Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

PITFALL (1948)

 











Γραμμένο από τον Karl Kamb ( MAIN STREET AFTER DARK , TARZAN AND THE SHE-DEVIL ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Jay Dratler . Σκηνοθετημένο από τον Andre De Toth ( HOUSE OF WAX , TERROR NIGHT ) . Μεταφρασμένο ως ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ .

Παντρεμένος ασφαλιστικός ρυθμιστής ερωτεύεται μια μοναχική γυναίκα της οποίας ο αρραβωνιαστικός έχει μπει στη φυλακή εξαιτίας απάτης σε εταιρία ασφαλισμένη από την ασφαλιστική στην οποία εργάζεται . 

Ο Dick Powell ( JOHNNY O'CLOCK , MURDER MY SWEET ) είναι ο αστός ασφαλιστικός ρυθμιστής όπου μέσα στο σπίτι με τους λευκούς φράχτες μεγαλώνει την ευτυχισμένη οικογένεια του Αμερικανικού ονείρου , John Forbes . Από ξυπόλυτος έφτασε να έχει τα πάντα μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου . Εκείνος ήταν πρωταθλητής στο μποξ στο λύκειο , η σύζυγός του η πιο όμορφη του σχολείου - κάπου στον δρόμο έχασαν την όρεξη για περιπέτεια , ειδικά μετά την γέννηση του παιδιού τους . Η ρουτίνα της προβλεπόμενης ζωής του αρχίζει να του τη δίνει στα νεύρα όμως , όποτε δεν αργεί να "ξενοκοιμηθεί" (στο μυαλό του πάντα , γιατί στην οθόνη απαγορεύονταν τέτοια αίσχη πίσω στη δεκαετία του '40) όταν του δίνεται η ευκαιρία στο πιάτο . Γνωρίζει το αντικείμενο του πόθου όταν συναντιέται με μια Mona Stevens , μανεκέν σε κατάστημα ρούχων , για να καταγράψει όσα αντικείμενα αξίας έχει στην κατοχή της για την αποζημίωση της ασφαλιστικής του εταιρίας . Την ερωτεύεται σχεδόν αμέσως και αρχίζει τα κρυφά ραντεβού μαζί της , βάζοντας στην άκρη το ωράριο της οικογενειακής του ζωής . Μαζί με αυτόν όμως , την λαμαρίνα με την δεσποινίδα Stevens την έχει δαγκώσει και ο υπέρβαρος ιδιωτικός ντετέκτιβ , J.B. MacDonald ( ο τηλεοπτικός ντετέκτιβ Raymond Burr - PERRY MASON για 271 επεισόδια , IRONSIDE για 195 επεισόδια , GODZILLA: KING OF THE MONSTERS , GODZILLA , GODZILLA 1985 ) . Οι δύο άντρες έρχονται σύντομα αντιμέτωποι και οι γροθιές του αέρα που ανταλλάζουν δεν αργούν να τους κάνουν θανάσιμους αντιπάλους για τα λαμπερά μάτια της Mona . O Johnny όμως θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του γιατί είναι οικογενειάρχης και δεν πρέπει να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας από κάποιο του παραστράτημα - όπως και δεν μπορεί να μιλήσει με την αρχετυπική νοικοκυρά γυναίκα του Sue ( Jane Wyatt - FATHER KNOWS BEST , STAR TREK IV: THE VOYAGE HOME , AMITYVILLE HORROR: THE EVIL ESCAPES ) για το θέμα που του αποσπά την προσοχή τόσες μέρες . Συστατικά τα οποία θα τον οδηγήσουν στο ατυχές γεγονός που σφραγίζει την εξωσυζυγική του περιπέτεια μια για πάντα : τον θάνατο του μόλις αποφυλακισμένου και υπερβολικά ζηλιάρη , αρραβωνιαστικού της Mona , Bill Smilley ( Byron Barr - DOUBLE INDEMNITY ) .

Ο Johnny έκανε την επανάστασή του , "ξενομίλησε" για λίγες μέρες , κατέληξε να σκοτώσει άνθρωπο , αλλά δεν χωρίζει για χάρη του παιδιού και της κινηματογραφικής λογοκρισίας της εποχής (πρακτικές που φαντάζουν αστείες στη σύγχρονη Βαβυλώνα του "όλοι-με-όλους") .

Η Lizabeth Scott ( DEAD RECKONING ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά , Mona Stevens . Δεν οδηγεί τον Johnny στον όλεθρο (τα καταφέρνει ο ίδιος από μόνος του) . Φλερτάρει μαζί του αλλά όταν μαθαίνει πως είναι παντρεμένος με παιδί , κάνει πίσω . Θεωρεί την σύντομη σχέση τους κάτι αναγκαίο για να ξεπεράσει την μοναξιά και την πίεση που δέχεται από το αδίστακτο κορτάρισμα MacDonald . Φαινόταν έτοιμη να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον αρραβωνιαστικό της , αλλά ο πονηρός δάκτυλος του MacDonald έκανε τους δύο άντρες στην ζωή της να ματώσουν , με τον Smilley να παύει να χαμογελάει για πάντα ως "εισβολέας σε ξένο σπίτι" . Στο άκουσμα του θανάτου του , η Mona παίρνει τον νόμο στα χέρια της και στέλνει τον MacDonald να τον συναντήσει , οδηγώντας τις εξελίξεις στο φυσικό τους ηθικοπλαστικό κρεσέντο : την στιγμή που ο Johnny βγαίνει από το Δικαστικό Μέγαρο νικητής απλά με μια επίπληξη που δεν ενημέρωσε την αστυνομία πιο γρήγορα , εκείνη μπαίνει στον ανακριτή ως ένοχη για φόνο . Επιστρέφει πίσω στο διπλανό κάθισμα του οικογενειακού αυτοκινήτου , με την γυναίκα του οδηγό στην διάσωση του γάμου τους . Η τύχη της Mona άγνωστη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.