Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

NIGHTMARE ALLEY (1947)












Γραμμένο από τον Jules Furthman ( TO HAVE AND HAVE NOT , THE BIG SLEEP ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του William Lindsay Gresham . Σκηνοθετημένο από τον Edmund Goulding ( A NIGHT AT THE OPERA , DARK VICTORY ) . Αρχικά η ταινία δεν τα πήγε καλά , παρόλο που είχε μεγάλα ονόματα στο καστ και μεγάλο κόστος παραγωγής , όχι εξαιτίας του "σκανδαλώδους" περιεχομένου με πνευματιστές που επικοινωνούν με νεκρούς , ή τον παλαβό που τρώει ζωντανά κοτόπουλα και την λοιπή μεταφυσικά τσιγγάνικη ατμόσφαιρα του περιφερόμενου καρναβαλιού , αλλά επειδή το κοινό δεν μπορούσε να δεχτεί τον Tyrone Power ως μούτρο . Το κεφάλι της 20th Century Fox απέσυρε την ταινία από τα σινεμά λόγω χασούρας . Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα , η ταινία γνώρισε επιτυχία κυρίως στο drive-in κινηματογραφικό κύκλωμα και εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του πρωταγωνιστή Tyrone Power από έμφραγμα στα 44 εκτινάχτηκε σε τηλεοπτικές προβολές .

Ο ρομαντικός ξιφομάχος Tyrone Power ( THE MARK OF ZORO , THE BLACK SWAN , THE BLACK ROSE ) είναι ο μεγαλομανής κράχτης περιπλανώμενου καρναβαλιού με την σχεδόν χρυσή καρδιά που μαυρίζει από την αδίστακτη φιλοδοξία , Stan Carlisle . Όταν ξεφεύγει από το μεροκάματο του καρναβαλιού μετατρέπεται στον μενταλιστή των νυχτερινών κλαμπς , "Great Stanton" . Πάλι δεν είναι ευχαριστημένος και θέλει περισσότερα με αποτέλεσμα να τα χάσει όλα και να το ρίξει στο πιοτό . Πέφτει τόσο χαμηλά που δέχεται να γίνει geek (ο υπάνθρωπος που τρώει ζωντανές κότες για την διασκέδαση του κοινού) σε ένα νέο καρναβάλι ...

Η Joan Blondell ( BULLETS OR BALLOTS , GREASE ) είναι η Μεγάλη Zeena , κάτι αντίστοιχο σε τσιγγάνα μάντισσα με λευκό δέρμα και ξανθό μαλλί . Απαντάει σε ερωτήσεις του κοινού χρησιμοποιώντας τεχνάσματα . Πιστεύει στην δύναμη των Ταρώ καρτών και προβλέπει το κακό τέλος του μέθυσου συζύγου της Pete . Ο Stan της πουλάει έρωτα για να μάθει έναν περίτεχνο κωδικό επικοινωνίας ώστε να μπορεί να προδίδει τα μυστικά του κοινού στον συνέταιρο του μεταφυσικού κόλπου "μαντεύω-τι-κρατάς-με-δεμένα-μάτια" . Όταν είναι έτοιμος δείχνει τα αληθινά του χαρτιά και εξαφανίζεται ως μενταλιστής ντουέτο μαζί με την νέα του αγάπη .

Η γλυκύτατη και ερωτεύσιμη Coleen Gray ( KISS OF DEATH , THE VAMPIRE , THE LEECH WOMAN ) είναι η Molly , το ηλεκτρικό κορίτσι του καρναβαλιού (η ημίγυμνη εμφάνιση της προκάλεσε τη δημοσία αιδώ εντός και εκτός οθόνης) . Εξαιτίας της κρυφής της σχέσης με τον Stan , παντρεύονται για να περισώσει την τιμή της και ως ζευγάρι ξεκινούν την μεγάλη ζωή στην πόλη . Είναι ερωτευμένη με το ομορφόπαιδο και ορκίζεται να είναι καλή γυναίκα για χάρη του . Την πιάνουν οι τύψεις και ο φόβος θεϊκής τιμωρίας όταν βοηθάει τον Stan παριστάνοντας την νεκρή αγάπη ενός ηλικιωμένου ευκατάστατου κυρίου που θα άνοιγε ραδιοφωνικό σταθμό στον μενταλιστή σούπερ σταρ . Ξεσπάει , το κόλπο (και το κεφάλι του παππού κατά λάθος , πάνω στα σπρωξίδια) σπάει και φεύγει από την πόλη επιστρέφοντας στην ανέμελη ζωή του καρναβαλιού . Είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας του καταραμένου πρωταγωνιστή όταν τελειώνουν όλα .

Το τρίτο αντικείμενο πόθου για τον αχόρταγο για δόξα Stanton είναι η συμβουλευτική ψυχολόγος , Lilith Ritter ( Helen Walker - THE MAN IN HALF MOON STREET , IMPACT ) . Παρακολουθεί τον μενταλιστή Stan σε μια βραδινή του παράσταση σε ένα μεγάλο κλάμπ και ενθουσιάζεται από τις "ικανότητές" του τόσο που την επόμενη μέρα τον καλεί στο γραφείο της για να τον γνωρίσει καλύτερα . Θα μπορούσε να ερωτευτεί το "κακό αγόρι" αλλά προτιμά να τον χρησιμοποιήσει για δικό της όφελος . Εκείνος της ανοίγεται όταν τον πιάνουν οι τύψεις για το "ατύχημα" που οδήγησε στο θάνατο τον αλκοολικό σύζυγο της Zeena και εκείνη τον ψυχαναλύει . Το γεγονός ότι μαγνητοφωνεί παράνομα τις συνεδρίες των πλούσιων ασθενών της κάνει τους δύο χαρακτήρες συνέταιρους στην παλιανθρωπιά και αρχίζουν το άρμεγμα των κορόιδων . Όταν ο Stan καταλαβαίνει την απάτη εναντίον του δεν μπορεί να της κάνει κάτι γιατί τον έχει μαγνητοφωνήσει να παραδέχεται την ανάμιξή του στον θάνατο του Pete και κάπου εδώ ξεκινάει κάθοδος και η στροφή στην καριέρα του προς την geek σκηνή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.