Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

A.R.O.G. (2008)

Ο Cem Yilmaz είναι ο μοναδικός κωμικός που έχω υπ'όψην μου από την Τουρκία , μιας και δεν γνωρίζω και πολλά για την κινηματογραφική παραγωγή της γείτονας χώρας . Το A.R.O.G. είναι η φυσική συνέχεια του επιτυχημένου G.O.R.A. (2004) ! Ο Yilmaz εδώ , κάνει 3 ρόλους ταυτόχρονα ( μην πηγαίνει το μυαλό σου στις κλανοκωμωδίες με τον Eddie Murphy ) , τον Arif , ο αρχετυπικός καταφερτζής φτωχοδιάβολος , που πρόκειται να γίνει πατέρας και χάνεται στον χρόνο , ο Logar , ο σατανικός διαστημικός επικυρίαρχος από την πρώτη ταινία , και ο Αρχηγός της αντίπαλης φυλής νεάτερνταλ , ο Kaya ! Ο Logar καταφέρνει να στείλει τον Arif πίσω στον χρόνο . 1.000.000 χρόνια πίσω στον χρόνο ! Εκεί ο Arif θα πρέπει να κάνει ταχύρυθμα μαθήματα πολιτισμού στους ιθαγενείς που θα συναντήσει , ώστε να φτάσουν γρήγορα-γρήγορα στα επίπεδα της σημερινής εποχής και να γίνουν τα πράγματα όπως πριν ! Το πρόβλημα είναι , πως υπάρχει μια γειτονική φυλή , που έχει απαγορεύσει στους ντόπιους την χρήση εργαλείων , την έκφραση μέσω της τέχνης , και οτιδήποτε έχει να κάνει με την πολιτιστική ανάπτυξη του είδους !
Οι δύο φυλές θα λύσουν τις διαφορές τους με έναν πανανθρώπινο αγώνα ποδοσφαίρου ....
Aν είσαι φρικιό με τις αναφορές σε άλλες ταινίες , όπως κι εγώ , τότε εδώ θα περάσεις καλά ! Ο Yilmaz χρησιμοποιεί με επιτυχία , χαρακτηριστικές σκηνές από διάφορες κλασικές (και όχι μόνο) ταινίες  : 2001: A SPACE ODDYSSEY (1968) - Μαύρος μονόλιθος πέφτει από τον ουρανό μπροστά σε μια ομάδα πιθήκων , ένα εκατομμύριο χρόνια πριν . Η γνωστή μουσική ακούγεται . GHOST (1990) - Ποιος δεν έχει δει αυτή την ρομαντική ταινία που αγγίζει τα όρια του υπερφυσικού , με τον Patrick Swayze ; (το'χα δει σινεμά , γιατί είμαι παλιός) . Υπάρχει μια σκηνή που δείχνει έναν νεαρό να κάνει μαθήματα αγγειοπλαστικής σε μια κοπέλα . Ο Arif , τον φωνάζει "Patrick Swayze" (ενώ τ'ονομά του είναι Taso) ! FACE/OFF (1997) - Υπάρχει μια "Face Off" μηχανή , που την χρησιμοποιεί ο Logar για να κοτσάρει ψεύτικο ψαλιδισμένο μουστάκι στο πρόσωπο του . Να γίνει σαν τον Arif δηλαδή ! EYES WIDE SHUT (1999) - Ο Logar φοράει μια μάσκα με το πρόσωπο του Tom Cruise σε μια σκηνή χορού ! Ακούγεται η επιβλητική συμφωνική μουσική ! 300 (2006) - Ο Arif αποκαλεί έναν γυμνασμένο μουσάτο της αντίπαλης ομάδας , 300 Spartan , και του κλέβει την μπάλα απ'τα πόδια ! MINORITY REPORT (2002) - Ο Logar χρησιμοποιεί μια "Tom Cruise Συσκευή" για να αλλάξει την φωνή του . Απ'τις πιο αστείες σκηνές (υπάρχει και μια εμμονή με τον αγαπημένο μας σαϊεντολόγο) ! MEAN MACHINE (2001) - Θυμάστε την ταινία του Vinnie Jones με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μέσα στις φυλακές ; Σε μια σκηνή , βλέπουμε την παρουσίαση των παιχτών της αντίπαλης ομάδας . Ο τερματοφύλακας με το ξυρισμένο κεφάλι , μπαίνει μέσα στο γήπεδο κλεισμένος σε κλουβί γιατί είναι υπερβολικά βίαιος (βλέπε τον χαρακτήρα του Jason Statham) ! Πέρα από τις ταινίες , υπάρχει και μια αναφορά στους ENIGMA και ειδικότερα στο βιντεοκλίπ του RETURN TO INNOCENCE . Βλέπεις έναν ιθαγενή τερματοφύλακα να κάνει κάποια χορευτική τελετή , καθώς παίζει το συγκεκριμένο κομμάτι .
------------------------------------------------------------------------------
Η ταινία λόγο ιδιοσυγκρασίας και κοντινής προέλευσης , μπορεί κυρίως να εκτιμηθεί στην Ελλάδα (δεν ξέρω τόσο για τους υπόλοιπους ευρωπαίους) . Οι ομοιότητες με την γειτονική κουλτούρα είναι παραπάνω από εμφανείς στην καθημερινή μας ζωή , και το χιούμορ του Yilmaz χτυπάει διάνα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.