Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

WHITE HEAT (1949)

 










"Made it, Ma! Top of the world !"


Γραμμένο από τους Ivan Goff ( CHARLIE'S ANGELS ) και Ben Roberts ( MANNIX , CHARLIE'S ANGELS ) . Βασισμένο σε μια ιστορία της Virginia Kellogg . Σκηνοθετημένο για την Warner Bros από τον Raoul Walsh ( THE ROARING TWENTIES ) . Μεταφρασμένο ως Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ .

Ο 49χρονος James Cagney επιστρέφει στην αγκαλιά των αδελφών Warner μετά από μια δεκαετία αποτυχημένων εισπρακτικά ταινιών με την δική του εταιρία παραγωγής και αποχής από γκανγκστερικούς ρόλους ως ο σαδιστής αρχηγός συμμορίας αδίστακτων ληστών , Cody Jarrett . Ο Cody είναι ένας σκληρός άνθρωπος που η ζωή του εγκλήματος τον έχει μάθει να εμπιστεύεται μόνο την μητέρα του . Από μικρός προσπαθούσε να κερδίσει την προσοχή της προσποιούμενος πονοκεφάλους , συμπεριφορά η οποία του δημιούργησε ψυχοσωματικό πρόβλημα . Όταν παθαίνει κρίσεις ημικρανίας μόνο το άγγιγμα της μητέρας του μπορεί να τον ηρεμήσει . Μετά από μια επιτυχημένη ληστεία αμαξοστοιχίας με αρκετούς νεκρούς , η συμμορία του Cody γίνονται νούμερο ένα καταζητούμενοι . Για να γλυτώσει την ηλεκτρική καρέκλα ομολογεί για μια άλλη ληστεία η οποία είχε γίνει σε κάποια άλλη πολιτεία την ίδια ώρα με αποτέλεσμα να έχει ένα δυνατό άλλοθι . Μπαίνει στη φυλακή για 3 χρόνια αλλά όταν μαθαίνει πως το πρωτοπαλίκαρό του , ο Big Ed ( Steve Cohran - THE CHASE , THE DAMNED DON'T CRY ) , σκοτώνει την μητέρα του η οποία λειτουργούσε ως άτυπη αρχηγός , δραπετεύει με σκοπό να μοιράσει την μοναδική μορφή δικαιοσύνης που γνωρίζει : αυτή που βγαίνει από τις καπνισμένες κάνες ενός όπλου . Ο χαμός την μητέρας του είναι και η αρχή του τέλους του καθώς η μεγάλη ληστεία που ετοιμάζει μετά την απόδρασή του καταλήγει σε μια αμετάκλητη παραδοχή μίσους εναντίον όλων (η μάνα του νεκρή και ο μοναδικός φίλος που έκανε μέσα στην φυλακή και θεωρούσε μικρότερο αδελφό του αποδεικνύεται μπάτσος) που κορυφώνεται με την εκρηκτική αυτοκτονία του στην κορυφή μιας τεράστιας και εύφλεκτης στις σφαίρες δεξαμενής ενός διυλιστηρίου .

Η 28χρονη Virginia Mayo ( RED LIGHT , CASTLE OF EVIL ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , σύζυγος του Cody , Verna . Ο Cody την έσωσε από την νύχτα και την έκανε κυρία δίπλα του . Εκείνη με το που σηκώνεται από το κρεβάτι θέλει να ξοδεύει και να πίνει . Διατηρεί παράλληλη σχέση με τον Big Ed και πιστεύει πως θα καταφέρει να κλέψει από τον Cody για να ζήσουν ελεύθερα το ειδύλλιό τους , σκοτώνοντας την μητέρα του όσο εκείνος είναι στην φυλακή . Όταν την συλλαμβάνουν είναι διατεθειμένη να καταθέσει εναντίον του με σκοπό να ελαφρύνει την θέση της .

O Edmond O'Brien ( BETWEEN MIDNIGHT AND DAWN ) είναι ο εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες αστυνόμος Hank Fallon . Μετά από συνεννόηση με τον συνάδελφό του Phillip Evans ( John Archer - KING OF THE ZOMBIES , DESTINATION MOON ) ο οποίος προσπαθεί να στριμώξει τον μεγάλο αμαρτωλό για να τον καταδικάσει και για την αιματηρή ληστεία του τρένου , μπαίνει βαλτός στην ίδια φυλακή με τον Cody και του συστήνεται ως Vic Pardo . Γίνεται ο καλύτερος φίλος του σώζοντάς του τη ζωή από μια απόπειρα δολοφονίας και είναι ο μοναδικός άνθρωπος μετά την μητέρα του ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις κρίσεις ημικρανίας που τον πιάνουν . Ο Cody σχεδόν κλαίει από οργή όταν μαθαίνει την αληθινή του ταυτότητα - η προδοσία τον έκαψε περισσότερο από το εκρηκτικό του τέλος στην συνέχεια . Ο ρόλος του Fallon στην οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας ήταν κομβικής σημασίας και οδήγησε στην τελική ψυχολογική κατάρρευση και πτώση του εγκληματία που είχε βρεθεί "στην κορυφή του κόσμου" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.