Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ON DEADLY GROUND (1994)


"Μην ανησυχείτε για το FBI . Όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούν να βρουν ούτε μια πόρνη μέσα σε ένα μπουρδέλο !"
- Michael Jennings Aegis CEO
Πρώτη ταινία που σκηνοθετεί ο Steven Seagal (αλλιώς δεν θα έπαιζε στο UNDER SIEGE 2) και επιτέλους βγάζει όλα του τα σώψυχα στην μεγάλη οθόνη , με μουσική από Μπάσιλ Πολυντούρης και τέτοια επικά .
Ο Steven  Seagal είναι ο Forrest Taft . Περιβαλοντικός Πράκτορας/δάσκαλος του αϊκίντο/μυστικιστικός πολεμιστής , (πρώην Ειδικός Πράκτορας Ανατινάξεων της CIA - NSA - DOD , είναι τόσο τοπ σήκρετ που όταν τον ψάχνουν δεν βρίσκουν τίποτε για αυτόν) που δουλεύει για την εταιρία πετρελαίου Aegis στην Αλάσκα . Τον καλούν πάντα για τις πιο δύσκολες δουλειές , δηλαδή όποτε έχει πάρει φωτιά κάποια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου , ο Taft καλείται και ανατινάζει το μέρος , σταματώντας την φωτιά . Συνήθως κοιτάζει προς την κάμερα όταν το κάνει και περπατάει πρός το μέρος της σε αργή κίνηση . Ο κόσμος που τον βλέπει ζητοκραυγάζει λέγοντας , "ο Forrest είναι εδώ ! Η φωτιά είναι ήδη σβηστή !" . Καπνίζει τσιγάρα από βότανα . Είναι "τύπος που πίνει βενζίνη και έρχεται να σου κατουρήσει την φωτιά στο κάμπινγκ" . Είναι "αυτός που καλεί ο στρατός για να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες όταν θέλουν να μην αποτύχει μια σημαντική επιχείρηση" . Ο Forrest Taft είναι ο "Άγιος Προστάτης του Ακατόρθωτου" με λίγα λόγια .
Ένας καλός του φίλος τον λέει πόρνη βέβαια , αφού για τα λεφτά έχει ξεχάσει τις περιβαλοντικές του ανησυχίες . Του απαντάει πως "για 350 χιλιάδες δολάρια , θα πήδαγε οτιδήποτε μια φορά" . Όταν ο ίδιος φίλος βρίσκεται νεκρός , ο Forrest αρχίζει να κάνει δεύτερες σκέψεις και αποφασίζει να διερευνήσει τις βρωμοδουλειές του αφεντικού του . Αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα την οργή του αφεντικού και την απόπειρα δολοφονίας του Forrest σε μια παγιδευμένη με εκρηκτικά εγκατάσταση της εταιρίας .
Τον Forrest τον βρίσκουν οι εσκιμόοι αναίσθητο μέσα στα χιόνια , και εκεί το μυστικιστικό ταξίδι της εκδίκησης της φύσης , ξεκινά ...
H Joan Chen ( THE LAST EMPEROR , JUDGE DREDD με Stallone ) είναι η Masu , η κόρη του Αρχηγού Εσκιμόου Silook . O Αρχηγός νομίζει πως ο Forrest είναι αρκούδα , και τον προετοιμάζει για μυστικιστικό πολεμιστή της φυλής . Ένα τσιράκι του Jennings θα πυροβολήσει τον πατέρα της και εκείνη θα ορκιστεί πως θα τον δει να πεθαίνει ...
Ο Κακός :
Ο Sir Michael Caine είναι ο αδίστακτος βαψομαλλιάς Διευθυντής της Εταιρίας Aegis , Michael Jennings , ο οποίος αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλον οι αυθαιρεσίες της εταιρίας του (και της μαύρης μπογιάς που χρησιμοποιεί για να βάψει τα μαλλιά του) . Παρόλα αυτά κάνει τον καλό και φτιάχνει διαφημίσεις που τον δείχνουν να ενδιαφέρεται για την φύση . Έχει 13 μέρες να ολοκληρώσει την δημιουργία της καινούργιας του πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου , αλλιώς τα δικαιώματα της γής θα επιστρέψουν στους μυστήριους Εσκιμόους και την κυβέρνηση της Αλάσκας . Θέλει τον Taft και όποιονδήποτε άλλον μπει στον δρόμο του νεκρόυς !
O John C. McGinley ( PLATOON , HIGHLANDER 2 , THE ROCK ) είναι ο McGruder , το δεξί βρώμικο χέρι του Jennings .
Ο Sven-Ole Thorsen είναι ο γομαρώδης μπράβος του Jennings , Otto . Στην σκηνή μάχης με τον Seagal τις τρώει στα αλήθεια και πέφτει λιπόθυμος για μερικά δευτερόλεπτα μετά από μια μπουνιά στον λαιμό ! Το πλάνο άρεσε τόσο πολύ στον Seagal που το κράτησε στην ταινία , ολοκληρώνοντας τον "θάνατο" του κακοποιού με άλλες δύο μπαστουνιές στο κεφάλι .
O Billy Bob Thornton ( CHOPPER CHICKS IN ZOMBIETOWN , ARMAGEDDON ) είναι ο Homer Carlton . Είναι ένας από τους μισθοφόρους που προσλαμβάνει ο Jennings για να "κανονίσουν" τον Taft .


ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ :
Ο Steven Seagal σε αυτή τη ταινία γίνεται ένα με το περιβάλον και την παράδοση των Εσκιμόων . Πιθανότατα να έχει κάποιες ρίζες , αφού καταφέρνει και περνάει τις μυστικιστικές δοκιμασίες του πολεμιστή της φύσης . Το ινδιάνικο μοτίβο στην γκαρνταρόμπα συνεχίζεται με ατσαλάκωτο σακάκι από δέρμα ελαφιού με συνδυασμό βάτας και κροσιών που αγγίζουν την τελειότητα .
Στην φόρμα εργασίας του βέβαια , ο Taft έχει ραφτό με το όνομα του γραμμένο κάτω από το κεφάλι ενός Ιαπωνικού δαίμονα !
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ :
1. Αετός σχίζει τον αέρα με την κραυγή της ελευθερίας πάνω από Αμερικανικές εκτάσεις ασκλάβωτης γης .
2. Τσαμπουκάς σε μπαρ .
Ο Seagal κατακρεουργεί καμιά εικοσαριά ανθρώπους διαφόρων ηλικιών μέσα σε ένα μπαρ , σπάζοντας μούτρα , λιώνοντας αρχ%&ια , στρίβοντας καρπούς και χρησιμοποιώντας μόνο ένα λάσο . Με αφορμή τον εξεφτελισμό ενός μεθυσμένου εσκιμόου από κάτι θερμόαιμους εργάτες των διυλιστηρίων !
εδώ αντηχεί η κραυγή "ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΜΟΥ !"
ΖΕΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡ :
Και ενώ έχει καταστρέψει το μισό μπαρ , πιάνει τον τελευταίο , τον Μεγάλο Mike ( Mike Starr )  - και κύριο εκφραστή της ρατσιστικής επίθεσης εναντίον του εσκιμόου , και τον τρελένει στο μπουνίδι παίζοντας ταυτόχρονα το "παλαμάκια" (βάζει ο ένας τα χέρια πάνω στα χέρια του άλλου , και έτσι και ο από κάτω καταφέρει να του τα χτυπήσει , χάνει) . Ενώ έχει ξεράσει από τις μπουνιές όσο έχει πιεί όλοκληρη την ημέρα , με καταμματωμένο πρόσωπο και τρικλίζοντας , ο άτυχος εργάτης σηκώνεται όρθιος . Τότε ο Seagal με ζεν φωνή τον ρωτάει "τι χρειάζεται για να αλλάξει ένας άνθρωπος ;" ο ετοιμόρροπος τύπος το σκέφτεται λίγο και βάζοντας τα κλάματα του απαντάει "χρόνο ... χρειάζομαι χρόνο για να αλλάξω" (και ανελέητο ξύλο επί 5 λεπτά θα συμπλήρωνα εγώ) ....
3. Μυστική Καβάτζα Γεμάτη Όπλα .
Ο Steven Seagal διαθέτει καμπίνα τίγκα στα εκρηκτικά , κάπου στα βουνά . Την χρησιμοποιεί ώς δόλωμα για να ανατινάξει ελικόπτερο στον αέρα .
ΣΗΓΚΑΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
Ο Steven Seagal πυροβολεί πληρωμένο δολοφόνο στ'αρχ*&ια με κυνηγετικό όπλο ενώ βρίσκεται ένα πάτωμα κάτω από αυτόν .
Ο Steven Seagal περιποιείται ομάδα μισθοφόρων μέσα σε δάσος , γεμίζοντας το παγίδες .
Ο Steven Seagal πετάει με λαβή τον McGruder πάνω στον πίσω έλικα ελικοπτέρου , κάνοντας του την μούρη κρέας .
Ο Steven Seagal καρφώνει μισθοφόρο στο μάτι με μαχαίρι και στην συνέχεια του περνάει το μαχαίρι από την άλλη μεριά του κρανίου , πιέζωντας του το κεφάλι σε τοίχο .
Ο Steven Seagal κρεμάει ανάποδα τον Sir Michael Caine και πυροβολεί το συρματόσκοινο . Το αφεντικό χάνεται μέσα στο αγαπημένο του πετρέλαιο , ενώ ανατινάζεται η πλατφόρμα εξόρυξης ...
Ο Steven Seagal βγάζει 11λεπτο λόγο εναντιών των πετρελαϊκών εταιριών και του κακού που έχουν κάνει στον πλανήτη μπροστά σε αντιπροσώπους των φυλών των εσκιμόων , το οποίο οι δειλοί της Warner το πετσόκοψαν σε μόλις 3,5 λεπτών λογύδριο !
---------------------------------------------------------------
-Βραβείο Είσαι Τόσο Σκληρός Όσο Αυτά Που Λένε Για Σένα , πάει :
Στους σεναριογράφους Ed Horowitz και Robin Russin .
Αναφερόμενος στον Taft , ο αρχηγός των μισθοφόρων που έχουν αναλάβει να τον σκοτώσουν λέει για αυτόν :
"μπορεί να πετάξεις αυτόν τον τύπο στον Αρκτικό Κύκλο ενώ φοράει ένα μπικίνι και χωρίς οδοντόβουρτσα , και την επόμενη μέρα να βρεθεί μέσα στην πισίνα σου με ένα χαμόγελο εκατομμυρίων και μια μπουνιά γεμάτη πέσος !"
Μια μπουνιά γεμάτη χρυσάφι ίσως να ακουγόταν πιο σκληρή ...
-Βραβείο Ο Κατάλληλος Άνθρωπος Για Την Δουλειά , πάει :
Στον Forrest Taft . Όταν καίγεται το πετρέλαιο στην πλατφόρμα και βλέπεις κάποιον να κάνει τέτοια είσοδο βγαίνοντας από ελικόπτερο , ξέρεις πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά .
Μπότα κροκόδειλος ..
Κρόσι
Περισσότερο κρόσι και ινδιάνικο μοτίβο ραφτό στη πλάτη ...
Αλογοουρά και άνετο τσιγαράκι σαν να μη συμβαίνει τίποτε στην Κόλαση του Δάντη που είναι μόλις μερικά μέτρα μακριά ...

 Θα ξανα-άναβα την φωτιά , μόνο και μόνο για να την ξανασβήσει !

-Βραβείο Μετά Έπαιξα Στους EXPENDABLES , πάει :
Στον Terry Crews ! Έχοντας στο βιογραφικό "έφαγα κλωτσιά στ'αρχ*&ια απ'τον Steven Seagal" , γίνεσαι ιδανικός για το δυναμικό καστ του Stallone ... Για άγνωστο λόγο , το imdb δεν αναφέρει καν την συμμετοχή του σε αυτή τη ταινία ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.