Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

THE ROARING TWENTIES (1939)

 












"You want the Brooklyn Bridge, all you gotta do is ask for it . If i can't buy it , i'll steal it"


Το σενάριο είναι είναι ένα ερωτικό αποχαιρετιστήριο γράμμα στην παράνομη ζωή της δεκαετίας του 1920 γραμμένο συνολικά από έξι διαφορετικούς ανθρώπους . Βασισμένο σε μια ιστορία του Mark Hellinger ( IT ALL CAME TRUE , HIGH SIERRA , THE KILLERS , NAKED CITY ) . Σκηνοθετημένο από τον Raoul Walsh ( THEY DRIVE BY NIGHT , WHITE HEAT ) . Μεταφράστηκε ως Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ .

Οι παράλληλη ιστορία 3 φίλων οι οποίοι δέθηκαν στα ματωμένα χαρακώματα του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου , περιγράφεται μέσα στο πέρασμα μιας ολόκληρης δεκαετίας , αυτής του 1920-1929 (συγκεκριμένα από το 1918 μέχρι το 1934) .

Ο James Cagney είναι ο βασικός πρωταγωνιστής , Eddie Bartlett , λαϊκό παιδί της γειτονιάς , ο οποίος πριν τον πόλεμο δούλευε μηχανικός σε ένα συνεργείο . Μετά τον πόλεμο επιστρέφει με την τελευταία φουρνιά των φαντάρων ξεχασμένος και σχεδόν όλοι τον είχαν για νεκρό . Ζει την ανεργεία στο πετσί του και γίνεται ημιαπασχολούμενος οδηγός ταξί ενώ στην συνέχεια , όταν η ανέχεια χτυπήσει κόκκινο από το μίζερο τίμιο μεροκάματο , γίνεται μέλος εγκληματικού συνδικάτου το οποίο διακινεί παράνομα αλκοόλ . Παρακολουθούμε την άνοδό του στην ιεραρχία της νύχτας και την πτώση του μετά το κράχ του χρηματιστηρίου και την τελική του παρακμή και εξαθλίωση μετά την ξαφνική οικονομική καταστροφή . Μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευε πως θα ξανάβρισκε μια ευκαιρία να επιστρέξει στην κορυφή . Φεύγει ξεχασμένος στα χέρια της μοναδικής γυναίκας που τον αγάπησε αληθινά μετά από μια εξιλεωτική αποστολή αυτοκτονίας . Ο Cagney επέστρεψε στους γκανγκστερικούς ρόλους μια δεκαετία αργότερα , στο WHITE HEAT (1949) .

Η Priscilla Lane ( BLUES IN THE NIGHT , ARSENIC AND OLD LACE ) είναι η νεαρή τραγουδίστρια , Jean Sherman . Αλληλογραφούσε με τον Eddie όταν εκείνος ήταν στο μέτωπο και εκείνη ακόμη στο γυμνάσιο . Η διαφορά ηλικίας κάνει αμήχανη την πρώτη τους συνάντηση μετά το τέλος του πολέμου . Λίγα χρόνια αργότερα ξανασυναντιούνται τυχαία σε μια παράσταση και ο Eddie την ερωτεύεται τρελά και βοηθάει στην εκτίναξη της καριέρας της κάνοντάς την φίρμα στο καμπαρέ του . Εκείνη θέλει μια απλή ζωή , μακριά από την παρανομία και την βρωμιά της νύχτας , κάτι το οποίο βρίσκει στον ευαίσθητο δικηγόρο , Lloyd , γεγονός που σε συνδυασμό με το οικονομικό κραχ του 1929 σπρώχνει τον Eddie στον αλκοολισμό .

Ο Jeffrey Lynn ( THE BODY DISAPPEARS ) είναι το ομορφόπαιδο Lloyd Hart . Σπουδαγμένος δικηγόρος , κάνει το πατριωτικό καθήκον του στην πρώτη γραμμή του πολέμου , αλλά δεν του αρέσει να σκοτώνει και απεχθάνεται τη βια . Θέλει μια ήσυχη ζωή και ένα δικηγορικό γραφείο στον 23 όροφο . Μετά τον πόλεμο βρίσκεται με τον Eddie και μετά από μια αποτυχημένη δίκη γίνεται ο "νομικός σύμβουλος" της επιχείρησης του παλιού του φίλου . Δεν συμφωνεί με τους τρόπους του και όταν αρχίσουν να πέφτουν οι σφαίρες δεξιά και αριστερά , εγκαταλείπει την παρέα . Μετά από χρόνια και ενώ έχει ξεκινήσει οικογένεια με την Jean γίνεται βοηθός εισαγγελέα και γνωρίζει πολλά για τις βρώμικες δουλειές του Eddie και των υπόλοιπων φίλων του , γνώση η οποία τον κάνει στόχο .

Ο Humphrey Bogart είναι ο αδίστακτος George Hally . Μπασμένος στα μεγάλα κόλπα των νυχτερινών κέντρων και πριν από τον πόλεμο , όταν γυρίζει στην πατρίδα συνεχίζει την παράνομη ζωή του διακινητή ουσιών . Μαθημένος στο να τραβάει την σκανδάλη δεν φοβάται να σκοτώσει πριν να σκεφτεί . Γίνεται συνέταιρος με τον Eddie αλλά δεν αργεί να τον προδόσει όταν δει πως ο λόγος του δεν μετράει στην συμμορία . Μετά το κραχ γίνεται πλούσιος και κλέβει την εταιρία ταξί του Eddie αφήνοντας του ένα για να το δουλεύει και να θυμάται τον εξεφτελισμό του . Όταν απειλεί τον γάμο και την ευτυχία της Jean , τρώει τρεις σφαίρες στο στομάχι από έναν απελπισμένο άντρα σαν μια τελική χάρη σε μια παλιά του αγάπη .

Η Gladys George ( THE MALTESE FALCON , HE RUN ALL THE WAY ) είναι η παλιά ψυχή , Panama Smith , οικοδέσποινα σε καμπαρέ , γυναίκα της νύχτας . Ερωτεύεται τον Eddie γιατί της θυμίζει έναν φαντάρο που αλληλογραφούσε μαζί του ο οποίος δεν γύρισε ποτέ από το μέτωπο . Δεν κάνει καμία κίνηση όμως και υπομένει την επιθυμία της καρτερικά . Είναι μαζί του και στην άνοδό του και στην μεγάλη του πτώση . Όταν εκείνος πίνει για να χαθεί στην γλυκιά λήθη , εκείνη είναι στο πλάι του και τραγουδά για περασμένα μεγαλεία ανάμεσα σε καπνούς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.