Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

UNDER THE SKIN (2013)

"Πότε ήταν η τελευταία φορά που σε άγγιξε κάποιος ;"
Γραμμένο από τον Walter Campbell , βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Michel Faber .
Σκηνοθετημένο εν μέρη με προβοκατόρικο τρόπο (στις σκηνές που η Johansson κάνει καμάκι , όσοι συμμετέχουν στην ταινία δεν είναι ηθοποιοί , ενώ τα πάντα έχουν καταγραφεί από κρυφές κάμερες τοποθετημένες μέσα στο βαν που οδηγεί) από τον εναλλακτικό βιντεοκλιπά Jonathan Glazer ( SEXY BEAST , BIRTH ) .
H Scarlet Johansson ( THE AVENGERS , LUCY ) είναι η μυστηριώδης ανώνυμη γυναίκα που ταξιδεύει την Γλασκόβη με το βανάκι της και σαγηνεύει τους Σκοτσέζους επαρχιώτες παρασέρνοντας τους μέσα στο δωμάτιο της με υποτιθέμενο σκοπό την σεξουαλική (και όχι μόνο) της ικανοποίηση .
Η Johansson είναι από κάποιον άλλο αφηρημένο/εξωγήινο κόσμο και προσπαθεί να χωρέσει μέσα στις πρωτόγνωρες ηδονές της ανθρώπινης μεταμφίεσης της απορροφώντας τους εραστές της που τελικά δεν έρχεται ποτέ σε άμεση σεξουαλική επαφή μαζί τους ...
Το μέρος όπου πηγαίνει τους "εραστές" της είναι ένα μαύρο απόλυτο κενό που αψηφεί τις διαστάσεις και τους νόμους της φυσικής μέσα στο οποίο οι άτυχοι επισκέπτες αποχωρίζονται υπνωτισμένοι το δέρμα τους , την στιγμή που το υπόλοιπο σώμα τους βυθίζεται και απορροφάται μέσα σε μια υγρή μάζα ! Το μόνο θέαμα ανήμπορου τέλους που θα μπορούσε να έρθει κοντά στον συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας με την εξωγήινη οντότητα είναι το παιχνίδι που κάνει το νυχτερινό έντομο προς την ηλεκτρική παγίδα φωτός . Οι γυμνοί άντρες περπατούν σαν να μην έχουν καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά με τον κενό χώρο που προεκτείνεται σε άπειρο μήκος , ακολουθώντας την μορφή της Johansson που περπατάει μπροστά τους αφαιρώντας ρούχα - ακόμη και μέσα στον υγρό θάνατο όπου βυθίζονται σταδιακά , δεν υπάρχει επίγνωση του τι τους συμβαίνει και το τι πρόκειται να τους συμβεί .

Η εξωγήινη οντότητα λειτουργεί ως δόλωμα και απ'οτι φαίνεται τρέφει κάτι άλλο το οποίο δεν το βλέπουμε ποτέ . Προσπαθεί να καταλάβει πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα που φοράει , αλλά δεν έχει την ικανότητα βρώσης , ή το να αντιληφθεί πως αυτή η πληγή που έχει ανάμεσα στα πόδια της είναι όργανο αναπαραγωγής και δέκτης αισθήσεων υπό κανονικές συνθήκες . Ακόμη και το ένστικτο αυτοσυντήρησης δεν υπακούει στα σήματα κινδύνου .
Εσωτερικά (κάτω από το δέρμα) είναι ένα συμπαγές μαύρο ανθρωποειδές που η υφή του θυμίζει κάτι μεταλλικό - προφανώς δεν έχει κανενός είδους οπής στο σώμα του , γεγονός που δικαιολογεί τα παραπάνω - όσο αποκομμένο ήταν το περίβλημα από την ανθρώπινη φύση που προσομοίαζε , άλλο τόσο είναι και το εσωτερικό πλάσμα από το γήινο περιβάλλον .
Ο μοναδικός της/του συνεργός είναι ένας σιωπηλός αναβάτης μοτοσυκλέτας , ο οποίος λειτουργεί ως προμηθευτής σωμάτων για την οντότητα που έχει τον ρόλο του κυνηγού και φύλακας/καθαριστής αποδεικτικών στοιχείων των εγκλημάτων που διαπράττει με απόλυτη φυσικότητα και απουσία συναισθημάτων .
----
Είναι από τις στιγμές που η τέχνη του κινηματογράφου γίνεται ανησυχητικά νοσηρή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.