Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

FIRE DOWN BELOW (1997)



"θα φέρω 350 πράκτορες και θα τους χώσω σε κάθε τρύπα που έχεις ... όταν τελειώσω , θα καλέσεις τον αγαπημένο σου πρωκτολόγο για να σου δώσει αλοιφή να τρίψεις πάνω σε όποια τρύπα σε πονάει περισσότερο ..."
O Steven Seagal είναι ο Πράκτορας-Για-Την-Προστασία-Του-Περιβάλλοντος , Jack Taggart . Μετά τον θάνατο ενός φίλου του (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες , βρέθηκε με το φορτηγό του και ποσότητα αλκοόλ στον πάτο ενός γκρεμού) , πάει σε μια μικρή πόλη του Κεντάκι για να λύσει το μυστήριο . Το έχει πάρει προσωπικά , γιατί περίμενε τον φίλο του να επιστρέψει από την αποστολή του για να πάνε για κυνήγι και ψάρεμα . Παίρνει το μονοθέσιο αεροπλάνο του και πάει πετώντας . Εκεί συναντιέται με τον πάστορα της περιοχής , τον Αιδεσιμότατο Bob ( Levon Helm - ιδρυτικό μέλος των The Band ) , ο οποίος έχει κάνει τις καταγγελίες για διάφορα περίεργα συμβάντα (τα ψάρια φέρονται περίεργα , τα παιδιά αρρωσταίνουν , όσοι δουλεύουν στο ορυχείο αρρωσταίνουν κτλ) και που του προτείνει να δυκτιωθεί στην τοπική κοινωνία κάνοντας τον μάστορα ! Ο Taggart παίρνει την λίστα των ανθρώπων που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν και αρχίζει τα μαστορέματα , τα οποία σταδιακά θα οδηγήσουν σε ανελέητο αϊκίντο .
Το Αίσθημα :
Η Marg Helgenberger ( SPECIES 1&2 ) είναι η Sarah Kellog . Ζει μόνη και εκτρέφει μέλισσες . Οι υπόλοιποι στην πόλη δεν της μιλάνε γιατί πιστεύουν πως δολοφόνησε τον πατέρα της όταν ήταν 16 χρονών .
Ο Κακός :
O Kris Kristofferson ( BLADE ) , είναι ο Orin Harren , ο υπερπλούσιος που μολύνει το περιβάλλον με ραδιενεργή πράσινη γλίτσα (βλέπε πως μεταμορφώθηκαν απλές χελώνες σε χελώνες νίντζα στις αρχές της δεκαετίας του '90 - πιθανότατα από την ίδια φωσφοριζέ πράσινη ουσία) . Κάνει κουμάντο στην περιοχή και διαθέτει μπράβους και πολλά λεφτά για να επιβάλει τις απόψεις του . Νομίζει πως θα ζήσει για πάντα . Δεν θέλει να πάει φυλακή .
Ο Steven Lang ( AVATAR , TERRA NOVA ) είναι ο Earl , ο οποίος δουλεύει για τον Harren . Ο Earl είναι αδελφός της Sarah , οπότε δημιουργείται μια τριβή στην οικογένεια . Ο αδελφός είναι πυρομανής ψυχάκιας και συνήθισε να "αγγίζει" την αδελφή του σε μέρη που δεν έπρεπε . Είναι αυτός που σκότωσε τον πατέρα τους . Προσπαθεί να σκοτώσει και τον Taggart με ύπουλο τρόπο . Καταλήγει να τρώει το φωσφοριζέ υγρό στη μάπα . Ευτυχώς δεν μεταμορφώνεται σε κάτι που θα εκτίναζε την ταινία σε νέα ύψη ...
Ο Brad Hunt ( THE PLAGUE ) είναι ο Orin Harren Τζούνιορ , γνωστός και ως Ο-Μπαμπάς-μου-έχει-λεφτά-και-θα-δείτε-τι-θα-πάθετε !

μετά από αυτή τη σκηνή σχεδόν μαθαίνει να σέβεται ...
Ο Περίεργος :
Ο πιο μυστηριώδης χαρακτήρας της ταινίας , παραμένει μέχρι και σήμερα ο Cotton Harry ( Harry Dean Stanton - ALIEN , REPO MAN , RED DAWN , THE GREEN MILE , σεκιουριτάς στο THE AVENGERS ) . Κάνει τον χαζό του χωριού , αλλά την πρώτη φορά που το είχα δει , νόμιζα πως ήταν πράκτορας του FBI . Τελικά δεν είναι . Απλά δεν δείχνει τα χαρτιά του από νωρίς . Παρόλα αυτά , βρίσκεται πάντα κάπου παράμερα και παρακολουθεί τα γεγονότα με ένα ήφος θεού-που-διασκεδάζει-με-τα-καμώματα-των-θνητών .
Η ταινία τελειώνει και οι τίτλοι πέφτουν ενώ ο Harry παίζει την κιθάρα του και τραγουδάει πάνω στην καινούργια του βεράντα (η οποία είναι ευγενική χορηγία του μαστρο-Taggart) ....
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Ο Seagal ανακατεύει ετερόκλιτες παραδόσεις με τον γνωστό του ζεν τρόπο για άλλη μια φορά , τείνοντας ίσως περισσότερο στην Αμερικανο-βλαχιά , αφού φαίνεται να είναι πιο κοντά στους μουσάτους μπαρμπάδες με τα μπάντζο περισσότερο από κάθε άλλη φορά . Καουμπόϊκες μπότες , κρόσια όπου μπορούν να υπάρξουν , κάντρι κιθαρίτσα και αλογοουρά πιο μακριά από ποτέ - που εκτροχιάζονται από την ξαφνική εμφάνιση με σακακιά που έχει Ινδιάνικο μοτίβο στην πλάτη , στα πλάγια και στα μανίκια ! Σαν να έχει ράψει πάνω του χαλί φυλής .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ (ΛΕΚΤΙΚΗ ή ΣΩΜΑΤΙΚΗ) ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
"Παραβιάζεις τα διακαιώματα μου !
- Θα σου μάθω νέα νοήματα της λέξης παραβιάζω"
Γενικός εξευτελισμός σε φάρμα με δεντρίλια κάνναβης , αργότερα έξω από μαγαζί με είδη ξυλείας (χρήση δοκαριών πάνω σε σώματα κτλ) και τσαμπουκάς μέσα σε μπαρ/μπιλιαρδάδικο , της ίδιας τάξης με αυτόν στο OUT FOR JUSTICE (1991) , μόνο που εδώ δεν χρησιμοποιεί μπάλα του μπιλιάρδου μέσα σε πετσέτα . Σκάει μέσα στο μπιλιαρδάδικο με μαύρη κινέζικη πουκαμισιά ενώ ακούγεται το "Bad to the bone" . Εκεί βρίσκει τον γιο του Harren παρέα με τα τσιράκια του και τους κάνει να υποφέρουν .
Είσοδο στο Καζίνο του Harren :
Γλειώδης μπράβος τονίζει στον Taggart πως η χρήση βίας το μόνο που θα καταφέρει είναι να βάλει περισσότερα εκατομμύρια στην μύνηση που θα φάει από το αφεντικό του . Καταρρέει στο πάτωμα μετά από μπουνιά στα μαλακά ... Μέχρι να φτάσει στον Harren , κανονίζει άλλους 4 μπράβους χρησιμοποιώντας και το "εκ παραδρομής κλωτσιά στ'αρχ%δια" .
Ενώ τον συλλαμβάνει και μετά από μερικούς σπασμωδικούς πυροβολισμούς , ο Taggart επιμένει να αναφέρει στον Harren για τον φίλο του Tyron , ο οποίος θα τον περιμένει μέσα στην φυλακή για να του μάθει τα μυστικά του αντρικού έρωτα ....
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
Τρεις εικόνες = 25 χρόνια κανονίζω κακοποιούς

 - Seagal VS Κροταλίας : 2-0
Επειδή ο Van Damme είχε κουνηθέι στο HARD TARGET (1993) , δίνοντας μπουνιά σε έναν κροταλία για να του πάρει την ουρά , εδώ ο Seagal πιάνει 2 στον αέρα με άνεση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.