Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

INTERSTELLAR (2014)

"Δεν είναι εφικτό !
- Όχι , είναι απαραίτητο .."
Γραμμένο και σκηνοθετημένο με διάθεση να γουρλώσουμε μάτια με το διάστημα που δεν θα δούμε ποτέ από τον Christopher Nolan ( MEMENTO , INCEPTION , THE DARK KNIGHT , MAN OF STEEL ) .
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον η ανθρωπότητα κινδυνεύει με αφανισμό . Η παγκόσμια ξηρασία έχει προκαλέσει άμεση έλλειψη τροφής , αλλάζοντας δραματικά το κλίμα και την ψυχολογία των ανθρώπων . Η σκόνη γεμίζει τα πάντα στο πέρασμά της και είναι ζήτημα να επιβιώσει η ανθρωπότητα μερικές γενιές ακόμη (όποιος δεν πεθάνει από την πείνα , θα πεθάνει σταδιακά από την ασφυξία) .
Με μια ξαφνική ανακάλυψη ενός "ρήγματος" στον χώρο-χρόνο από τον καθηγητή Brand , η ανθρωπότητα αποκτά μια τελευταία ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία και να ταξιδέψει στο απώτερο διάστημα σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας καινούργιος πλανήτης ικανός να διατηρήσει ζωή πάνω του .
Οι ετοιμασίες ξεκινούν , με το ηρωικό πλήρωμα του διαστημοπλοίου "Αντοχή" να παίρνει μια σκληρή απόφαση ζωής αφήνοντας πίσω οικογένειες και φίλους ...
O Matthew McConaughey ( DAZED AND CONFUSED ) είναι ο Cooper , χήρος με δύο παιδιά , ηρωικός πρώην πιλότος δοκιμών και νυν κυβερνήτης του διαστημόπλοιου "Αντοχή" που πρέπει να αποφασίσει αν θα ξαναδουλέψει τους κοιλιακούς του , ξαναδεί τα παιδιά του , ή αν θα χαθεί για πάντα στο πάντα σχετικό και σκοτεινό διάστημα σώζοντας το είδος (και κάποιος με επιστημονικές γνώσεις να του εξηγήσει με σχεδιάγραμμα πάνω σε ένα χαρτί το ταξίδι μέσα σε μαύρη τρύπα λίγο πριν χαθούν μέσα σε μια) .
Πριν την ανακάλυψη της μαύρης τρύπας , ο Cooper έκανε τον γεωργό σε καλαμποκοχώραφο σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο φιλικό για τις καλλιέργειες , ή για την διάθεση για ζωή . Μαζί με τα δύο του παιδιά , την Murph ( Mackenzie Foy - THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN PART 1&2 , THE CONJURING ) και τον Tom αναπολούσε τις παλιές καλές εποχές που υπήρχε τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους και χοτ-ντογκς σε αγώνες μπέηζμπολ . Ο νεαρός Tom φαίνεται άνετος με το μέλλον στο σκληρό χωράφι που τον περιμένει και το γεγονός πως θα γίνει Casey Affleck ( AMERICAN PIE 1&2 ) όταν μεγαλώσει , αλλά η Murph είναι ανήσυχο πνεύμα και θέλει να γίνει μηχανικός (σε έναν πλανήτη που δεν υπάρχει ούτε μια τηλεόραση που να λειτουργεί και το σχολικό περιβάλλον κάνει τα πάντα για να αποθαρρύνει κάθε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση - έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας που έχουν ξαναγράψει τα βιβλία της ιστορίας ισχυριζόμενοι πως οι αποστολές APOLLO απέτυχαν και ήταν κατασκεύασμα προπαγάνδας με σκοπό να χρεωκοπήσουν την Ρωσία) .
Αφήνοντας τον πλανήτη , ο Cooper αφήνει ταυτόχρονα και τα παιδιά του , μιας και το ταξίδι στον χωρο-χρόνο θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες σε γήινα χρόνια .
Το κεντρικό νόημα της ταινίας πέρα από τις θρεπτικές αξίες του καλαμποκιού είναι ο χρόνος - και πως αυτός ο χρόνος καταλήγει να ισοπεδώνει τα πάντα . Μέχρι βέβαια να μπει το "πέμπτο στοιχείο" στην εξίσωση το οποίο είναι η αγάπη . Αυτά παθαίνει κανείς όταν στέλνει τουλάχιστον ένα θηλυκό στο διάστημα (γιατί οι αρσενικοί καταλήγουν πάντα να μετράνε τα "φωτόσπαθα" τους) .
Η ταινία ξεκινάει ως CONTACT (χήρος πατέρας με δύο παιδιά σε καλαμποκοχώραφο προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει εξωγήινα μηνύματα) και εμβαθύνει σταδιακά σε διανοούμενο πανανθρώπινο φεστιβάλ συναισθημάτων με αισθητικά κλινική προσέγγιση 2001: A SPACE ODYSSEY (τουλάχιστον σε ότι αφορά την μονολιθική εμφάνιση των δύο ρομπότ της ΝΑΣΑ που μόνο hi-five πίνοντας μπύρες σε περβάζι δεν κάνουν , γιατί αυτή τη φορά το μάτι του θεού δεν σκηνοθετεί την πορεία του πιθήκου από το χώμα στο διάστημα) και άγχος για επιβίωση τύπου SUNSHINE (επιστήμονες σε διαστημόπλοιο κάνουν την απόλυτη θυσία για να σώσουν τον πλανήτη από ολοκληρωτική καταστροφή) .
Η Anne Hathaway ( THE DEVIL WEARS PRADA ) είναι η Brand , συγκυβερνήτης του διαστημόπλοιου Αντοχή . Δεν είναι το αντικείμενο του πόθου του McConaghey - τουλάχιστον όχι ανοιχτά και όχι όσο βρίσκονται μαζί μέσα στο διαστημόπλοιο - εκείνη σκέφτεται κάποιον άλλο ο οποίος θα της έδινε την απαραίτητη κινητήρια πίστη και την αντοχή να διασχίσει τον χωρο-χρόνο για να τον δει .
Ο Σερ Michael Caine ( CHILDREN OF MEN ) είναι ο πατέρας της Brand , Καθηγητής Brand . Διακεκριμένος επιστήμονας και μέντορας του Cooper . Είναι ο πατέρας που μένει πίσω για να ισορροπήσει το δράμα της οικογενειακής απώλειας και καταλήγει παρένθετος πατέρας της κόρης του Cooper , παίρνοντας την υπό την προστασία του - ο γιος μεγαλώνει με τον παππού του στο καλαμποκοχώραφο . Είναι αυτός που δεν καταφέρνει να κρατήσει τις υποσχέσεις του και σχεδόν αφήνει την ανθρωπότητα στην τύχη της λέγοντας ψέματα για την αποστολή . Δεν είχε σκοπό να στείλει όλους τους κατοίκους στο διάστημα , αλλά μόνο μερικά επίλεκτα έμβρυα .
Ο TARS και ο CASE είναι τα δύο μονολιθικά ρομπότ βοηθοί που έστειλε η ΝΑΣΑ μαζί με το πλήρωμα . Μιλάνε σαν άνθρωποι και όχι σαν τον καθηγητή Hawking , πιθανότατα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόπειρα φεσοποίησης στο σοβαρό της κατάστασης , ενώ έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώνονται ανάλογα την περίσταση (όχι σε αυτοκίνητα) . Είναι το τελευταίο μη-θανατηφόρο δώρο που έκανε ο στρατός στην ΝΑΣΑ , καθώς δεν υπάρχει πια στρατός για να φαγωθεί με τον οποιονδήποτε εκεί έξω .
O Matt Damon ( EURO TRIP ) είναι ο Δόκτωρ Mann . Τον βρίσκει η αποστολή σε κάποιον παγωμένο πλανήτη της άλλης διάστασης μετά από 30 χρόνια αναμονής μέσα σε υπνο-θάλαμο . Είναι ο δεύτερος άντρας που λέει ψέματα . Τα δεδομένα που έχει μαζέψει από την υποτιθέμενη επιφάνεια του καινούργιου πλανήτη είναι φτιαχτά . Δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωή εκεί , πόσο μάλλον να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος . Γίνεται άμεσα ο κακοποιός της υπόθεσης και προσπαθεί να σκοτώσει τον McConaghey και να αφήσει τους υπόλοιπους στον πλανήτη σαμποτάροντας τα πάντα . Το τέλος του είναι εκρηκτικό , αλλά μέσα στην σιωπή του διαστήματος δεν εντυπωσιάζει παρόλο που θα μπορούσε να ακολουθήσει διαστημικό παρκούρ τύπου GRAVITY στη συνέχεια .
Κάτι που αποφεύγεται σωστά , αφήνοντας τα τελευταία 40 λεπτά της ταινίας να κάνουν τα μάτια μου μπλαβί .
Όλα λύνονται , αλλά δεν χρειάζεται το γραπτό μου κείμενο για να τα καταγράψει προς χάρη κανενός αναγνώστη .
Ποιες στιγμές θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές στην ζωή του καθενός και ποια είναι η κινητήρια δύναμη που θα μπορούσε να τις αναταράξει πέρα από τον χώρο και τον χρόνο ;
---------------------------------------
BONUS Συνομοσιολογία :
Σε έναν πεινασμένο πλανήτη ΠΟΙΟΣ χρηματοδότησε τη ΝΑΣΑ (η οποία φαίνεται να λειτουργεί σαν σκιώδης μυστική οργάνωση) ?
Επίσης το "Απόλυτο Κύμα" ήταν αναμενόμενο σε ταινία με McConaghey (ευτυχώς δεν έβγαλε την στολή και δεν ανέβηκε στην σκεπή του διαστημοπλοίου για να τσουλήσει μαζί του) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.