Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

[REC] 4: APOCALYPSE (2014)


Γνωστό και ως "Ρεκ εις την τετάρτη" .
Γραμμένο και σκηνοθετημένο χωρίς να μπορεί να προφέρει ακόμη το "θίγμα" από τον Jaume Balaguero , με λεφτά από την πάντα πρόθυμη να εξαργυρώσει την οποιαδήποτε επιτυχία για να διατηρήσει κρυογονικά για πάντα τον θείο Walt , Disney (βλέπε τα μικρά γράμματα των "χορηγών" της επιτυχίας στους τίτλους τέλους) - βέβαια τα 708 δολάρια εισπράξεων που αναφέρονται στο imdb πως απέφερε η προβολή της ταινίας στην Αμερική πρέπει να κάλυψαν το ρεύμα για τα μηχανήματα για μερικά δευτερόλεπτα μόνο .
Μην περιμένει κανείς "αποκάλυψη" σε παγκόσμιο επίπεδο όπως προϊδεάζει ο τίτλος - τουλάχιστον και να έχει καταστραφεί ο πολιτισμός , δεν το βλέπουμε , αφού μια μικρή ομάδα επιζώντων από τις προηγούμενες ταινίες έχει μπαρκάρει με ιδιόκτητο τάνκερ προς το άγνωστο σε μια προσπάθεια να βρεθεί γιατρειά στην αρρώστια που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε δαιμονισμένους νεκροζώντανους (εδώ το θρησκευτικό στοιχείο της μόλυνσης έχει αποσυρθεί σιωπηλά) !
Η δαιμόνια/δαιμονισμένη ρεπόρτερ Angela Vidal επιστρέφει μόλις μερικές ώρες μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας , μεταφερόμενη σε φορείο , μη γνωρίζοντας που βρίσκεται .
Πλέον είμαστε εν πλώ , μακριά από την Μπαρθελόνα .
Μέσα στο πλοίο κάνει κουμάντο μεγαλομανής επιστήμονας που ερμηνεύει τον ρόλο με αέρα δικτάτορα , ο οποίος πέρα από τα μυστικά της ιατρικής ελέγχει και αναμενόμενο μικρό μισθοφορικό στρατό κομπάρσων από γυμναστήριο . Το υπόλοιπο πλήρωμα , πέρα των 4 επιζώντων αποτελείται από τον καπετάνιο , άλλους δύο επιστήμονες με λευκές ρόμπες , τον τροφαντό τύπο που ξέρει από υπολογιστές και τον Φιλιππινέζο μάγειρα .
Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με κάτι σαν το UNDER SIEGE (το οποίο ήταν DIE HARD σε πλοίο) , με ιδέες από τα HIDDEN , THE THING και λίγο από ALIEN να προσπαθήσει να μιμηθεί χαβαλεδιάρικη ταινία με ζόμπι τύπου BRAINDEAD ή RESIDENT EVIL (αναλόγως τι σε διασκεδάζει περισσότερο) . Το πανικόβλητο τρέξιμο μακριά από τους κανίβαλους φρίκουλες καταλήγει σε παιχνίδι "βρες-ποιος-έχει-μέσα-του-το-σατανικό-σκουλήκι" !
ΤΑ ΖΟΜΠΙ:
Οι "μολυσμένοι" αποτρελαίνονται λίγα μόλις λεπτά μετά το αρχικό δάγκωμα που μεταφέρει τον ιό μέσα τους . Ξερνάνε αίμα στα οργισμένα πρότυπα των Red Lanterns και σκούζουνε σαν γουρούνια όταν τρέχουν αλλοπρόσαλλα-αεροδυναμικά (τα χέρια πάνε πίσω σαν να τρέχουν προς τον τερματισμό του αγώνα) προς τις καρωτίδες των θηραμάτων τους !
Υπάρχουν τίμιες στιγμές λάτεξ καφρίλας , οι οποίες ακροβατούν με την σάχλα όταν εμφανίζεται η κούκλα χειρός της μολυσμένης μαϊμούς/XTRO που έχουν για τα κοντινά πλάνα - όταν κινείται στον χώρο , η μαϊμού είναι ψηφιακή , οπότε η ατμόσφαιρα αλλάζει μαζί με το μπάτζετ . Οι λάμψεις από τους πυροβολισμούς και το περισσότερο αίμα είναι επίσης ψηφιακά εφέ , κάτι που αμαυρώνει κάπως την αιματοβαμμένη παράδοση των προηγούμενων ταινιών της σειράς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.