Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

TODAY YOU DIE (2005)


Τρίτη κατά σειρά κατευθείαν-σε-dvd περιπέτεια για το 2005 (πριν το BLACK DAWN τελειώσει την χρονιά με κλωτσιά στ'αρχ*&ια) . Αυτή τη φορά ο αντιήρωας που ερμηνεύει ο Δάσκαλος , αγγίζει νέα επίπεδα παράνοιας στην εξέλιξη της ιστορίας .
O Steven Seagal είναι ο Harlan Banks , ο Ρομπέν των Δασών των φτωχών , που αφήνει πτώματα εμπόρων ναρκωτικών στον διάβα του για να βοηθήσει με τις περιουσίες τους διάφορα ορφανοτροφεία και συσσίτια αστέγων ! Μπορεί να έχει καλές προθέσεις , αλλά η γυναίκα του δεν αντέχει άλλο αυτή τη ζωή της υπερβίας και τον πείθει να μετακομίσουν στο Las Vegas . Εκεί ο Harlan θα βρει τίμια δουλειά ως οδηγός σε τεθωρακισμένο αυτοκίνητο χρηματαποστολών ....
Στην πρώτη του αποστολή , καταλήγει στην κεντρική λεωφόρο του Las Vegas με ένα αυτοκίνητο γεμάτο κλεμμένα λεφτά και ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της πόλης να τον καταδιώκει με περιπολικά ....
Φυσικά ο Harlan (μετά από πολλές εκρήξεις και θανάτους αστυνομικών) συλλαμβάνεται και βρίσκεται στη φυλακή . Εκεί όλοι τον σέβονται και τον αποκαλούν O.G. (Original Gangsta δηλαδή) . Στην "στενή" , ο Harlan γνωρίζεται με έναν άλλο σκληρό φυλακόβιο , τον Ice Kool .
O (7ος ράπερ στη σειρά που συμπρωταγωνιστεί με τον Δάσκαλο , μετά τους Nas , Ja Rule , DMX , Ice-T , Chili και Kurupt Anthony "Treach" Criss ( τον είδαμε και στην απάντηση της Asylum στον κύριο Del Toro , το ATLANTIC RIM ) είναι ο Ice Kool . Μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο . Ατάκες όπως "ίδια σκατά , διαφορετική τουαλέτα" , τον ανεβάζουν ψηλά στο πάνθεον των ράπερ-που-έγιναν-ηθοποιοί-και-έπαιξαν-με-τον-Steven-Seagal .
Μετά από αυτό το σημείο , οι δύο άντρες γίνονται φίλοι , δραπετεύουν από την φυλακή με ένα κλεμμένο ελικόπτερο , οργανώνοντας μια πρόχειρη εξέγερση για να μην τους πάρει χαμπάρι κανείς (οπού πεθαίνουν και άλλοι φύλακες/αστυνομικοί) , και γυρίζουν τους δρόμους ψάχνοντας να βρουν αυτούς που τους αδίκησαν (δηλαδή διάφορους κακοποιούς και διεφθαρμένους αστυνομικούς που πεθαίνουν και αυτοί στη πορεία) !
Υπάρχουν και τα κλεμμένα λεφτά , που ο Harlan είχε φροντίσει να τα κρύψει κάπου στο Las Vegas πριν τον συλλάβουν ...
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Kevin Tighe ( ο πατέρας του Lock στο LOST ) είναι ο Max Stevens . Αυτός βρίσκει την "τίμια" δουλειά στον Harlan . Ασχολείται σοβαρά με την μαύρη μαγεία . Παίζει πιάνο μέσα σε δωμάτιο γεμάτο με αναμμένα κεριά , ανάμεσα σε προτομές δαιμόνων , βαλσαμωμένων φιδιών και κρεμασμένων σκελετών στους τοίχους ... "Είχα γεννηθεί με τον Διάβολο μέσα μου" , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον Seagal προς το τέλος της ταινίας .... Στην συνέχεια τον παίρνει ο διάολος , αφού ο Δάσκαλος τον ανατινάζει μέσα στο παγιδευμένο με εκρηκτικά ελικόπτερο διαφυγής του .
O Nick Mancuso ( ο Stingray απ'την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά , UNDER SIEGE ) είναι ο διεφθαρμένος πράκτορας της CIA Saunders . Θέλει τα λεφτά της ληστείας για την πάρτη του . Δεν περνάνε οι μαγκιές του όμως και καταλήγει με σφαίρα στον σβέρκο από τον Seagal .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
1. "Περπατάει σαν μαύρος και αναπνέει σαν φονιάς" 
Ο Steven Seagal κινείται με αυτό τον αέρα στον δρόμο - σαν να του ανήκει . Οι γκάνγκστερς τον αναγνωρίζουν σαν δικό τους , είτε μέσα στη φυλακή , ή απ'έξω . Είναι πιο "μαύρος" από κάθε άλλη φορά .
2. Σωσίες .
Μποντυμπιλντεράδες με αλλοπρόσαλλες περούκες κάνουν την διαφορά .
3. Σπαθιά σαμουράι μέσα σε σπίτια .
Ειδικά όταν μπαίνει μέσα κάποιος σαν τον Steven Seagal , ξέρεις πως στο τέλος θα το χρησιμοποιήσει πάνω σου !
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Ταρό διάβασμα με κάρτα Θανάτου . Η γυναίκα του Harlan βλέπει συνέχεια εφιάλτες που δεν μπορεί να εξηγήσει . Ο κακός υποτίθεται πως είναι αρχιμάγος .
----------------------------------------------------------------
-Ειδικό Βραβείο Δεν Θα Το Προσέξει Κανείς Αυτή Τη Φορά , Γιατί Τις Άλλες Φορές Μας Καταλάβανε , πάει :
Σε σκηνοθέτη και εταιρία παραγωγής που αποφάσισαν να πάνε για διακοπές στη Βουλγαρία για πολλοστή φορά μέσα στο 2005 άλλον δεν πρέπει να έφυγαν ποτέ , γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν) .
Το copy-paste σε αυτή τη ταινία πέφτει σύννεφο ! Για μια στιγμή νόμιζα πως έβλεπα ταινία σκηνοθετημένη από τον Ιταλό μάστορα της παραποίησης , Bruno Mattei .
Σε μια σκηνή μάχης μέσα σε αποθήκη , ο σωσίας του Seagal παλεύει με έναν κακομοίρη που φοράει μαύρα ρούχα (μακρυμάνικη μπλούζα κτλ) . Όταν εκπαραθυρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες , αυτός που πέφτει απ'το παράθυρο (το οποίο είναι παράθυρο ουρανοξύστη) , είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος που φοράει τζιν και δερμάτινο γιλέκο ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΙΚΙΑ !
Στην ίδια δεν-βαριέσαι-έχουμε-τα-δικαιώματα λογική , κινούνται και οι πιο δυναμικές στιγμές της ταινίας , όπως :
Η εκρηκτική σκηνή καταδίωξης με το φορτηγό στο Las Vegas είναι από το TOP OF THE WORLD (1997) . Η σκηνή της εκρηκτικής καταρρίχησης/black-ops ληστείας στο μουσείο είναι από το THE ORDER (2001) (αυτή με τον Van Damme που τα βάζει με τους ναϊτες) . Η σκηνή της εκρηκτικής εξέγερσης στην φυλακή είναι από το UNDISPUTED (2002) !
- 2ο Βραβείο Μετά Έπαιξα Στο EXPENDABLES , πάει :
Στον Randy Couture . Άλλος ένας μάτσο ήρωας της νέας χιλιετίας έπεσε σε δευτερόλεπτα από τον Seagal και το όνομα του δεν εμφανίζεται καν στους τίτλους τέλους ... Κάνει τον αμίλητο μπράβο που στέκεται σφιγμένος δίπλα σε γλοιώδη τύπο που το παίζει σκληρός με ακολουθία καραφλών μουσκουλάτων . Δεν προλαβαίνει ούτε να ουρλιάξει από τις καραμπινιές που αρπάζει από τον Seagal .
Λογικό μου φαίνεται που ο Steven Seagal δεν έχει παίξει μέχρι στιγμής σε κανένα από τα 3 EXPENDABLES . Οι 2 συμπρωταγωνιστές του θα ένιωθαν άσχημα που τους έχει ήδη ξεφτιλίσει σε δικές του κατευθείαν-σε-dvd παραγωγές ...
Άλλη διασημότητα που κάνει μικρό πέρασμα ως "το-άρρωστο-κοριτσάκι-στο-νοσοκομείο-που-σπάει-την-καρδιά-του-Seagal" είναι η Chloe Grace Moretz . Πλέον την ξέρουμε όλοι ως Hit-Girl από το KICK-ASS !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.