Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE (1946)

 











"With my brains and your looks , we could go places"


Γραμμένο από τους Harry Ruskin ( DR. KILLDARE SAGA ) και Niven Busch ( PURSUED ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του James M. Cain ( DOUBLE INDEMNITY ) που είχε κυκλοφορήσει το 1934 . Σκηνοθετημένο για την Metro Goldwyn Mayer από τον αλκοολικό Tay Garnett ( THE RACKET ) . Κυκλοφόρησε το remake του το 1981 με τους Jack Nicholson και Jessica Lange στους πρωταγωνιστικούς ρόλους . Είχε ξαναγυριστεί το 1939 στα Γαλλικά ως LE DERNIER TOURNANT , το 1943 στα Ιταλικά ως OSSESSIONE , το 1950  πάλι στα Ιταλικά ως CRONACA DI UN AMORE , το 1950 στα Πορτογαλικά ως PORTO DAS CAIXAS , το 1997 στα Ουγγρικά ως SZENVSEDELY και το 2008 στα Γερμανικά ως JERICHOW . Το σεξουαλικό περιεχόμενο του βιβλίου μπορεί να το έκαναν δύσκολο να γυριστεί λόγω της λογοκρισίας της εποχής (ήταν στο συρτάρι για 12 χρόνια) , αλλά πολλαπλασίασε το κόστος παραγωγής (τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια έγιναν 5) .

Δύο νέοι άνθρωποι ερωτεύονται . Ο σύζυγος όμως μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους για το μέλλον .

O John Garfield ( THEY MADE ME A CRIMINAL , OUT OF THE FOG , HUMORESQUE , BODY AND SOUL ) είναι ο Frank Chambers , ένας τυχοδιώχτης που δεν τον λες και ομορφόπαιδο , ο οποίος δεν μπορεί να κάτσει για πολύ καιρό σε ένα σημείο . Θέλει να βρίσκεται συνέχεια στον δρόμο και να αλλάζει δουλείες ελπίζοντας πως η επόμενη θα είναι και η καλύτερη για εκείνον . Δεν υπολογίζει όμως στα ξαφνικά έντονα συναισθήματα που θα του ξυπνήσει η κατά πολλά χρόνια νεότερη σύζυγος του καινούργιου του αφεντικού στο επαρχιακό ταχυφαγείο/ βενζινάδικο TWIN OAKS όπου πιάνει δουλειά . Χρησιμοποιεί φανερή γλώσσα σε ένα φιλί και το Αμερικάνικο κοινό της δεκαετίας του '40 παραλύει από την καταισχίνη που παρακολουθεί επί της μεγάλης οθόνης . Η ζωή του τζίτζικα δεν του βγάζει τον χειμώνα .

Η Lana Turner ( THE BAD AND THE BEAUTIFUL , IMITATION OF LIFE , MADAME X ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά Cora Smith , η σύζυγος του φραγκοφονιά εστιάτορα , Nick Smith ο οποίος ακούγεται να έχει Ελληνική προφορά αλλά δεν αναφέρεται κάτι περισσότερο για την καταγωγή του (στο remake βέβαια είναι ξεκάθαρα Έλληνας , αφού τον λένε Nick Papadakis) . Η Cora ήταν χορεύτρια , αλλά ο Nick την παντρεύτηκε και την έκανε κυρία . Δεν είναι ερωτευμένη μαζί του , δέχεται όμως την ασφάλεια που της προσφέρει . H Cora έχει μεγάλα όνειρα για εκείνη και για το brand name της οικογενειακής επιχείρησης και δεν αργεί να αρχίσει να φαντασιώνεται την δολοφονία του συζύγου της , όταν εκείνος της μπει εμπόδιο στις φιλοδοξίες ανακοινώνοντάς της πως θα πουλήσει το πρότυπο εστιατόριο για να πάνε μαζί να γηροκομήσουν την ανάπηρη από έμφραγμα αδελφή του στο πατρικό του σπίτι . Δεν σκοπεύει να ξεσκατίζει την κουνιάδα της για το υπόλοιπο της ζωής της , οπότε το σχέδιο ενός δεύτερου ατυχήματος μπαίνει σε εφαρμογή (μετά την αποτυχία του πρώτου) . Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές , γιατί αν δεν σε βρει με την πρώτη , θα σε βρει σίγουρα με την δεύτερη , οπότε έτσι και εδώ η σχέση των δύο παράνομων εραστών και το πέρασμά τους στην εγκληματικότητα τους κατέστρεψε στο τέλος , πάνω που όλα φαίνονταν ρόδινα για εκείνους . Η δουλειά της Cora πήγαινε καλά μετά το "ατύχημα" του κύριου Smith και περίμενε το παιδί του Frank . Δεν περίμενε το αυτοκίνητό τους να πέσει πάνω σε φράχτη και να κατηγορηθεί ο οδηγός για ανθρωποκτονία από πρόθεση . Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ταχυδρόμος παίρνει την μορφή της ηλεκτρικής καρέκλας και θα χτυπήσει μια και καλή .

Ο Leon Ames ( CRIME DOCTOR , SCENE OF THE CRIME ) είναι ο τοπικός εισαγγελέας , Kyle Sackett . Αρχικά μεταφέρει με ότοστοπ τον νεαρό ρέμπελο στην μοιραία του δουλειά και στη συνέχεια ξεσκεπάζει την συνωμοσία του ζευγαριού οδηγώντας τους σε δίκη και καταφέρνοντας να στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου , διασκεδάζοντας ένα χρηματικό στοίχημα παρέα με τον διεφθαρμένο δικηγόρο ( ο στραβωμένος παππούς στο COCOON , Hume Cronyn ) που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της κυρίας Smith . Η συγκεκριμένη παρουσίαση εγκληματικών στοιχείων σε εκπρόσωπους του νόμου δεν άρεσε στον κώδικα της εποχής επίσης , πέρα από τα γλωσσόφιλα του Garfield , οπότε το σενάριο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να εγκριθεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.