Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

DOUBLE INDEMNITY (1944)

 











"Δεν μπορούσα να ακούσω τον ήχο από τα βήματά μου , ήταν η βόλτα ενός νεκρού .."

Ψυχολογικό θρίλερ/φίλμ νουάρ , γραμμένο από τους Raymond Chandler ( MURDER MY SWEET , THE BIG SLEEP ) και Billy Wilder . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του James M. Cain . Σκηνοθετημένο από τον Billy Wilder ( SUNSET BOULEVARD , SOME LIKE IT HOT ) , θεωρείται η ταινία που έθεσε τα πρότυπα στο συγκεκριμένο είδος (ο εγκληματίας αφηγείται το έγκλημα , εξερεύνηση ψυχοσεξουαλικών θεμάτων , σκοτεινό και κλειστοφοβικό καδράρισμα των σκηνών με χρήση στρατηγικού φωτισμού ο οποίος αποκαλύπτει και κρύβει ταυτόχρονα τα συναισθήματα των χαρακτήρων) . Υποψήφιο για 7 όσκαρ , δεν κέρδισε ούτε ένα . Μεταφρασμένο ως ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ .

Η ταινία ξεκινάει μέσα σε ένα γραφείο μιας ασφαλιστικής εταιρίας . Ένας τραυματισμένος από σφαίρα άντρας καταγράφει την ομολογία του σε κυλίνδρους βινυλίου για να ξελαφρώσει την ψυχή του πριν το επερχόμενο τέλος . Παρακολουθούμε στην οθόνη το αφήγημά του να παίρνει σάρκα και οστά .

Ο Fred MacMurray ( THE SWARM ) είναι ο κυνικός ασφαλιστής με το έξυπνο στόμα , Walter Neff . Κάνει τον ποδαρόδρομο στην εταιρία , πουλώντας ασφάλειες και εξυπνάδα πόρτα-πόρτα . Προσπαθεί να ανανεώσει την ασφάλεια αυτοκινήτου ενός κυρίου Dietrichson και συναντά την θανατηφόρα ξανθιά γυναίκα του η οποία αποκρούει αρχικά την πεσιματική του προσέγγιση , αλλά στην συνέχεια τον συναντά εκείνη στο διαμέρισμά του με μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί : να ασφαλίσουν τον σύζυγο και στην συνέχεια να τον σκοτώσουν ! Ο Walter , πεπεισμένος για την αγνότητα των συναισθημάτων της γυναίκας αράχνης , προτείνει να βάλει στο συμβόλαιο όρο διπλής αποζημίωσης και να κάνει ο ίδιος τον σχεδιασμό της δολοφονίας .

H Barbara Stanwyck ( A LOST LADY , THE WOMAN IN RED , CRY WOLF , SORRY WRONG NUMBER ) είναι η θανατηφόρα ξανθιά με την σαπισμένη ψυχή , την απαράδεκτη περούκα που την έκανε να φαίνεται σαν ξανθός George Washington και το φετιχ μπρασελέ στον αστράγαλο , Phyllis Dietrichson . Δεν είναι ερωτευμένη με τον σύζυγό της ο οποίος την χτυπάει κατά τα λεγόμενά της και θέλει να ξεφύγει πάση θυσία . Ήταν νοσοκόμα της πρώην γυναίκας του την οποία φρόντισε να αποχωριστεί μια ώρα αρχύτερα . Ο μοναδικός της στόχος σε αυτή τη ζωή είναι τα λεφτά και τα φτηνά αρώματα και σύμφωνα με το σχέδιο του χρήσιμου ηλίθιου Walter θα κερδίσει 100 χιλιάδες δολάρια από το τραγικό "ατύχημα" του σατράπη συζύγου .

Η Jean Heather είναι η πανέμορφη κόρη του Dietrichson , Lola . Μισεί την μητριά της για αυτό που έκανε στην μητέρα της αλλά είναι δευτερεύοντας χαρακτήρας και δεν την βλέπουμε πολύ στην οθόνη . Θα μπορούσε να είναι ερωτικό ενδιαφέρον του Walter , αλλά είναι ερωτευμένη με ένα νευρικό  "κακό παιδί" που γλυτώνει την ηλεκτρική καρέκλα στο παρά πέντε . Έπαιξε σε μόλις 10 ταινίες και το 1947 παράτησε τα φώτα του Hollywood μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα - εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο οικογενειακό western RED STALLION IN THE ROCKIES (1949) .

O Edward G. Robinson ( BULLETS OR BALLOTS , KID GALAHAD , KEY LARGO ) είναι ο δευτερεύοντας χαρακτήρας με μισθό πρωταγωνιστή ο οποίος λειτουργεί ως μέντορας του τραγικού πρωταγωνιστή , φίλος , συνάδελφος και τελικά εχθρός , Barton Keyes . Είναι προϊστάμενος του Walter στην ασφαλιστική και το αστυνομικό του δαιμόνιο το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος αν δεν το προσέξει τον κάνει αλάνθαστο και επιρρεπή στο να ξεσκεπάζει απάτες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.