστικό φόνο του πρωταγωνιστή ξεδιπλώνεται ένα χρονολογικό κουβάρι από flash-backs (όπως στα επίσης κλασικά DOUBLE INDEMNITY και MILDREAD PIERCE) όπου βλέπουμε βήμα-βήμα τις καταστάσεις και τις αποφάσεις που οδήγησαν τον πρωταγωνιστή με μαθηματική ακρίβεια στην απάθεια μπροστά στις κάνες των πιστολιών των δολοφόνων .

Ο Burt Lancaster ( SORRY WRONG NUMBER , GUNFIGHT AT THE OK CORRAL , THE YOUNG SAVAGES , THE ISLAND OF DR. MOREAU ) στον πρώτο ρόλο της καριέρας του είναι ο Ole "Swede" Anderson , ταλαντούχος μποξέρ που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το άθλημα μετά από το σπάσιμο των δαχτύλων του δεξιού χεριού του . Μην έχοντας άλλη επιλογή πέρα από την υποταγή στο μεροκάματο μιας μικροαστικής ύπαρξης , αποφασίζει να ασχοληθεί με τον παράνομο τζόγο και να κάνει τον καμπόσο λόγω αναστήματος σε όσους του φέρνουν αντίρρηση . Η ζωή είναι καλή και οι παρέες του ακόμη καλύτερες , μέχρι που κάνει το πρώτο λάθος . Παίρνει την ευθύνη για την κλοπή ενός κοσμήματος για τα δακρυσμένα μάτια μιας γυναίκας . Μετά από 3 χρόνια φυλακή για να σώσει την αγαπημένη του , ο Ole επιστρέφει στην ενεργώ δράση και αυτή τη φορά δέχεται να λάβει μέρος σε μια ληστεία εργοστασίου καπέλων με λεία 250 χιλιάδες δολάρια . Από το σημείο της όχι και τόσο δίκαιης μοιρασιάς και μετά , καταλαβαίνει κανείς γιατί υπήρξε συμβόλαιο θανάτου για το κεφάλι του .

Η Ava Gardner ( WHISTLE STOP , THE ANGEL WORE RED ) είναι η θανατηφόρα μελαχρινή , Kitty Collins . Απεχθάνεται τη βία , αλλά όχι τα λεφτά που η βία άλλων της προσφέρει . Ο Ole κάνει 3 χρόνια στην στενή για χάρη της και εκείνη δεν του στέλνει ούτε ένα γράμμα συμπαράστασης . Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον έρωτα που της έχει όμως μετά την επιτυχημένη ληστεία για να μοιραστεί τα λεφτά μόνο εκείνη και ο αγαπητικός της και εγκέφαλος της ιδέας , Big Jim Colfax ( Albert Dekker - AMONG THE LIVING , DOCTOR CYCLOPS , THE WILD BUNCH ) . Τα χρόνια περνούν και τα λεφτά έχουν εξαφανιστεί μαζί με τον Ole . Εκείνη πλέον φανερά παντρεμένη με τον Colfax , παριστάνει την κυρία μπροστά στον ασφαλιστή μέχρι να τον στριμώξει μέσα σε ένα νυχτερινό κλάμπ παρέα με τους δύο δολοφόνους του παλιού της φίλου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.