Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

I ORIGINS (2014)

"You ever feel like when you met someone , they fill this hole inside of you , and then when they're gone ... you feel that space painfully vacant ?"
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Mike Cahill ( ANOTHER EARTH ) .
Ο τίτλος μπορεί να παραπέμπει σε ταινίες όπως τα I ZOMBIE , I MONSTER , I ROBOT , και οι απαιτήσεις να είναι ανάλογες , αλλά η ορθογραφία του I δεν αναφέρεται στο εγώ της μετάφρασης , αλλά περισσότερο στην ακουστική του που σημαίνει και "μάτι" .
Η επιστημονική φαντασία καταφέρνει να πλαισιώσει μια μεγάλη ιστορία ανάγκης για ανθρώπινη επαφή για κάτι πολύ περισσότερο που μπορεί , ή φαίνεται να υπάρχει εκεί έξω - πέρα από τα σκληρά δεδομένα που καταγράφει ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ανάμεσα στο μυστήριο που περιέχει η μεταφυσική ένωση δύο ανθρώπων σε ατομικό επίπεδο .
Ο Michael Pitt ( DAWSON'S CREEK , THE DREAMERS ) είναι ο Ian Gray , τελειόφοιτος μοριακός βιολόγος , άθεος . Εμπιστεύεται μόνο τα δεδομένα που συλλέγει ως επιστήμονας και θέλει να αλλάξει τον κόσμο με τις ανακαλύψεις του . Από μικρός παρουσίασε ενδιαφέρον στα μάτια των ανθρώπων και τα φωτογραφίζει με κάθε ευκαιρία , ένα βήμα πριν να γίνει κλινική η περίπτωσή του . Στο πανεπιστήμιο πειραματίζεται πάνω σε ινδικά χοιρίδια με αχρωματοψία , σε μια προσπάθεια να τα κάνει να δουν κανονικά . Θέλει να αποδείξει πως τα μάτια έχουν σχηματιστεί μετά από μετάλλαξη πάνω στα είδη . Οι θεωρίες του περί καταγωγής των ειδών και μετατροπής του dna τους αποδεικνύονται σωστές με το πέρασμα των χρόνων , οδηγώντας την ανθρωπότητα σε μια μεγάλη ανακάλυψη που αφορά την ταυτότητα και τις ζωές των ανθρώπων η οποία βασίζεται στο μοναδικό σχήμα της ίριδας των ματιών τους .
H Astrid Berges-Frisbey ( THE PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES ) είναι η Sofi , Καταλανή φοιτήτρια που γυρίζει τον κόσμο γνωρίζοντας την αόρατη , πνευματική πλευρά του σύμπαντος . Γνώρισε τον Ian σε ένα αποκριάτικο πάρτι ενός νυχτερινού κλαμπ . Φορούσε S/M μάσκα και έκαναν σεξ στη τουαλέτα , κάτι που έκανε τον Ian να την σκέφτεται συνέχεια μετά τον ξαφνικό χωρισμό που έφερε η φυγή της μέσα στη νύχτα . Με μόνα του στοιχείο μια φωτογραφία από τα μάτια της και μια μονομανία με τον αριθμό 11 , θα προσπαθήσει να την ξαναβρεί μέσα στην μεγάλη πόλη - κάτι που το καταφέρνει μετά από λίγες μέρες . Ερωτεύονται , τα σώματα τους δεν μπορούν να ξεκολλήσουν το ένα από το άλλο και μετακομίζει στο σπίτι της κάνοντας μαζί όνειρα για μια κοινή ζωή μέχρι το τέλος του κόσμου . Ο γάμος στο δημαρχείο είναι το επόμενο λογικό βήμα -τόσο στον φυσικό όσο και στον πνευματικό κόσμο- , αλλά μια κακιά στιγμή θα ανατρέψει τα πάντα , κόβοντας σύντομα το νήμα της ζωής της Sofi στα δύο και στέλνοντας τον Ian , 7 χρόνια αργότερα , σε ένα μέλλον όπου είναι επιτυχημένος επιστήμονας με την ανακάλυψη του να έχει αλλάξει την ιατρική και τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι .
Η Brit Marling ( ANOTHER EARTH ) είναι η Karen , πρωτοετής βοηθός του Ian στο πανεπιστημιακό εργαστήριο - η συναδελφική συμπάθεια έκρυβε πάντα κάτι περισσότερο μέσα της . Από δευτερεύον χαρακτήρας στην ιστορία , αναβαθμίζεται σε μετέπειτα γυναίκα του , ακριβώς όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή . Μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού , οι επιστημονική αυστηρότητα στις ιδέες τους σχετικά με την ύπαρξη θα κάνει άνετο χώρο για μεταφυσικότερες απόψεις μετατόπισης ενεργιακού υλικού , τύπου μετεμψύχωσης .
Ίσως η ιδέα πως "όσο ζει ο άνθρωπος αλλάζει" να εκφράζεται κάπου εδώ με διαφορετικό τρόπο - οδηγούμενος με το βιολογικό του πέρας σε μια τελική αλλαγή συνειδητότητας που προσπαθεί να επανακτήσει μια ομάδα προσωπικών χαρακτηριστικών/αναμνήσεων για να απαλύνει τον χαμό της οποίας έννοιας συνέχειας ως κάποιος διαφορετικός χαρακτήρας με "εκλάμψεις" αλλοτινών ζωών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.