Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ESCAPE TO HIGH RISKS (1982)

Άλλη μια παραγωγή του Joseph Lai . Αυτή τη φορά πρόκειται για πολεμικό δράμα-απόδραση απ'τις φυλακές ! Μια αρκετά σπάνια ταινία ( και δύσκολο να βρεθεί και το εξώφυλλο στο ίντερνετ , οπότε βρήκα το σκαναρισμένο εξώφυλλο της Ελληνικής βιντεοκασσέτας ) και αρκετά βίαιη επίσης . Πολύ καφρίλα και για τους απαιτητικούς της κινηματογραφικης σφαγής . Ένα σκυλί ξεσκίζει μια γυναίκα και την τρώει , μερικές χαλαρές εκτελέσεις , άνθρωποι να προσπαθούν να δραπετεύσουν μέσα από ναρκοπέδια , κτλ .... όλες οι καθημερινές ομορφιές που συνέβαιναν μέσα σε Ιαπωνικά στρατόπεδα αιχμαλώτων ! (η ταινία δεν φτάνει βέβαια τον μηδενισμό του MEN BEHIND THE SUN , αλλά είναι σε καλό δρόμο ) .
Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου . 7 Κινέζοι αιχμάλωτοι πολέμου , ετοιμάζονται να το σκάσουν απ΄την φυλακή της κολάσεως , χρησιμοποιώντας έναν ηλίθιο φρουρό . Κάποιοι είχαν προσπαθήσει νωρίτερα , αλλά τους σταμάτησαν οι νάρκες που τους περίμεναν έξω απ'το συρματόπλεγμα της περιμέτρου .
Ο αρχηγός της ομάδας των κρατουμένων ονομάζεται Alex Tan . Ο Tan κάνει ίσως την πιό παράτολμη προσπάθεια απόδρασης που έχει δεί κανείς σε ταινία , και τα ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ! Δένει τον εν λόγω φρουρό που ανάφερα πρίν στο κρεβάτι του κελιού του . Ξυρίζει το μούσι του και κολάει της τρίχες στο προσωπό του και συνεχίζει την παράνοια , ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ τα ασημένια δόντια του φρουρόυ και σφυνώνοντας τα πάνω στα δικά του ! Το σενάριο είναι ευγενική προσφορά του Godfrey Ho , οπότε απ'την στιγμή που δεν έχει δυτικούς νίντζα μέσα , να είσαι και ευχαριστημένος ....
Η ομάδα τα καταφέρνει απροσδόκητα , και οι φρουροί τους παίρνουν στο κατόπι . Η ομάδα καταφέρνει να κρυφτεί σε κάτι κορφοβούνια , αλλά οι Ιάπωνες είναι αναίσχυντοι και πάνε στο σπίτι του Tan ! Απαγάγουν την μάνα του και την αδερφή του , εκβιάζοντας τον έτσι να παραδωθεί , μέσω του τοπικού ραδιοφώνου !
Μετά τον ψυχικό εκβιασμό , ακολουθεί τρελό κυνηγητό σε γραμμές τρένου ! Οι δραπέτες , έχοντας αφαιρέσει τα λάστιχα απο φορτηγο γεμάτο μέλη των οικογενειών τους στην καρότσα , το έχουν βάλει πάνω στις γραμμές , τσουλώντας πρός την ελευθερία ! Από πίσω τους ακολουθεί τρένο με Ιάπωνες στρατιώτες που πυροβολούν ασταμάτητα ! Σε μια διαστάυρωση ο Tan μαζί με άλλον ένα , κατεβαίνουν από το φορτηγό-τρένο , και αλλάζουν την κατεύθυνση των ράγων πίσω τους ! Το φορτηγό-τρένο συνεχίζει την πορεία του και δύο τρένα με Ιάπωνες εκρήγνονται σε μετωπική σύγκρουση ! Μέσα στο παρανάλωμα του πυρός , ο Tan συλλαμβάνεται ...
Η ταινία τελειώνει με τους δύο ήρωες να γελάνε κοιτάζοντας το εκτελεστικό απόσπασμα !
-------------------------------------------------
Το σάουντρακ της ταινίας συμπληρώνει το παρτιωτικό συναίσθημα , δανειζόμενο κομμάτια απο το Dark side of the moon των Pink Floyd  .
Έυφημη μνοία πάει στον καραφλό βασανιστή στο Ιαπωνικό στρατόπεδο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.