Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

THE CURSE OF THE CAT PEOPLE (1944)

 











Γραμμένο ως κάτι διαφορετικό από τον DeWitt Bodeen , γιατί στο μόνο σημείο που θα δεις "γατανθρώπους" είναι στον τίτλο . Σκηνοθετημένο ως Χριστουγεννιάτικη οικογενειακή περιπέτεια με Disneφ-ικά φαντάσματα από τους Gunther Von Fritsch ( FLASH GORDON TV SERIES ) και Robert Wise ( THE SOUND OF MUSIC , WEST SIDE STORY , STAR TREK THE MOVIE ) . Αυτή είναι η πρώτη τους ταινία .

Η ταινία συνεχίζει 6 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της προηγούμενης . Η Alice ( Jane Randolph ) και ο Oliver ( Kent Smith ) είναι παντρεμένοι και έχουν ένα γλυκύτατο ξανθό κοριτσάκι , την Amy . Η μικρή είναι ονειροπαρμένη όμως και έχει προβλήματα στο να κάνει φίλους , γεγονός που ανησυχεί τον πατέρα της ο οποίος πιστεύει πως το πρόβλημά της έχει κάποια μεταφυσική σύνδεση με την πρώην γυναίκα του , η οποία δεν είναι καν μητέρα της μικρής . Η Amy βλέποντας πως δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά της ηλικίας της αρχίζει να κάνει παρέα με μια ηλικιωμένη πρώην αρτίστα η οποία ζει στο σχεδόν στοιχειωμένο σπίτι της γειτονίας μαζί με την κόρη που δεν αναγνωρίζει ως δική της , κυρία Farren . Η κυρία μιας άλλης εποχής συμπαθεί το μικρό κοριτσάκι από την πρώτη στιγμή , ίσως βλέποντας σε εκείνη την νεκρή της 6χρονη κόρη , κάτι το οποίο δεν ισχύει γιατί η κόρη της Barbara ( Elizabeth Russell - THE CORPSE VANISHES , CAT PEOPLE , BEDLAM ) κυκλοφορεί κανονικά ως μεγάλη γυναίκα μέσα στο σπίτι και είναι απελπισμένη που δεν την αναγνωρίζει η μάνα της και την αποπαίρνει κάθε φορά που της μιλάει (η μυστηριώδης γατο-γυναίκα που είχε αποκαλέσει "αδελφή" στα Τσέχικα την Irena στην πρώτη ταινία , εδώ κάνει την εχθρική κόρη της κυρίας Farren - θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με γάτες , αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε ένδειξη μεταμόρφωσης από πλευρά της) . Φτάνει σε βαθμό να φθονεί το κοριτσάκι που κλέβει όλη την προσοχή της μητέρας της και ορκίζεται ματωμένη εκδίκηση αν την ξαναδεί μέσα στο σπίτι τους .

Πηγαίνοντας την μεταφυσική τροπή του σεναρίου μια σελίδα παρακάτω , η μικρή Amy κάνει μια ευχή στο "μαγικό" δαχτυλίδι που της χάρισε η ηλικιωμένη της φίλη και καλεί στην ζωή την νεκρή πρώην γυναίκα του πατέρα της , ο οποία κατάγεται από μακρινή φυλή Σέρβων μαγισσών γατανθρώπων - κάτι το οποίο δεν της το αποκαλύπτει ποτέ η καινούργια της καλύτερη φίλη Irena ( Simone Simon ) , η οποία είναι ντυμένη σαν πριγκίπισσα του χιονιού από κάποια ταινία του Disneφ . Παίζουν μαζί στον κήπο και τραγουδούν και της κάνει φωτορυθμικά στα δέντρα θαμπώνοντας την ευαίσθητη ψυχή της , αλλά το παραμύθι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα . Όταν ο Oliver μάθει το πως περνάει τις ώρες της η μικρή την ανεβάζει στο δωμάτιο για λίγη πειθαρχία ρίχνοντάς της τα πρώτα της σκαμπίλια (σημαντικός σταθμός στην σχέση κόρης-πατέρα το πρώτο spanking , η μάνα δεν επεμβαίνει) . Με μελανιασμένο ποπουδάκι η μικρή το σκάει από το σπίτι μέσα στον κακό χιονιά προσπαθώντας πίσω από κρυσταλλωμένα δάκρια να βρει την φίλη της που εξαφανίστηκε για το καλό της ψυχικής της υγείας . Αστυνομία και γονείς την ψάχνουν έντρομοι και ευτυχώς το φάντασμα της Irena μπαίνει μέσα στο κορμί της Barbara λίγο πριν ολοκληρώσει τον όρκο εκδίκησης πάνω από την νεκρή μητέρα της . Όλα τελειώνουν μέσα σε τραγούδι με τον Oliver να λέει πως βλέπει και εκείνος το φάντασμα της Irena στον χιονισμένο κήπο για να θρέψει και άλλο την παράνοια της μικρής που κοιμάται στην αγκαλιά του πατερούλη σαν καλό κορίτσι ...

Παρόλο που παίζουν όλοι οι ηθοποιοί από την προηγούμενη ταινία , δεν υπάρχει ο παραμικρός γατάνθρωπος στην ιστορία , εκτός από μια βαλσαμωμένη αγριόγατα που έχει μπουκώσει ένα πουλί στο σαλόνι της εκκεντρικής ηλικιωμένης γυναίκας . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.