Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

SUSPICION (1941)

 











"If you're going to kill someone , do it simply"

Αισθηματικό/ψυχολογικό θρίλερ , γραμμένο ως ρομαντική κωμωδία από τους Samson Raphaelson , Joan Harrison και Alma Reville . Βασισμένο ούτε στο ελάχιστο στο μυθιστόρημα BEFORE THE FACT (1932) του Anthony Berkeley το οποίο το έγραψε με το ψευδώνυμο Francis Iles . Σκηνοθετημένο για την RKO Pictures από τον ψυχαναγκαστικό Alfred Hitchcock ο οποίος παρέδωσε τη ταινία όπως του υπέδειξαν τα αφεντικά του και συνέχισε την ζωή του γκρινιάζοντας για το δευτεροκλασάτο (κατά εκείνον) αποτέλεσμα (το ένα εκατομμύριο δολάρια κόστος παραγωγής , έγινε 4 εκατομμύρια κέρδη) .

Ο ανέμελος γαμίκος του Hollywood , νούμερο δύο αρσενικό μετά τον Bogart , έμπνευση του Ian Fleming για την εμφάνιση και τρόπο συμπεριφοράς του James Bond και του Christopher Reeve για την ερμηνεία του Clark Kent , Cary Grant ( ALICE IN WONDERLAND , BORN TO BE BAD , ARSENIC AND OLD LACE ) είναι ο κοσμικός κηφήνας της υψηλής κοινωνίας , Johnnie Aysgarth . Οι φωτογραφίες του κοσμούν τα κουτσομπολίστικα ταμπλόιντς της Μεγάλης Βρετανίας δίπλα σε διάσημες θυγατέρες πλουσίων . Όλοι τον αγαπούν και όλες θέλουν να είναι δίπλα του . Εκείνος δεν έχει δουλέψει μια ώρα στην ζωή του και συνηθίζει να ξεπερνάει τα οικονομικά του προβλήματα δανειζόμενος από τους καλούς του φίλους . Όπως και στην "αληθινή" του ζωή , όπου "όλοι θα ήθελαν να είναι ο Cary Grant" , έτσι και εδώ , όλοι θα ήθελαν να είναι ο Johnnie . Γνωρίζει τυχαία την Lina σε μια διαδρομή με το τραίνο και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι της ζητήσει δανεικά για να συνεχίσει να ταξιδεύει άνετος σε κουκέτα της πρώτης θέσης . Ξανασυναντιώνται σε ένα φιλανθρωπικό κυνήγι και ο έρωτας μεταξύ των δύο νέων δεν αργεί να ανθήσει , ιδιαίτερα μετά το στενό μαρκάρισμα του "πάντα-παίρνω-ότι-θέλω-με-χαμόγελο" Johnnie (πρακτική η οποία δεν καρποφόρησε με την 22χρονη Sophia Loren , η οποία προτίμησε τον 45χρονο παραγωγό Carlo Ponti πίσω στο 1957. Στο μυθιστόρημα ο χαρακτήρας του σκοτώνει την σύζυγό του στο τέλος , αλλά οι παραγωγοί δεν ήθελαν να σπιλώσουν την εικόνα του Grant και τον έκαναν μεταμελημένο ήρωα έτοιμο να αυτοκτονήσει για τον έρωτά του (ούτε η αυτοκτονία επιτρεπόταν επί της τότε οθόνης , αλλά μετράνε οι καλές προθέσεις μεταμέλειας) .

Η Joan Fontaine ( JANE EYRE , VOYAGE TO THE BOTTOM OF THE SEA ) είναι η συνεσταλμένη Lina McLaidlaw , κόρη του στρατηγού McLaidlaw , μεγαλωμένη στα πούπουλα και τα σύννεφα του κεφαλιού της . Παρακολουθούμε τα γεγονότα κυρίως από την δική της οπτική γωνία . Οι γονείς της νομίζουν πως θα μείνει στο ράφι με την ονειροπόλα συμπεριφορά της και εκείνη βρίσκει την ευκαιρία να κλεφτεί με τον πρώτο τυχόντα ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Johnnie για να ξεκινήσει το ταξίδι της στη μαγική χώρα της μπουρζουαζίας . Στην αρχή η ζωή τους είναι μέλι-γάλα και όλα φαίνονται ρόδινα στον ορίζοντα . Μέχρι που ξεκινάει το άγχος για σταθερό εισόδημα , καθώς το καινούργιο πανάκριβο σπίτι που αγόρασε ο Johnnie δεν ξεπληρώνεται εύκολα και εκείνος φαίνεται αδιάφορος να πιάσει κάποια δουλειά όσο έχει ανοιχτοχέρηδες φίλους και ρέντα στον ιππόδρομο . Η Lina φαίνεται να εθελοτυφλεί μπροστά στον καλοπερασάκια σύντροφο που διάλεξε επιμένοντας να τον βλέπει σαν ένα μεγάλο μωρό που χρειάζεται συνεχόμενη προσοχή και φροντίδα , αλλά οι αμφιβολίες της και η μαεστρία του αναπτυσσόμενου ψυχογραφήματος των πάντων από την κάμερα του Hitchcock την οδηγούν σιγά-σιγά στον φόβο , ειδικά όταν καταλάβει πως ο Johnnie είναι ικανός για όλα , ακόμη και για φόνο (τουλάχιστον στα λόγια , γιατί διαβάζει συνεχώς αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου) . Ο άφραγκος τζογαδώρος μπορεί να είναι πάντα χαμογελαστός και ευγενής αλλά οι σκοτεινές του εντάσεις γιγαντώνουν της υποψίες της συζύγου του για το ποιόν του και τα όποια συμπεράσματα βγάζει είναι προϊόν επαναλαμβανόμενων κακών στιγμών τα οποία ξεφουσκώνουν άγρια στο μελό τέλος που επέλεξαν οι παραγωγοί για την ταινία . Ο συγκεκριμένος ρόλος της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.