Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

LEAVE HER TO HEAVEN (1945)

 











Ψυχολογικό θρίλερ/μελόδραμα γραμμένο από τον Jo Swerling ( LIFEBOAT , IT'S A WONDERFUL LIFE , GUYS AND DOLLS ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ben Ames Williams . Ανώμαλα σκηνοθετημένο film noir σε ξενέρωτα μαγευτικό technicolor από τον John M. Stahl . Επειδή τα ανόσια εγκλήματα της πρωταγωνίστριας δεν μπορούσαν να κριθούν από το δικαστήριο των ανθρώπων , η ταινία μεταφράστηκε ως ΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ .

Νεαρός συγγραφέας ερωτεύεται μια νεαρή κοσμική αργόσχολη με την οποία τυχαίνει να πηγαίνουν στο ίδιο εξοχικό ράντζο για διακοπές . Εκείνη για να σκορπίσει πάνω της και πάνω στο άλογο της τις στάχτες του λατρεμένου της πατέρα (στο χωρίς-άλογο-από-κάτω-της κοντινό πλάνο έτσι φαίνεται) στο αγαπημένο τους σημείο στην έρημο και εκείνος για να γράψει το καινούργιο του βιβλίο στην ηρεμία της εξοχής . Παντρεύονται σχεδόν την επόμενη μέρα , αλλά ο άτυχος άντρας δεν γνωρίζει πως έχει μπλέξει με μια αδίστακτη ψυχασθενή η οποία θέλει να ελέγχει τους πάντες στην ζωή του και να έχει την προτεραιότητα σε κάθε του σκέψη .

Ο Cornel Wilde , ομορφόπαιδο και Ολυμπιακός Ξιφομάχος ο οποίος έριξε πολύ ιδρώτα σε πλατό ιστορικών ημίγυμνων παραγωγών όπως τα AT SWORD'S POINT (1952) και SWORD OF LANCELOT (1963) είναι ο συγγραφεύς Richard Harland . Η πεσιματική κίνησή του μέσα στο τρένο του βγαίνει σε κακό καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παντρεύεται το χειρότερο δείγμα παλιανθρώπου , η οποία δολοφονεί τον μικρότερο "ανάπηρο" αδελφό του και στη συνέχεια το αγέννητο παιδί τους επειδή τον ήθελε μονάχα δικό της , μακριά από φίλους και συγγενείς .

Η Gene Tierney ( HEAVEN CAN WAIT , LAURA ) είναι η απαστράπτουσα μισητή υποψήφια για Όσκαρ 'Α Γυναικείου Ρόλου (το οποίο δεν κέρδισε γιατί το πήρε η Joan Crawford για το MILDRED PIERCE) , Ellen Berrent . Παντρεύεται τον Richard από πείσμα , επειδή της θύμιζε υπερβολικά τον νεκρό της πατέρα και για να μπει στο μάτι του ήδη αρραβωνιαστικού της , πολιτικού υποψήφιου Russell Quinton ( Vincent Price ) ο οποίος δεν της έδινε την προσοχή που απαιτεί από τους πάντες γύρω της . Πάντα θέλει να κερδίζει και να είναι το κέντρο του κόσμου . Κατάφερε να απομυζήσει κάθε συναίσθημα από τους γονείς της σε σημείο που αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια ξαδέλφη της η οποία της μοιάζει σαν δίδυμη για να πάρουν κάποιο συναίσθημα πίσω - στην θετή αδελφή της Ruth ( Jeanne Crain - PINKY ) φερόταν σαν σκουπίδι . Όταν μπαίνει στο δωμάτιο παγώνει η ατμόσφαιρα παρόλο που έχει το πιο ζεστό χαμόγελο και όλοι φαίνεται να την φοβούνται . Αφήνει τον μικρότερο αδελφό του συζύγου της να πνιγεί στη λίμνη για να έχει περισσότερο χρόνο μαζί του και στη συνέχεια μένει έγκυος αλλά απεχθάνεται τόσο πολύ τον έξτρα άνθρωπο που κουβαλάει μέσα της γιατί θα της κλέψει την προσοχή που σκηνοθετεί βίαιη κατάβαση από σκαλιά . Όταν ο Richard καταλάβει που έχει μπλέξει και την εγκαταλείπει , εκείνη αυτοκτονεί θεατρικά με δηλητήριο παγιδεύοντας την καλόκαρδη αδελφή της και εκδικείται ακόμη και πέρα από τον τάφο βάζοντας κατήγορο της τον πλέον διαβόητο εισαγγελέα Vincent Price στο σύντομο δικαστικό δράμα του τελευταίου δεκαλέπτου .

Κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '50 (1955-1961) η Tierney μπαινόβγαινε σε ψυχιατρεία προσπαθώντας να νικήσει την κατάθλιψη που της είχε προκαλέσει ο αποτυχημένος γάμος της , ένα καθυστερημένο παιδί και μια σειρά από αποτυχημένες σχέσεις με λαμπερά ηλεκτροσόκ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.