Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

DARK VICTORY (1939)

 










Γραμμένο από τον Casey Robinson ( CAPTAIN BLOOD , CASABLANCA -uncredited- , MILLION DOLLAR BABY ) . Βασισμένο στο θεατρικό των George Emerson Brewer Jr. και Bertram Bloch . Σκηνοθετημένο από τον Edmund Goulding ( A NIGHT AT THE OPERA , NIGHTMARE ALLEY ) . Μεταφρασμένο ως ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ και ως ΠΙΚΡΗ ΝΙΚΗ. Το πόστερ ισχυρίζεται πως η ταινία , ή η Davis κέρδισε κάποιο όσκαρ ενώ στην πραγματικότητα ήταν απλά υποψήφια για τρία (Ά Γυναικείου Ρόλου , Μουσική Επένδυση και Καλύτερη Ταινία) .

Το μελόδραμα περιστρέφεται γύρω από την έντονη κοσμική ζωή της νεαρής Judith Traherne ( το χρυσό κορίτσι της Warner Bros. Bette Davis - MARKED WOMAN κτλ. ) , κληρονόμου κατασκευαστικής εταιρίας καλωδίων . Ως μέλος της υψηλής κοινωνίας η Judith ξημεροβραδιάζεται σε ξέφρενα πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις , αδιαφορώντας για τους πονοκεφάλους που την ταλαιπωρούν τους τελευταίους 6 μήνες . Μετά από ένα ατύχημα κατά την διάρκεια ακροβατικών ενός κασκαντέρ με μπουκλωτή περούκα πάνω σε άλογο , δέχεται τις φροντίδες ενός γιατρού και το πόρισμα είναι τραγικό : έχει όγκο στον εγκέφαλο και τις μένουν γύρω στους 10 μήνες ζωής (με τελικό στάδιο πριν το τέλος την τύφλωση) . Μετά την εγχείρηση η νεαρή Judith είναι βέβαιη πως το κακό έχει τελειώσει και κάνει σχέδια για το μέλλον στο πλάι του γοητευτικού γιατρού ο οποίος της έχει κρύψει το γεγονός πως η ασθένειά της θα υποτροπιάσει . Ενθουσιώδης , λίγες μέρες πριν το γάμο τους η νεαρή ανακατεύει τα χαρτιά του μέλλοντα συζύγου της στο γραφείο του και ανακαλύπτει την αλήθεια . Νομίζοντας πως ο γιατρός θέλει να την παντρευτεί από οίκτο , τον παρατάει ξεκινώντας μια ξέφρενη ζωή (συνεχίζοντας ότι έκανε και πριν δηλαδή) . Η ερμηνεία της στα τελευταία λεπτά είναι σπαραξικάρδια και όντως άξιζε την υποψηφιότητα για όσκαρ .

Ο George Brent ( THE GREAT LIE , TOMORROW IS FOREVER , TEMPTATION ) είναι ο γεροδεμένος γιατρός με το τριμαρισμένο ErolFlynn-ικό μουστάκι ξιφομάχου ρομαντικού πειρατή , Frederick Steele . Είναι χειρούργος με μικρά ποσοστά επιτυχίας (γιατί εγχειρίζει ανθρώπους στο κεφάλι υπό βάρβαρες συνθήκες) και θέλει να παρατήσει τα σφαγεία με σκοπό να αφιερωθεί στην εργαστηριακή καταπολέμηση των καρκινικών όγκων . Αναλαμβάνει την περίπτωση της άτυχης νεαρής και δεν αποχωρεί από το ιατρείο του . Είναι μαζί της μέχρι το τέλος και της προσφέρει τους πιο ευτυχισμένους μήνες της ζωής σε ένα ζεστό σπιτικό κάποιας παγωμένης επαρχίας του Βερμόντ .

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Brent το πήγε ένα βήμα παραπέρα την ερμηνεία του και σύναψε αληθινές ερωτικές σχέσεις με την συμπρωταγωνίστριά του καθώς εκείνη αντιμετώπιζε προβλήματα με τον γάμο της και χρειαζόταν μια στιβαρή αγκαλιά για να ξεχαστεί . Πρωταγωνίστησαν μαζί σε 10 ταινίες συνολικά .

O Humphrey Bogart είναι το λαϊκό παιδί που δουλεύει στους στάβλους της κυρίας Traherne και είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της , Michael O'Leary . Λειτουργεί ως η φωνή της κοινωνικής συνείδησης και πείθει την καλή του φίλη να δει τα λάθη της ακόλαστης ζωής που επιλέγει πριν την τελική τύφλωση οδηγώντας την μετά από μια αληθινή κουβέντα/ερωτική εξομολόγηση/χαμούρεμα στους στάβλους προς τον αληθινό έρωτα .

O 28χρονος μελλοντικός Πρόεδρος της Αμερικής που έκανε τον πλανήτη ταινία του Michael Bay κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '80 , Ronald Reagan είναι ο κοσμικός κηφήνας , αληθινό φιλαράκι για μεθύσια με σαμπάνιες και καλή ζωή , Alec . Είναι συμπληρωματικός χαρακτήρας με χαμόγελο που κερδίζει ψήφους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.