Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

HUMMINGBIRD (2013)



 Γνωστό ως REDEMPTION και CRAZY JOE .
O Jason Statham κάνει επιτέλους στροφή στην ποιότητα και με τον όρο στροφή εννοώ τις ξανάστροφες που έκανε ο Chuck Norris στις εποχές της δόξας του , οπότε μη παραμυθιάζεσαι για δαφνοστεφανωμένες ερμηνείες ...
Ο σεναριογράφος του EASTERN PROMISES (2007) , Steven Knight , σκηνοθετεί και γράφει στο σύγχρονο Λονδίνο ένα αισθαντικό ψυχόδραμα για έναν άντρα που ζει με τις αναμνήσεις του βίαιου παρελθόντος του ενώ προσπαθεί να ξαναγεννηθεί/εξιλεωθεί μέσα από τις στάχτες του .
Ο Jason Statham είναι ο Joey Jones , γνωστός και ως "Τρελο-Τζο" στην πιάτσα των αστέγων .
Ο Τρελο-Τζο είναι πρεζάκιας και άστεγος , πρώην κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν (τώρα μιλάμε , γιατί είχα ξενερώσει με την διάχυτη ευαισθησία του τρέηλερ) !
Ο Τρελο-Τζο αποτρελένεται τελείως στον στρατό και μετά από μια σύντομη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου το σκάει αλα Αγγλικά από το στρατοδικείο (είδε την διμοιρία του να εξοντώνεται μπροστά στα μάτια του και φρόντισε να ανταποδώσει την καλοσύνη) ! Έναν χρόνο μετά τον βρίσκουμε να ζει σε χαρτόκουτα στους δρόμους του Λονδίνου και να έχει απαλή καραφλο-χαίτη (βλέπε REVOLVER) , αμελώντας την σωματική του υγιεινή και την καθημερινή του προπόνηση στο σπάσιμο σβέρκων (κάτι το οποίο δεν ξεχνάει ποτέ βέβαια) .
Ο Τρελο-Τζο επιστρέφει με άγριο τρόπο στην πραγματικότητα μετά από μια επίθεση μαφιόζων που θέλουν να καθαρίσουν το σοκάκι όπου μένει από άστεγους ! Κυνηγημένος , βρίσκει καταφύγιο σε ένα άδειο σπίτι και εκεί όλα αλλάζουν ....
Το σπίτι ανήκει σε κάποιον φαινομενικά ομοφυλόφιλο , αν κρίνει κανείς από την καθαριότητα και τους αισθησιακούς φωτογραφικούς πίνακες με τους καλογυμνασμένους αντρικούς κώλους που βρίσκονται σε κάθε τοίχο , οπότε ο Τζο (μετά το αρχικό Μπλε Συκιά σοκ και τον ταυτόχρονο καλοπισμό του στην αρχική Statham-ική κατάσταση με την βοήθεια μιας ξυριστικής μηχανής) δικαιολογεί την εκεί παρουσία του στους αναστατωμένους γιάπηδες γείτονες λέγοντας (με γλυκιά φωνή για να πετύχει η μεταμφίεση) πως είναι ο γκόμενος του Δάμων ( Danny Webb - ο τελυταίος σκινάς επιζώντας στο ALIEN 3 ) . Με αυτόν τον τρόπο βρίσκει στέγη για αρκετούς μήνες , συν ολόκληρο το καλοκαίρι , μιας και το τρελό αγόρι που ζει εκεί λείπει για ντόλτσε vita στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει τον Οκτώβρη (έχουμε Φεβρουάριο) . Πέρα από το πρόβλημα της στέγασης , ο Τρελο-Στάθαμ λύνει και το πρόβλημα της κατανάλωσης , ανακαλύπτοντας μια debit-card με απεριόριστο όριο σπατάλης και το νέο του pin στην παρατημένη αλληλογραφία του !
Βέβαια ωραίο το τσάμπα , αλλά η εξιλέωση δεν έρχεται αν δεν προσπαθήσεις και λιγάκι στο τίμιο μεροκάματο . Έτσι ο Τρελο-Τζο πιάνει δουλειά ως λαντζέρης σε ένα τοπικό Κινέζικο εστιατόριο που το έχουν Τριάδες , παρατάει τον καθημερινό συνδυασμό κόκα-βότκα και αρχίζει τα gatorade και το σκοινάκι ....
Επειδή δύσκολα όμως ξεφεύγει κανείς από το παρελθόν του , ειδικά αν είναι εκπαιδευμένη φονική μηχανή , ο Τρελο-Τζο θα αναγκαστεί να αποκαλύψει στα καινούργια του αφεντικά το "ένας-στη-μέση-εναντίον-10-γύρω-γύρω" ταλέντο του , με αποτέλεσμα να φύγει με συνοπτικές διαδικασίες από την κουζίνα και να αρχίσει να κανονίζει με το γνωστό του υπερβίαιο τακτ τις διάφορες βρωμοδουλειές της νέας του εγκληματικής οικογένειας .... εκβιασμοί , προστασία , γυναίκες , πρέζα , κτλ ..
Γεμίζει ένα ψυγείο με λίρες από την νέα του δουλειά και αρχίζει τις φιλανθρωπίες .
Ο Τζο έχει επίσης και μια κόρη από τον πρώην γάμο του , την οποία και βλέπει στα κρυφά μέσα από την καινούργια του αυτοκινητάρα . Με τα ανεξάντλητα λεφτά του αρχίζει να αγοράζει πίτσες για τους άστεγους φίλους του , να δίνει ρολά από λίρες στην πρώην γυναίκα του και να προσπαθεί να ρίξει μια καλόγρια αγοράζοντας της ρούχα ...
Ο Τζο θα το γυρίσει σε εκδικητής των αδυνάτων όταν μάθει πως μια φίλη του από τότε που ήταν άστεγος έχει βρεθεί νεκρή στις όχθες του Τάμεση ... Υπεύθυνος για τον θάνατο της είναι ένας υπερβίαιος Ρώσος μαφιόζος , γνωστός ως Max Forrester , ο οποίος βγάζει δολοφονικά γούστα πάνω σε πόρνες (περισσότερα παρακάτω) ...
Ο Benedict Wong ( SUNSHINE , MOON , PROMETHEUS , KICK-ASS 2 ) είναι το αφεντικό του Τρελο-Τζο , κύριος Choy . Δεν είναι το μεγάλο αφεντικό βέβαια , αφού κουμάντο κάνει μια κυριούλα μέσα από ένα γραφείο .
Η Agata Buzek είναι η Αδελφή Cristina , η καλόκαρδη ντεκαβλέ καλόγρια ανατολικοευρωπαϊκής προελεύσεως που περιμαζεύει τα κομμάτια του Τρελο-Τζο , ως θηλυκός Jeminy Cricket ενώ παλεύει ταυτόχρονα με τα δικά της συναισθήματα και ενοχές . Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα , αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς , αφού η μικρή Cristina γνώρισε τον έρωτα για πρώτη φορά στα 10 της χωρίς την θέληση της από τον καθηγητή ενόργανης γυμναστικής στη Βαρσοβία . Την 18η φορά που πήγε να την βιάσει τον σκότωσε ... Αντί για φυλακή πήγε σε μονή και τα υπόλοιπα είναι ιστορία .
Πλέον αμφιβάλει για την ίδια την ύπαρξη του θεού και παρόλο που ο Τζο την ξανακάνει γυναίκα , εκείνη έχει πάρει απόφαση ζωής να πάει στην Αφρική ...
---------------------------------------------------
Για Statham-ική περιπέτεια , το ομοφυλοφιλικό μοτίβο επαναλαμβάνεται και εκτός σπιτιού του , τελικά φωτογράφου , Δάμων αφού ο Τζο είχε την φαεινή ιδέα να καλέσει την καλόγρια φίλη του σε μια έκθεση φωτογραφίας με γυμνούς άντρες δεμένους με σκοινιά - με πάντα κοντινά πλάνα σε συγκεκριμένα σημεία κάθε φορά που τσεκάριζε κάτι η Αδελφή Cristina ... Μάλλον ο Τζο κάθισε παραπάνω από όσο θα'πρεπε στο σπίτι του Δάμων και η καθημερινή καλημέρα από καλογυμνασμένους κώλους σε κάθε τοίχο θα του εντυπώθηκε .
"Άλλος για τέχνη ;"

Αναμενόμενα ο Δάμων πιάνει τον Τζο στα πράσα το επόμενο πρωί της ολοκλήρωσης της σχέσης του με την Αδελφή Cristina , η οποία ετοιμάζεται για Σιέρρα Λεόνε σε μερικές ημέρες (ο σύρτης είχε μπει και στην κεντρική πόρτα , οπότε ο Δάμων δεν μπορούσε να μπει μέσα , δίνοντας την ευκαιρία στο καταραμένο απ'την αρχή ζευγάρι να το σκάσει) . Ο Τζο πάει όσα λεφτά έχει μαζέψει από την σκληρή εργασία του στην πρώην γυναίκα του και γνωρίζει για μερικά λεπτά την κόρη του χωρίς να της αποκαλύψει το ποιος είναι και το κερασάκι της δικαιοσύνης έρχεται με την ρίψη του γουστώζου Ρώσου από ένα ρουφ γκάρντεν ουρανοξύστη αλα ROBOCOP (1987) , την ώρα κυριλέ δεξιώσεως ! Ο Τζο τους γράφει όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι και αρπάζοντας ένα μπουκάλι βότκα το σκάει στους δρόμους με όλη την Σκότλαντ Γιάρντ στο κατόπι του !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.