Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

DUNYANI KURTARAN ADAM (1982)


Ο ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ


ΜΟΥΜΙΟ-ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΩΜΒΗ
ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ .


Ο ΜΟΥΡΑΤ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ


Ο ΜΟΥΡΑΤ ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟΝ ΦΕΣΟ ΒΡΑΧΟ ΜΕ
ΥΠΕΡΥΧΗΤΙΚΗ ΚΑΡΑΤΙΑ !


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΙΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΞΑΝΘΙΑ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ !


Ο ΜΟΥΡΑΤ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ "ΧΡΥΣΟ ΣΠΑΘΙ" .
ΟΙ ΣΙΩΠΥΛΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΝΤΙΣΚΟ
ΟΠΟΥ ΝΑ'ΝΑΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ !


Ο ΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 2 ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ !

Ο ΜΟΥΡΑΤ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΚΑΙ ΤΟ
ΣΠΑΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ !

Ο ΜΟΥΡΑΤ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΕΔΩ !
ΤΟ ΕΦΕ ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΙΛΜ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΧΕΡΙ !

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΣΚΑ !

Ο Cüneyt Arkin , ο απόλυτος άνδρας της δράσης κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80 στην γείτωνα χώρα , πρωταγωνιστεί σε αυτή τη αλλοπρόσαλη ταινία δυναμικής επιστημονικής φαντασίας , που κάποιοι μπορούν να ονομάσουν και ως το Τούρκικο "STAR WARS" . Αυτός ο τίτλος κολλάει απίστευτα , όχι μόνο απο το σύνολο της υπόθεσης , αλλά απο την επαίσχυντη χρήση ολόκληρων σκηνών απο το 4ό επεισόδιο της 6λογίας του George Lucas (της πρώτης ταινίας δηλαδή) ! Ευτυχώς , ούτε ο Harrison Ford εμφανίζεται , ούτε ο Darth Vader , αλλά τα x-wings να καταστρέφονται στο διάστημα τα βλέπεις μια χαρά ! Η ταινία επίσης "δανείζετα"ι μουσική από το INDIANA JONES , κάθε φορά που ο Murat κάνει κάτι ηρωϊκό , ή καλύτερα , κάθε φορά που ετοιμάζεται να πηδήξει σαν πάνθηρας μέσα στην δράση ! Το μουσικό κολάζ του σαούντρακ συνεχίζεται με μουσικά μέρη απο το FLASH GORDON , το MOONRAKER , το PLANET OF THE APES και το THE BLACK HOLE ! Βλέπουμε επίσης και κάποιες άλλες χαρακτηριστικές σκηνές απο το THE MAGIC SWORD (1962) . Τις σκηνές οπού η γυναίκα βασίλισσα του Μάγου , μεταμορφώνεται απο γριά σε αράχνη , την κίτρινη δύνη που μεταμορφώνει τους άντρες σε άμυαλα ζόμπι , και άλλος ένας χαρακτήρας που γίνεται ένας οκγώδης τριχωτός αγριάνθρωπος , αναγκάζοντας τον Murat να τον σκοτώσει με το "μαγικο" σπαθί του ! Φαντάζομαι πως άν οι νομικές υπηρεσιες των Αμερικάνικων κινηματογραφικών εταιριών που γυρίσαν τις παραπάνω ταινίες , είχαν ασχοληθεί με το θέμα , οι κληρονόμοι του Cetin Inanc , θα πλήρωναν ακόμη ....
Πέρα λοιπόν απο τα "φυσικά δάνεια" και τις ερμηνείες , αυτό που ροκάρει απίστευτα σε αυτή την ταινία είναι το editing της σχολής του Godfrey Ho !
Κάποια πράγματα όντως πρέπει να τα δείς για να τα πιστέψεις !
Ο Murat ( Cüneyt Arkin ) και ο Ali ( Aytekin Akkaya ) , είναι δύο υπερκινητικοί ήρωες που πέφτουν με το διαστημόπλοιό του σε έναν άγνωστο πλανήτη ( αφού πρώτα πολέμησαν στο διάστημα με τα x-wings του Darth Vader ) . Πιθανότατα οι δύο ήρωες έπεσαν στην Γη , και μάλλον κάπου στην Τουρκία . Εκεί θα συναντήσουν διάφορους "πολύχρωμους" χαρακτήρες , απο στρατώτες/κονκισταδώρους με εξωσκελετούς , αποκριάτικους δαίμονες/μασκοφόρους , έναν σιδεράνθρωπο , φτωχό μακρινό ξάδελφο του ρομπότ απο το FORBIDDEN PLANET (1956) , τριχωτά τέρατα που θυμίζουν κινέζικους δράκους , μια χαμένη φυλή που ζεί σε χριστιανικές κατακόμβες , μουμιοδαίμονες , ζόμπι , Τούρκικα Cylons , ανθρώπους με σάβανα , Ρωμαίους μονομάχους , σαδομαζό γουστώζους πολεμιστές σε ολόσωμες λάτεξ στολές , και φυσικά τον απόλυτο Διαστημικό Επικυρίαρχο που κάνει κάποιους Ming , Darth Vader και Ghenkins Khan να κοκκινίζουν απο ντροπή , καθώς πίνει με στριφογυριστό ντίσκο καλαμάκι , το αίμα των εχθρών του !
Η χορογραφία των σκηνών δράσης , είναι ένας συνδιασμός παράστασης τσίρκου , και τσαμπουκά αστέγων , με γερές δόσεις αυτοσχέδιου κούνγκ-φου , προσχεδιασμένων χτυπημάτων στο κατάλληλο σημείο , μπουνιών και με τα δύο χέρια , και εκρηκτικού χοροπηδηχτού ! Τα άκρα των εχθρών πετούν εδώ και εκεί , καθώς οι δύο ήρωες ανοίγουν δρόμο μέσα απο τους άτυχους κομπάρσους , φτάνοντας στην αποκορύφωση της αναμέτρησης του Murat με τον Διαγαλαξιακό Σουλτάνο ! Σε αυτές τις κρίσημες τελικές στιγμές , βλέπουμε σκηνές απο τους Stormtroopers του Darth Vader , να ρίχνουν λέηζερ ριπές πρός κάθε κατεύθυνση , καθώς και φεσο-δράση από λακτίσματα τραμπολίνο ( και πολύ χαραγμένο φίλμ ) ! Καθώς ο Murat νικάει τον Σουλτάνο , βλέπουμε και την καταστροφή του Death Star ! ( και την καταστροφή του Ναού του Σολωμόντα απο τον Σαμσόν , έτσι για να μη ξεχνιόμαστε , για επιπλέον μυστικιστική ανάταση των αισθήσεων απολαμβάνοντας το ρουστίκ περιβάλλον με τους αλήθινους χριστιανικούς τάφους και τις πρώην χριστιανικές εκκλησίες που χρησιμοποιήθηκαν για σετάκια στην ταινία )
Η εμπειρία εντύνεται υπό την επείρια ουσιών !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.