Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

EMPEROR OF SHAOLIN KUNG FU (1981)

 
"Δεν μου αρέσει να με ρωτούν ποιο είναι το όνομα μου . Δεν μου αρέσει οι άνθρωποι που πρόκειται να σκοτώσω να το γνωρίζουν . Είναι τόσο άδικο !"
- Ο ανώνυμος περιπλανώμενος .
 
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Liu Sung-Pai ( 18 FATAL STRIKES , SHAOLIN IRON CLAWS , THE IMPERIAL SWORD KILLING THE DEVIL ) με την βοήθεια του κινηματογραφιστή Li Shia-Jie ( THE DRAGON AND TIGER JOINED HANDS , ONE ARMED SWORDSMAN AGAINST NINE KILLERS , RAGING TIGER VS MONKEY KING , THE CHINESE GHOSTBUSTER ) .
Γνωστό και ως THE SNAKE THE TIGER THE CRANE (το SHAOLIN είναι πάλι βιτρίνα στον τίτλο για την δυτική αγορά ο οποίος είναι πάντα κατά προσέγγιση - Αυτοκράτορας υπάρχει στην αρχή της ταινίας και δεν έχει καμία σχέση με το κουνγκ φου των Shaolin - ούτε η κόρη του) .
H Nancy Yen ( THE 7 GRANDMASTERS , BORN INVINCIBLE , JADE DAGGER NINJA ) είναι η Τρίτη Πριγκίπισσα/Μοναχή με το Ένα Χέρι . Ο πατέρας της ήταν ο Ming Αυτοκράτορας Chung Chen ο οποίος προτίμησε τον εύκολο δρόμο της αυτοκτονίας όταν οι διαβολικοί ληστές εισέβαλαν στην πρωτεύουσα ! Στην προσπάθεια του να σκοτώσει οικογένεια και ακόλουθους από την απογοήτευση που του προκάλεσε η αποτυχία της φρουράς του να προστατέψει το παλάτι , η κόρη του η "Τρίτη Πριγκίπισσα" Chang Ping ξεφεύγει της σφαγής με κομμένο το ένα χέρι ! Με την βοήθεια Βουδιστών Μοναχών επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση (μείον ένα χέρι) και συνεχίζει την ζωή της στον δρόμο , ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος .
Καταλήγει ημίτρελη καθώς η προσπάθεια της να αναλάβει την εξουσία αποτυγχάνει από τις συνεχόμενες προδοσίες , ή τον τραγικό θάνατο όσων την ακολουθούν . Παρ όλες τις κακοτοπιές η εκδίκηση εναντίον των ληστών/επαναστατών παραμένει ζωντανή στο κουνημένο μυαλό της και το σχέδιο σεναριακής ανατροπής τόσο του δυνάστη όσο και της κοινής λογικής του θεατή παίρνει σάρκα και οστά μετά τον γάμο της με τον περιπλανώμενο χασάπη/μαχητή πολεμικών τεχνών Tu .
O Carter Wong ( BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA ) είναι ο νεαρός χασάπης Tu . Συνηθίζει να βγάζει βόλτα ένα τεράστιο γουρούνι . Λυπάται την Chen και την παντρεύεται αγνοώντας το γεγονός πως η καινούργια του σύζυγος είναι η διάδοχος του θρόνου της χώρας . Εκείνος κυνηγάει τον ίδιο άνθρωπο που έτρεψε στην αυτοκτονία τον πατέρα της για τους δικούς του αιματοβαμμένους λόγους (ο πατέρας του ήταν Στρατηγός ο οποίος πέθανε προστατεύοντας τον Αυτοκράτορα - παράλληλα με το χασάπικο , ο Tu διαθέτει και δικό του στρατό ;) .
Συμμετέχει ενεργά στην δράση στο τελευταίο τέταρτο της ταινίας , αφού στην υπόλοιπη , είτε θα περνάει δίπλα από την υπηρέτρια της πριγκίπισσας , την Su Yu , σε άκυρες στιγμές , είτε θα κάθεται να κλαίγεται για τα έντονα συναισθήματα που τρέφει για την άρρωστη μητέρα του (εκείνη τον προτρέπει να παντρευτεί , γιατί οι μέρες τις είναι μετρημένες - ακόμη κι αν πρόκειται για την τρελή του χωριού , θέλει να δει τον κανακάρη τακτοποιημένο πριν φύγει από την ζωή) .
Το δημιουργικό editing καταστρέφει επιπλέον την σύντομη εμφάνισή του αφήνοντας ερωτηματικά για την τεχνική του στις πολεμικές τέχνες - ο συνδυασμός με το φλεγματικό dubbing των διαλόγων κάνουν γενικότερα την ταινία ανυπόφορη σφηνώνοντας σάχλα εκεί που δεν χρειάζεται .
O Lo Lieh ( EXECUTIONERS FROM SHAOLIN ) είναι ο ανώνυμος Β' χαρακτήρας . Περιπλανώμενος μαχητής ο οποίος αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον σφετεριστή λήσταρχο . Βοηθάει την πριγκίπισσα χωρίς να γνωρίζει ποια είναι και συμφωνεί να την βοηθήσει όταν μαθαίνει την πραγματική της ταυτότητα . Εκείνη του υπόσχεται να γίνει δική του αν σκοτώσει τον λήσταρχο για χάρη της και εκείνος δέχεται . Δεν τα καταφέρνει .
Ο Κακός :
Ο Wang Hsieh ( THE TWELVE GOLD MEDALLIONS , THE SHADOW WHIP , THE BAMBOO HOUSE OF DOLLS , THE SUPER INFRAMAN , KILLER CLANS ) είναι ο ασπρομάλλης επαναστάτης λήσταρχος Li Tzu Cheng με την ντίσκο μπαντάνα στο κεφάλι . Ο άτακτος στρατός του κατέστρεψε την επαρχεία και η προέλαση προς το παλάτι ώθησε τον Αυτοκράτορα στην θεατρική του αποχώρηση από τον θρόνο . Θέλει να βρει την πριγκίπισσα και να την κάνει βασίλισσα στο πλάι του , αλλά εκείνη προτιμάει τον θάνατο . Κάτι το οποίο καταφέρνει εν μέρη με την βοήθεια της πιστής της υπηρέτριας .
Όταν ο λήσταρχος γίνεται Αυτοκράτορας τα βρίσκει δύσκολα γιατί διάφοροι πολέμαρχοι πλησιάζουν προς την πόλη με άγριες διαθέσεις . Karma is a bitch με λίγα λόγια για τον Li Tzu Cheng και το τέλος του εκρηκτικό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.