Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

LAURA (1944)













"You'd better watch out McPherson , or you'll finish up in a psychiatric ward. I doubt they've ever had a patient who fell in love with a corpse"


Γραμμένο από τους Jay Dratler ( IMPACT ) και Samuel Hoffenstein ( DR. JEKYLL AND MR. HYDE , THE PHANTOM OF THE OPERA ) . Βασισμένο στη νουβέλα της Vera Caspary . Σκηνοθετημένο από τον Otto Preminger ( FALLEN ANGEL , WHIRLPOOL , WHERE THE SIDEWALK ENDS , ANATOMY OF A MURDER ) . Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία όσκαρ εκ των οποίων κέρδισε αυτό της Καλύτερης Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας .

H Laura είναι μια δυναμική , σύγχρονη γυναίκα της εποχής της η οποία εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρία . Με την επιμονή του χαρακτήρα της καταφέρνει σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει διευθύντρια στον τομέα της και να την σέβονται όλοι οι συνάδελφοί της στην εταιρία : και όλα αυτά χάρις στην γνωριμία της με έναν διάσημο κοσμικογράφο , ο οποίος την γνώρισε στους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή . Η Laura βρίσκεται μια Παρασκευή νεκρή στο διαμέρισμά της και το μυστήριο πυκνώνει μέσα στο σαββατοκύριακο ανάμεσα σε τρεις άντρες να προσπαθούν να κερδίσουν την καρδιά της ...

Η Gene Tierney ( LEAVE HER TO HEAVEN ) είναι η Laura Hunt , επιτυχημένη , πανέμορφη και νεκρή , τουλάχιστον για ένα σαββατοκύριακο αγωνίας , καθώς την βλέπουμε να επιστρέφει σώα και αβλαβής στο διαμέρισμά της αργά το βράδυ της Δευτέρας . Βασικοί Ύποπτοι για την "δολοφονία" της θεωρούνται δύο χαρακτήρες :

Ο κυρίως θεατρικός ηθοποιός , Clifton Webb ( THE DARK CORNER , THE RAZOR'S EDGE ) είναι ο πικρόχωλος κοσμικογράφος Waldo Lydeker . Μέσα στην αριστοκρατική μοναξία του συνηθίζει να εξεφτελίζει με την φαρμακερή του πένα τους διάσημους της εποχής νομίζοντας πως ασκεί κοινωνικό λειτούργημα . Το στάτους του στην υψηλή κοινωνία μετατρέπει τον αγύμναστο θηλυπρεπή μεσήλικα σε υπερπροστατευτικό μέντορα της νεαρής διαφημίστριας που του κλέβει την καρδιά , αλλά η σχέση τους δεν εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω από μια πλατωνική φιλία (παρόλο που με τον καυστικό τρόπο του δεν κρύβει τα ερωτικά συναισθήματά του για εκείνη) . Εκείνος ζηλεύει με πάθος όσους τυχάρπαστους την πολιορκούν και τους εκδικείται μέσω της στήλης του καταστρέφοντας την καριέρα τους . Το κεφάλι της Twentieth Century Fox , βετεράνος του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου Darryl F. Zanuck είχε ενστάσεις με την πρόσληψη του Webb εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του ηθοποιού - ο σκηνοθέτης τον θεωρούσε τέλειο για τον ρόλο του ξινού κοσμικογράφου ο οποίος προτάθηκε τελικά για όσκαρ . Η χρήση βενζεδρίνης για πρωινό (ευρείας χρήσεως αμφεταμίνη της εποχής , δημοφιλής στους στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου , στους μαθητές που δίνουν εξετάσεις και στους ομοφυλόφιλους ηθοποιούς που δεν αντέχουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους) και υπνωτικών χαπιών για βραδινό γεύμα , βοήθησαν τον 54χρονο Webb να περάσει σαν ταραγμένο όνειρο τον σκόπελο των δέκα εβδομάδων γυρισμάτων . Όταν είδε τον πλέον φανερά γερασμένο εαυτό του για πρώτη φορά μετά το 1925 επί της οθόνης , λιποθύμησε (όπως και στην σκηνή που ξαναβλέπει ζωντανή την Laura) .

Ο τιτάνας του τρόμου Vincent Price είναι ο κοσμικός κηφήνας με την υποτιθέμενη κληρονομία που δεν μπορεί να αγγίξει λόγω ατίθασης ζωής , Shelby Carpenter . Θα μπορούσε να είναι ζιγκολό αν δεν ήταν τόσο ψηλός και άχαρος , κάτι το οποίο με την ερμηνεία του αφήνει να εννοηθεί πως μάλλον είναι . Ετοιμόλογος και πρόσχαρος , καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά της Laura σε σημείο αρραβώνων και επικείμενου γάμου . Γεγονός που ματαιώνεται βίαια από την δολοφονία της . Ο Price θεωρούσε τον συγκεκριμένο ρόλο τον καλύτερο της καριέρας του .

O Dana Andriews ( FALLEN ANGEL , CURSE OF THE DEMON  , THE FROZEN DEAD ) είναι ο ντετέκτιβ της αστυνομίας που έχει αναλάβει την υπόθεση της Laura , Mark McPherson . Λαϊκό παιδί της γειτονίας που ηρεμεί κατά την διάρκεια των ερευνών του παίζοντας με ένα παιχνίδι χειρός στο οποίο πρέπει να τοποθετήσεις κάτι μικρές ασημένιες μπάλες μέσα σε διάφορες τρύπες της επιφάνειας του . Οι γυναίκες για εκείνον είναι "γκόμενες" , εκτός από μια . Το παράδοξο της δολοφονίας καταναλώνει σιγά σιγά την ζωή του . Περνάει ώρες μέσα στο σπίτι του θύματος και διαβάζει μεθοδικά την αλληλογραφία και το ημερολόγιό της . Την γνωρίζει τόσο καλά μέσα από αυτή την κλειδαρότρυπα στην ψυχή της που καταλήγει να την ερωτευτεί μέσα σε λίγες μέρες . Νομίζει πως ονειρεύεται όταν την βλέπει ολοζώντανη μπροστά του και τότε ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου . Η Laura είχε πάει για σαββατοκύριακο στην εξοχή για να σκεφτεί την πρόταση γάμου του Shelby ενώ στο διαμέρισμά της βρισκόταν την ίδια στιγμή μαζί με τον ερωτιάρη μέλλοντα σύζυγο ένα άτυχο μοντέλο της διαφημιστικής εταιρίας η οποία δυστυχώς της έμοιαζε . Ο πυροβολισμός από κοντινή απόσταση στο πρόσωπο με καραμπίνα οδήγησαν τον γενναίο Shelby σε άτακτη φυγή και με την μετέπειτα ένοχη σιωπή του στο συμπέρασμα πως ήταν η Laura η παραλήπτης των διαπεραστικών σκαγιών και εκείνος ο δολοφόνος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.