Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

OUT OF THE PAST (1947)

 













"I don't want to die .
- Neither do i baby , but if i have to , i'm going to die last"

Εκρηκτικό μελόδραμα , ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους για την δεκαετία του '40 , γραμμένο από τον Daniel Mainwaring , βασισμένο στη νουβέλα του Built My Gallows High . Σκηνοθετημένο από τον άρχοντα των σκιών , Jaques Tourneur ( CAT PEOPLE ) . Παρόλο που η RKO Pictures συνήθιζε να κάνει b-movies πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , η συγκεκριμένη ταινία είχε μεγάλο προϋπολογισμό παραγωγής και πλέον θεωρείται κλασική . Μεταφρασμένο ως ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ , γνωστό και ως ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ . Ξαναγυρίστηκε ως σύγχρονο neo-noir με τίτλο AGAINST ALL ODDS το 1984 .

O Robert Mitchum ( NIGHT OF THE HUNTER ) είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Jeff Markham , γνωστός και ως Jeff Bailey , βενζινοπώλης - τέταρτη επιλογή πρωταγωνιστή μετά τους Bogart , Garfield και Powell . Αναλαμβάνει να βρει που έχει εξαφανιστεί η φιλενάδα του "επιχειρηματία" Whit Sterling ( ο τότε άγνωστος Kirk Douglas στον τρίτο ρόλο της βραχύβιας ζωής/καριέρας του ) , Kathie Moffat , η οποία αφού τον πυροβόλησε , το έσκασε με 40 χιλιάδες δολάρια προς άγνωστο προορισμό . Για αυτή του την εξυπηρέτηση θα αποκτήσει 10 χιλιάδες δολάρια συν τα όποια έξοδα μεταφοράς κάνει στην αναζήτησή του και θα τα μοιραστεί παρέα με τον συνάδελφό του , Jack Fisher . Ο Jeff χωρίζει από τον Jack και το διερευνητικό του ταλέντο τον οδηγεί από την Νέα Υόρκη στο Μεξικό και από εκεί στο Ακαπούλκο , όπου βρίσκεται η νεαρή γυναίκα . Φυσικά τα υγρά της μάτια , ο τρόπος που την λούζει το φεγγάρι και η γλυκιά της κορμοστασιά τον κάνουν να την ερωτευτεί και το ζευγάρι δεν αργεί να σχεδιάζει ένα μέλλον φυγής από τα μακριά χέρια του αδίστακτου Sterling . Δυστυχώς το σχέδιό τους δεν καρποφορεί και ο Jeff θα αναγκαστεί θα θάψει τον πρώην φίλο και συνάδελφό του Jack , επειδή τους ανακάλυψε σε μια καμπίνα σε δάσος της Σιέρρα Νεβάδα . Η Kathie μπορεί να φαίνεται αθώα , αλλά ξέρει να χειρίζεται τα όπλα και δεν διστάζει να πυροβολεί στο ψαχνό . Εκείνη εξαφανίζεται και ο Jeff ξεκινάει μια νέα ζωή σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ως Jeff Bailey . Διατηρεί βενζινάδικο παρέα με έναν κωφάλαλο νεαρό και ερωτεύεται μια τίμια κοπέλα , την Ann Miller . Η παραπάνω εισαγωγή ήταν οι αναμνήσεις που διηγείται ο Jeff στην καλή του λίγο πριν φτάσουν με αυτοκίνητο στο ραντεβού με την μοίρα , καθώς το παρελθόν του τον έφτασε και ο Sterling έχει άλλη μια δουλειά για εκείνον : να βρει κάτι χαρτιά που κρατάει για οικονομικό εκβιασμό ένας πρώην λογιστής του . 
Ο Mitchun είναι ο λακωνικός άντρας με το κουρασμένο βλέμμα και την ακόμη πιο κουρασμένη καρδιά , ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν του και τα πάθη του , ξεκινώντας μια νέα ζωή σε μια νέα πόλη με έναν καινούργιο έρωτα . 

Η Jane Greer ( DICK TRACY , THE BIG STEEL , TWIN PEAKS ) είναι η θανατηφόρα μελαχρινή , Kathie Moffat . Το αγγελικό της πρόσωπο (στα 15 της η Greer είχε πάθει μερική παράλυση προσώπου και δεν μπορούσε να χαμογελάσει από την αριστερή πλευρά - οι υπεύθυνοι της RKO την προώθησαν ως "η γυναίκα με το χαμόγελο της Μόνα Λίζα") δεν προδίδει την σαπισμένη της ψυχή . Μπορεί να αγάπησε τον Bailey για αυτό του το μειονέκτημα , την αδυναμία του να δει πέρα από την μάσκα που φορούσε . Ήθελε να κάνει μια καινούργια αρχή μαζί του , αλλά πάντα με τους δικούς της κανόνες και πάντα με ένα σχέδιο διαφυγής πρόχειρο , γεγονός που δεν την εμπόδιζε να τον παγιδεύει με δικούς της φόνους κάθε φορά . Δεν δέχεται την προδοσία του στο τέλος και πυροβολεί τον Mitchum στα αχαμνά πριν η "γραφομηχανή του Σικάγο" της αστυνομίας γράψει τον επικήδειό της με αίμα και χαμένα όνειρα .

Η Virginia Huston ( FLAMINGO ROAD , THE RACKET , FLIGHT TO MARS ) είναι το δεύτερο ερωτικό ενδιαφέρον του Jeff , Ann Miller , ξανθιά αλλά όχι θανατηφόρα - με αυτήν κάνεις οικογένεια , όχι άσκοπα ξενύχτια γεμάτα γλυκά τίποτα . Κοπέλα με αισθήματα , αρχές και χρήματα , η Ann και ο Jeff ήταν ικανοί να ζήσουν ευτυχισμένοι αν το παρελθόν του δεύτερου δεν του κατέστρεφε την ζωή . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.