Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

THE WAVE (2015)


Γραμμένο John Kare Raake ( RAGNAROK ) και Harald Rosenlow-Eeg και σκηνοθετημένο από τον Roar Uthaug ( COLD PREY ) .
Είναι η πρώτη ταινία καταστροφής της Νορβηγίας , η πιο επιτυχημένη για το 2015 και έφτασε τρίτη στην πώληση κινηματογραφικών εισιτηρίων όλων των εποχών στην χώρα .
Χαρακτηριστικά κρυόκωλη οικογένεια Νορβηγών βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων την στιγμή που ολόκληρο βουνό αποκολλάται και βυθίζεται μέσα στο στενό φιόρδ του Geiranger , προκαλώντας τσουνάμι 80 μέτρων !
Η ταινία ξεκινάει με προειδοποίηση πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Νορβηγίας τουλάχιστον 300 τέτοια κινούμενα βουνά , τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν και να προκαλέσουν παρόμοια φαινόμενα ολοκληρωτικής καταστροφής χωρίς την βοήθεια ψηφιακών εφέ .
Ο Kristoffer Joner ( DEAD SNOW 2 , THE REVENANT ) είναι ο γεωλόγος Kristian Eikjord - θα μπορούσε να περάσει και για σωσίας του Norman Reedus . Ο Kristian είναι από αυτούς τους τύπους που μισούν να έχουν μέσα στον χώρο εργασίας τους οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια ξανά και ξανά - κάνουν καλά την δουλειά τους με λίγα λόγια αλλά σε σημείο εθισμού .
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η λανθάνουσα για τα ελληνικά δεδομένα επαγγελματικότητα του αποδεικνύεται σωτήρια για την πόλη του αφού είναι ο μόνος που παρατηρεί πως κάτι δεν πάει καλά με τις μετρήσεις ενός βουνού σε κοντινή απόσταση . Παρόλο που προειδοποιεί τον διευθυντή του γεωλογικού ινστιτούτου που εργάζεται (είναι η τελευταία του μέρα εκεί , καθώς έχει δεχτεί πρόταση μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας ως σύμβουλος και ετοιμάζει τα πράγματά του για μετακόμιση) πως το βουνό θα πέσει μέσα στην θάλασσα και το τσουνάμι 80 μέτρων θα φτάσει μέσα σε 10 λεπτά στην κατοικημένη περιοχή , εκείνος τον αγνοεί ανησυχώντας περισσότερο με το τι θα απογίνουν οι τουρίστες που έχουν μαζευτεί να θαυμάσουν τα παγωμένα αξιοθέατα του βουνού (ακριβώς όπως συμβαίνει σε κάθε περιπέτεια κρυπτοζωικού ενδιαφέροντος με φαλαινόλυκους και χταποδοκαρχαρίες) .
Το κακό δεν αργεί να γίνει και το κύμμα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του μεταφέροντας το παγωμένο άγχος επιβίωσης εκτός οθόνης .
Ο Kristian είναι μαζί με την κόρη του στο παλιό τους σπίτι για ένα τελευταίο αντίο , ενώ η δυναμική σύζυγός του ( Ane Dahl Torp - DEAD SNOW ) είναι μαζί με τον μεγαλύτερο γιο τους στο φουλ σεζόν ξενοδοχείο όπου εργάζεται στην άλλη άκρη της πόλης , χωρίζοντας έτσι την δράση σε δύο σημεία με την αγωνία της επανασύνδεσης να κινεί τους πάντες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.