Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

DEAD RECKONING (1947)

 












"Που έχουμε γνωριστεί; 

-Στα όνειρα κάποιου άλλου"


Γραμμένο από τους Oliver H.Garrett ( CITY STREETS , GONE WITH THE WIND ) και Steve Fisher ( I WOULDN'T BE IN YOUR SHOES ) . Σκηνοθετημένο από τον John Cromwell ( OF HUMAN BONDAGE ) . Μεταφράστηκε ως ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ

O Humphrey Bogart είναι ο αλεξιπτωτιστής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου , Captain Warren "Rip" Morgan . Επιστρέφει σε συνθήκες άκρας μυστικότητας μετά το τέλος του πολέμου μαζί με τον καλό του φίλο Λοχία Johnny Drake ( William Prince - DALLAS , SPONTANEOUS COMBUSTION ) γιατί η πολιτεία σκοπεύει να τους παρασημοφορήσει ως έκπληξη για τις γενναίες πράξεις τους κατά την διάρκεια του πολέμου . Ο λοχίας εξαφανίζεται λίγες μέρες πριν την τελετή προφασιζόμενος πως δεν αντέχει τα φώτα της δημοσιότητας και ο Rip αποφασίζει να τον ψάξει επισκεπτόμενος τα παλιά του λιμέρια . Μετά την τραγική ανακάλυψη του απανθρακωμένου πτώματος του φίλου του , βρίσκεται μπλεγμένος μαζί με τις σκέψεις του που παίζουν το ρόλο του ερασιτέχνη ντετέκτιβ/αφηγητή σε μια θανατηφόρα πλεκτάνη χαμένων ονείρων και ανεκπλήρωτου έρωτα στο μοναδικό σκηνικό που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στην "ανθρώπινη κόλαση" μιας σαπισμένης κοινωνίας , η καλύτερα μεταξύ κάποιων σαπισμένων μελών της .

Η Lizabeth Scott ( PITFALL , TOO LATE FOR TEARS , DARK CITY ) είναι η αρχετυπική θανατηφόρα ξανθιά αράχνη του σκοτεινού δράματος που μυρίζει γιασεμί και για άλλη μια φορά με έκανε να ερωτευτώ έναν νεκρό άνθρωπο (τα μάτια της έκλεισαν το 2015 σε ηλικία 92 χρονών - στην ταινία είναι 25 χρονών) , η Σταχτομπούτα με τα κρυστάλλινα γοβάκια που είναι στην πραγματικότητας η κακιά Μητριά , Coral Chandler , γνωστή και ως Dusty , ή Mike . Η Coral ήταν τραγουδίστρια σε νυχτερινό μαγαζί και σύζυγος ενός δολοφονηθέντα πλούσιου επιχειρηματία . Υποτίθεται πως τον φόνο τον είχε διαπράξει ο τρελά ερωτευμένος μαζί της καθηγητής Johnny Drake , ο οποίος κατατάχτηκε αμέσως μετά στον στρατό για να αποφύγει τον νόμο . Γνωρίζει τον Rip και μόλις μαθαίνει την καρβουνιασμένη τύχη του πρώην αγαπημένου της πέφτει απαρηγόρητη στην αγκαλιά του - πάντα με το ένα χέρι στην σκανδάλη . Ο Rip την οδηγεί με έναν βίαιο μελοδραματισμό στα έγκατα της κόλασης στον τελικό τους αποχαιρετισμό από αυτόν τον "γαλάζιο , άρρωστο κόσμο" με αλεξιπτωτιστική ανάλυση του Βιβλίου των Νεκρών . Ο ρόλος αρχικά ήταν να πάει στην Rita Hayworth η οποία όμως ήταν απασχολημένη με τα γυρίσματα του THE LADY FROM SHANGHAI (1947) . Η Scott ήταν μια ανερχόμενη ηθοποιός την οποία προμόταραν ως "η απειλή" εξαιτίας της ομοιότητάς της με την σύζυγο του Bogart Lauren Bacall (και οι δύο τους ήταν πρώην μοντέλα και είχαν χαρακτηριστικά βαθιές φωνές.

O Morris Carnovsky ( EDGE OF DARKNESS , CORNERED , GUN CRAZY ) είναι ο "επιχειρηματίας" της νύχτας που απεχθάνεται την σωματική βία , Martinelli . Θα μπορούσε να ενσαρκώσει παράλληλα κάποιον αριστοκράτη δικτάτορα , ή τρελό επιστήμονα σε άλλες ταινίες της εποχής . Αφήνει τον Rip ανέσθητο τουλάχιστον δύο φορές κατά την διάρκεια των συναναστροφών τους και προσπαθεί να τον παγιδεύσει με φόνο σε ένα ατελείωτο παιχνίδι τακτικής επιβίωσης . Η Coral είναι σύζυγός του και εκείνος παγίδευσε τον Johnny με σκοπό να κληρονομήσει η δίγαμη την περιουσία του παππού . Ο Rip είναι το δεύτερο κορόϊδο που έπεσε στον έρωτά της (και εγώ το τρίτο) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.