Σάββατο 12 Απριλίου 2014

300: RISE OF AN EMPIRE (2014)


Ξεκινώντας το ονειρικό ταξίδι στις ταινίες ψηφιακής όσο-το-δυνατόν-ακριβέστερης-ιστορικής αναπαράστασης , θα ήθελα να τονίσω πως θυμόμαστε όλοι κάποιες δηλώσεις από την προηγούμενη ταινία . Κάτι εξυπνάδες τύπου "αυτοί οι Αθηναίοι και οι φιλοσοφίες τους και τα αγοράκια τους και οι αεράτες χλαμήδες τους , κτλ" . Να υπενθυμίσω πως οι κύριοι που τα έλεγαν αυτά , κατέληξαν Κούκλες Βουντού από τα βέλη των σουπερ-Νίντζα Περσών στο τέλος της ταινίας και ο αρχηγός τους χάνει το κεφάλι του στην αρχή αυτής .....
Όσον αφορά τους Αθηναίους : "Ο Θεμιστοκλής &*ΜΕΙ και ΔΕΡΝΕΙ (και σφάζει και τρέχει πάνω στο νερό με το άλογο του και κάθεται σκεφτικός για την φωτογραφία του πόστερ της ταινίας μπροστά από ένα κόκκινο υπερ-τσουνάμι/τέλειο κύμα ενώ θέλει τόσο πολύ να πάρει την σανίδα του και άλλα υπερηρωϊκά σε αργή κίνηση)" !
Γραμμένο από τους Zack Snyder (όλα τα σημεία που η ταινία έχει αργή κίνηση) , Kurt Johnstad ( TRUE VENGEANCE - βιντεο-περιπέτεια δράσης με τον πρωταγωνιστή των Bloodsport 2 , 3&4 , Daniel Brenhardt ) και Frank Miller (βασισμένο στο κόμικ του "Zέρκζης" , ή όπως αλλιώς τον προφέρουν οι τύποι που μας παρουσίασαν τον δόκιμο όρο Χότ Γκέιτς 8 χρόνια νωρίτερα) και σκηνοθετημένο από τον
O Sullivan Stapleton ( GANGSTER SQUAD ) είναι ο Έλληνας Στρατηγός/Ναύαρχος που βρίσκεται σε στάδιο γράμμωσης , Θεμιστοκλής , γνωστός και ως Θεμίστοκλης . Περιμένει τον Ζέρκζης με άλλους 100.000 λαδωμένους ψυφιακούς άντρες μέσα στις πράσινες οθόνες των στούντιος Nu Boyana στη Βουλγαρία , για να του δείξει τι πάει να πει φιλοσοφία . Στην κάψα της μάχης , την στιγμή που όλα μοιάζουν χαμένα , ο Θεμίστοκλης προβλέπει το μέλλον και κουοτάρει ελεύθερα τον Μεξικάνο Στρατηγό Ζαπάτα αναφωνώντας "Επιλέγουμε να πεθάνουμε όρθιοι , παρά να ζήσουμε γονατιστοί !"
Σε αντίθεση με τον Θεμίστοκλης , η Eva Green ( KINGDOM OF HEAVEN , CASINO ROYALE , PERFECT SENSE ) είναι η Αρτεμίσια , η Ελληνίδα με την Περσική καρδιά , το δεξί χέρι του Ζέρκζης , αδίστακτη διοικητής του Ζερκζικού Στρατού (και του πατέρα του Ντάριους πριν από αυτόν) ! Η Αρτεμίσια έχει την ματωμένη εκδίκηση στο μυαλό της , καθώς μεγάλωσε στο αμπάρι ενός Ελληνικού πλοίου σε κατάσταση καθημερινής νουμεράδας από κάτι αγριάνθρωπους στρατιώτες (οι οποίοι είχαν βιάσει και σκοτώσει ολόκληρη την οικογένεια της) . Κάποια στιγμή την βαρέθηκαν και την παράτησαν μισοπεθαμένη σε ένα σκλαβοπάζαρο . Εκεί την βρίσκει ο Ντοτόρε από το SPARTACUS: BLOOD AND SAND ... Τα υπόλοιπα είναι φλασμπακ ιστορία/προπόνηση στην ξιφομαχία σε αργή κίνηση με τελική πράξη την χειραγώγηση του Ζέρκζης που τον οδήγησε στην παράνοια της παγκόσμιας κατάκτησης .
Πέρα από το επίσης Μαμώ και Δέρνω στυλ του Θεμίστοκλης που φέρνει στο τραπέζι της δράσης , η Αρτεμίσια στην κυριολεξία Μαμιέται και Δέρνει , σε μια κλασική σκηνή σύσφιξης διακρατικών σχέσεων στον αρχαίο κόσμο (το καράβι όπου βρίσκονταν οι δύο στρατιωτικοί κουνιόταν μανιασμένα , αλλά η θάλασσα έξω ήταν λάδι) ... Ο Θεμίστοκλης βέβαια , αρνείται να πάει με το μέρος των Περσών και δεν καταφέρνει να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε μέσα στο καράβι της Αρτεμίσιας επιστρέφοντας με το βλέμμα "μου-έχουν-γίνει-μπλε" πίσω στο στράτευμα ...
H Lena Heady ( GAME OF THRONES και οποιαδήποτε άλλη παραγωγή ηρωικής φαντασίας Κατακόμβων & Δράκων (4,5 Έκδοση) που χρειάζεται επική επικύρωση με αγγλική προφορά ) είναι η Βασίλισσα Γοργό , γνωστή και ως Γκόργκο . Η χήρα του Λιονάιντας έρχεται στην μεγάλη μάχη προς το τέλος της ταινίας ως αντιπρόσωπος της Σπάρτα . Είχε συναντήσει τον Θεμίστοκλες παλιότερα (στην prequel σκηνή που έχει πάει στην Σπάρτα την στιγμή που ο Λιονάιντας πετάει τον εβένινο απεσταλμένο του Ζέρκζης μέσα στον λάκκο σε αργή κίνηση) . Τα πρώτα της λόγια χαιρετισμού ήταν : "Θεμίστοκλης , έκανες πολύ δρόμο για να τρίψεις το καυ&* σου βλέποντας αληθινούς άντρες" (το σημείο αυτό δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο στην Ιστορία του Ηρόδοτου) !
Ο Rodrigo Santoro (θυμάται κανείς την Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα MULHERES APAIXONADAS - ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ; Εκεί ο Ροδρίγκο έκανε τον Diogo Nogueira - η μετάβαση από κατακτητή καρδιών , σε κατακτητή του αρχαίου κόσμου έγινε με άνεση) είναι ο Αυτοκράτορας που έγινε Θεός τριών μέτρων και αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο εδραιώνοντας την σατανική του κυριαρχία , Ξέρξης , γνωστός και ως Ζέρκζης . Ο Ζέρκζης έχει προηγούμενα με τον Θεμίστοκλης , γιατί στη Ναυμαχία του Μαραθώνα του πλήγωσε θανάσιμα τον πατέρα μπροστά του ! Η Αρτεμίσια φρόντισε να αποτρελάνει τον πενθούντα γιο , ψιθυρίζοντας του λόγια για εκδίκηση μέσω θεοποίησης , εξαιτίας των τελευταίων λέξεων του Ντάριους : "Μόνο οι θεοί μπορούν να νικήσουν τους Έλληνες" . Ο Ζέρκζης με την βοήθεια ιερέων , φεύγει ξεβράκωτος και καλυμμένος από δέρμα ζώων βουτηγμένο σε ψυχεδελικά βότανα για να βρει τον Jim Morrison εαυτό του στην έρημο . Στην έρημο ανακαλύπτει μια σπηλιά που πέρα από κάτι ερημίτες που μοιάζουν με μούμιες , έχει και μια ψηφιακή λίμνη στο εσωτερικό της . Μετά την καθοριστική βουτιά μέσα στη μυστικιστική J'Adore λίμνη , αναδύεται δυόμισι μέτρα ολόχρυσος εκκεντρικός γίγαντας με ζωγραφιστό φρύδι , γεμάτος σκουλαρίκια και δαχτυλίδια , φορώντας χρυσό σώβρακο και καλτσοδέτες , χωρίς ίχνος τρίχας πάνω του , με ματωμένο όρκο επιστροφής για να μοιράσει πόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα !
Δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα στην ταινία . Παρατηρεί από μακριά τα γεγονότα και απομακρύνεται απογοητευμένος αφήνοντας υπονοούμενα για 300 3 .
----------------------------------------------
Δημοκρατική Λεπτομέρεια :
1. Στα καράβια των Περσών , οι κωπηλάτες είναι κάτι ταλαίπωροι με αλυσίδες στα χέρια και βουρδουλιές στην πλάτη . Στα Ελληνικά καράβια επικρατεί μια πιο γυμναστήριο ατμόσφαιρα , αφού οι κωπηλάτες δεν έχουν αλυσίδες στα χέρια , οπότε υποθέτω πως θα έπαιζαν και μεταξύ τους προμοταρίσματα τύπου "έλα παιχταρά μου , το'χεις ρε γίγαντα" κτλ ..
2. Οι Πέρσες διαθέτουν καμικάζι βομβιστές .

1 σχόλιο:

  1. απόλυτη συμφωνία με όλα τα points, η ταινία κόλλησε άψογα με το υποχρεωτικό εγερτήριο για τον ύμνο του βασιλειά στο ταϋλανδέζικο σινεμά και προσοχή στο διχτυωτό καλτσόν της 'Αρτεμίσιας'. Ε ρε fishnet fetish που είχαν στην αρχαιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.