Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ELYSIUM (2013)

Γνωστό και ως
"Ανατινάξτε Τους Πλούσιους Γιάππηδες Στο Διάστημα !"
Γη , 2154 .
Ο πλανήτης έχει γίνει ένα τεράστιο Los Angeles με απελπισμένους φτωχομπινέδες να πεθαίνουν παρατημένοι στις απέραντες δυστοπικές φαβέλες . Ένας απέραντος μαχαλάς που σε κάνει να νιώθεις τόσο βρώμικος απλά κοιτάζοντας τον . Κουμάντο κάνουν οι μεγάλες εταιρίες και τα καλοφτιαγμένα cyborgs τους που έχουν γίνει μπράβοι και αστυνόμοι/δικαστές . Οι πλούσιοι δεν ασχολούνται πλέον με τον πλανήτη και τα προβλήματα του , μιας και την έχουν αράξει σε έναν γιγαντιαίο διαστημικό σταθμό αλα Οδύσσεια του Διαστήματος/Μόντε Κάρλο που τους παρέχει κάθε άνεση , έχοντας στην διάθεση τους τεχνολογία που παρατήνει την ζωή (ο Ανα-ατομιστής θεραπεύει τα πάντα και υπάρχει σε κάθε σπίτι-μέγαρο) . Ζουν δηλαδή καθημερινά ένα κοκτέηλ πάρτυ στις πισινάρες τους και το μόνο τους πρόβλημα είναι το πόσα θα προλάβουν να απολαύσουν μέσα σε 24 ώρες (εκτός κι αν δεν κοιμούνται ποτέ εκεί πάνω και έχει συνέχεια ήλιο για τα μπάρμπεκιουζ και την επώνυμη ντόλτσε βίτα) .
Ο Mat Damon είναι ο Max DaCosta , ο λατίνος με το βεβαρημένο εγκληματικό παρελθόν ξαι το τούμπανο κορμί από το σκληρό μεροκάματο . Ήταν θρύλος στην πιάτσα κάποτε και πάντα έχει να δώσει συμβουλές για το πως μπορείς να κλέψεις με άνεση 5 αυτοκίνητα (κάτι σαν τον Vin Diesel του μέλλοντος , αλλά με καλύτερη άρθρωση στα λόγια του) . Παρόλα αυτά έχει πιάσει δουλειά στην βαριά βιομηχανία (χωρίς κανένα δικαίωμα , γιατί το μέλλον είναι πάντα άκαρδο στους φτωχούς) σε μια εταιρία κατασκευής cyborg (και τι καταλαβαίνει ; αν ήταν στη συμμορία θα ζούσε ακόμη και θα συνέχιζε τα κωλοδάχτυλα πρός τον ουρανό σαν τους φίλου του) .
Μια μέρα θα εκτεθεί σε θανατηφόρα δόση ραδιενέργιας με αποτέλεσμα να του μείνουν 5 μέρες ζωής . Θα δεχτεί μια επικίνδυνη δουλειά - που μόνο έναν μελλοθάνατος θα μπορούσε να την φέρει εις πέρας - από έναν τύπο που τον λένε "Αράχνη" . Τον τροποποιούνε pimp-my-ride στυλ (έπρεπε να υπήρχε και σχολιασμός Xzibit φιλαρόνι !) με εξωσκελετό ικανό να πλακώσει στις σφαλιάρες άκομη και τα κυβερνητικά cyborgs (αλλά ξέχασε να βγάλει το μπλουζάκι του , οπότε αν χρειαστεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της αποστολής θα είναι αδύνατο) και τον μεταμορφώνουν σε έναν "νίντζα της φαβέλας" ! Σκοπός του είναι να κλέψει δεδομένα κατευθείαν μέσα από το μυαλό κάποιου πλούσιου ώστε να κάνει τον Αράχνη δισεκατομμυριούχο και να κερδίσει ένα εισιτήριο για τον διαστημικό σταθμό θαύμα (ο Ανα-ατομιστής θα τον γιατρέψει από την ραδιενέργια που του λιώνει τα σωθηκά) !
Ο/Οι Κακός/οι :
Η Jodie Foster είναι η Υπουργός Αμύνης του διαστημικού σταθμού , Delacourt . Η πιο ψυχρή γυναίκα του πλανήτη στην πιο κατάλληλη θέση . Εξοντώνει με άνεση διαστημόπλοια με "μετανάστες" από τη Γη , καθώς απολαμβάνει τον nespresso της στο κέντρο ελέγχου του σταθμού . Επειδή οι υπόλοιποι έχουν μαλθακώσει έκει πάνω , ετοιμάζει ψηφιακό πραξικόπημα που θα την κάνει την απόλυτη σκύλα του διαστήματος ! Ένα reboot στο σύστημα του σταθμού χρειάζεται μόνο ! Ευτυχώς δεν σώζεται η υπόθεση από το αναλογικό ρομπότ προηγούμενης γενιάς όπως συνηθίζεται .
O William Fichtner ( INVASION , PRISON BREAK , THE DARK KNIGHT ) είναι ο John Carlyle , ο μικροφοβικός ύπεργιάππης του μέλλοντος που διευθύνει την εταιρία όπου δουλεύει ο Mat Damon . Ο τύπος είναι μπλεγμένος σε παιχνίδια εξουσίας και δουλεύει με την Delacourt . Είναι αυτός που θα κάνει το επαναστατικό reboot και θα διορίσει την Delacourt νέα Πρόεδρο ! Δεν γουστάρει καθόλου που πρέπει να κατεβαίνει στην βρωμο-Γη κάθε τόσο για να τσεκάρει την παραγωγή στο εργοστάσιο . Δεν θέλει να τον αγγίζουν και να αναπνέουν πρός το μέρος του . Ο Mat Damon διαλέγει αυτόν για να του κλέψει πληροφορίες , γιατί τον έχει άχτι ! Με αυτόν τον τρόπο , μαθαίνει για το μεγάλο κόλπο και μπλέκει στο Phillip-K-Dick-ικό τρέξιμο της συνέχειας ....
Ο Sharlto Copley ( DISTRICT 9 , EUROPA REPORT , THE A-TEAM ) είναι ο Kruger . Στην αρχή νόμιζα πως ήταν τρέλο-Αυστραλός από τον τρόπο που μίλαγε , αλλά στην συνέχεια κατάλαβα πως ήταν τρελο-λευκός-νοτιο-αφρικάνος ! Ο Kruger είναι ο "λανθάνον" πράκτορας που έχει η Delacourt στη Γη . Παρέα με τους επίσης τρελαμένους λευκούς νοτιο-αφρικάνους φίλους του (πόσες ταινίες θα πρέπει να γυρίσει άραγε ο Blomkamp μέχρι να του φύγει το κοινωνικό σχόλιο ;) , αναλαμβάνει τις βρωμοδουλειές της διαστημικής μέγαιρας !
Πέρα από το γεγονός πως ο Kruger είναι κομμάντο μισθοφόρος , είναι επίσης νίντζα (αλλά όχι της φαβέλας) , με σπαθί και αστεράκια που ανατινάζουν τον στόχο τους (μεταξύ άλλων δολοφονικών γκάτζετς) , καταφέρνει να επιζήσει μετά από χειροβομβίδα στα μούτρα !
---------------------------------------------------------
Έπιασε κανείς την σαμουράι αναφορά στη τελική μάχη μεταξύ Pimp-my-ride Mat Damon και Pimp-my-ride Kruger πάνω σε γέφυρα με τα ροδοπέταλα να ανεμίζουν μεταξύ δύο πολεμιστών είναι έτοιμοι να πεθάνουν και γνωρίζουν πως μόνο ο ένας θα φύγει από την συναντηση (και ο άλλος θα ανατιναχτεί στον αέρα) ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.