Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ENDER'S GAME (2013)

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Orson Scott Card που κυκλοφόρησε το 1985 .
Σκηνοθετημένο από τον Gavin Hood ( X-MEN ORIGINS: WOLVERINE ) .
Βρισκόμαστε στο σχετικά κοντινό 2086 . Ψηφιακές ορδές από mecha-εξωγήινους εισβάλουν τον πλανήτη για να τον κάνουν αποικία τους (μπορεί να είναι κατσαρίδες , αλλά έχουν φτιάξει - με άγνωστο τρόπο , μιας και οι αντίχειρες δεν παίζουν ποτέ ρόλο στις εξωγήινες πολεμοχαρείς φυλές - και γαμώ τα διαστημόπλοια) !
Σε μια σκηνή εκρηκτικής αυτοθυσίας που φέρνει στο μυαλό την ηρωική θυσία του μεθύστακα Russell Casse στο INDEPENDENCE DAY (1996) , οι άνθρωποι νικούν το ασταμάτητο κύμα των εξωγήινων εντόμων !
50 χρόνια μετά την εισβολή των Formics , ο κόσμος μοιάζει λες και είμαστε στο 3000 από την υπερ-τεχνολογία που βλέπεις να ξεχειλίζει από παντού . Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν βάλει μυαλό και εκπαιδεύουν τους πιο χαρισματικούς νέους σε έναν διαστημικό σταθμό , ώστε το είδος να βρίσκεται σε άμεση ετοιμότητα για πάσα επίθεση των εξωγήινων εντόμων ! Δεν βλέπεις μεταποκαλυπτικές τρώγλες τύπου ELYSIUM (2013) και TOTAL RECALL (2012) - οπότε λείπει το μυοχαλαρωτικό κοινωνικό σχόλιο του τύπου "εμείς οι πληβείοι στα πατώματα και εσείς οι παλιοπλούσιοι στα ρετιρέ" (επίσης οι μελλοντικοί άνθρωποι δεν φαίνεται να τα σπάνε με Skrillex) .
Ο Asa Butterfield ( WOLFMAN ) είναι ο Andrew "Ender" Wiggin . Φαινομενικά είναι από αυτούς που τελείωσαν το λύκειο με το σώβρακο περασμένο στον σβέρκο , αλλά στην πραγματικότητα είναι ικανός να εκμηδενίσει τον αντίπαλο του αν τον πιέσει περισσότερο απ'όσο πρέπει σε όλα τα επίπεδα .
O Harisson Ford ( COWBOYS VS ALIENS ) είναι ο Συνταγματάρχης Hyrum Graff . Ξεχωρίζει τον νεαρό από την πρώτη στιγμή , σε σημείο να κάνει τους συμμαθητές του να τον μισήσουν με το καλημέρα . Βλέπει σε εκείνον έναν κρυμμένο Ναπολέοντα και έναν κοιμισμένο Καίσαρα (για τον τύπο με το κολοβό μουστάκι , ούτε κουβέντα) . Χρειάζεται όμως την κατάλληλη εκπαίδευση για να τους ξυπνήσει . Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης , συν την μοναξιά της κορυφής , ο Graff θέλει να τα επιβάλει με κάθε τρόπο στον μικρό , μιας και φαίνεται πως η εκπαίδευση του θα είναι η τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας για να κλείσει τους λογαριασμούς της με τους Formics μια για πάντα .
Ο Ben Kingsley ( IRON MAN 3 ) είναι ο γενναίος πιλότος που έσωσε την ανθρωπότητα το 2086 (άλα INDEPENDENCE DAY, Mazer Rackam . Όταν τον είχα δει για πρώτη φορά στο trailer , τα βαμμένα του μούτρα με έκαναν να ελπίζω πως θα είναι ο αρχηγός των μεταλλαγμένων που κάνουν κουμάντο στις ερημούπολεις του μέλλοντος . Τελικά αναφέρει πως ο πατέρας του ήταν Maori πολεμιστής και τα τατουάζ του είναι η άμεση επαφή του με τους νεκρούς της φυλής του . Ο Rackam αναλαμβάνει το τελικό κομμάτι της εκπαίδευσης του Ender σε μια μυστική βάση . Η επιβίωση του από την τότε θρυλική αντεπίθεση παραμένει κρυφή στο ευρύ κοινό .
Ο Nonso Anozie ( DRACULA ) είναι ο σκληροτράχηλος Λοχίας του διαστήματος , Dap . Το ολοστρόγγυλο σχήμα του Anozie παρόλο που έπεισε μια χαρά για επιτυχημένος μαύρος δικηγόρος/μπάτλερ βρικόλακα του 19ου αιώνα , δεν πείθει με την ίδια άνεση για σκληροτράχηλο στρατιωτικό . Η ταινία μπορεί να μην είναι της Pixar , αλλά σίγουρα έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να πεις πως βλέπεις Kung Fu Panda στο διάστημα - αν ο πρωταγωνιστής ήταν ο Λοχίας Dap και μετά από σκληρή προπόνηση από τον sifu Ford , κατάφερνε να νικήσει την τεχνολογία των Formics που είχε σκοπό να καταστρέψει το κούνγκ φου στη Γη !
----------------------------------------------
Τα αισθήματα αλληλοσυγκρούονται σε κενό βαρύτητας μετά την προβολή .
Το νεαρό των πρωταγωνιστών (συν ο σωματότυπος του Λοχία) προκάλεσε την αίσθηση πως παρακολουθούσα ταινία του Disneφ . Δεν υπάρχει ερωτικό τρίγωνο που να παραμορφώσει τις δυναμικές της ομάδας .
Η μουσική τύπου GAME OF THRONES (χωρίς ανδρικά γεννητικά όργανα να κουνιούνται στον επικό ρυθμό) κατά την διάρκεια των παιχνιδιών ξεφούσκωσε απότομα τον όλο ηρωισμό της στιγμής . Από την άλλη πλευρά , το νεαρό των πρωταγωνιστών απέτρεψε σαχλο-έρωτες και βγαλμένα μπλουζάκι στα 10 πρώτα λεπτά παρουσίας του πρωταγωνιστή στο πεδίο βολής .
Ο συναισθηματικός εκβιασμός του "πρέπει ή δεν πρέπει να αφανίσεις έναν ολόκληρο πολιτισμό για να αποτρέψεις μια πιθανή εισβολή στον δικό σου" , δεν πιάνει . Βλέπεις μια διαστημική κατσαρίδα σε μέγεθος ανθρώπου , τι θα κάνεις ;
Θα πιάσεις κουβέντα μαζί της , ή ένα παπούτσι μέγεθος 200 ;!
Για μαθήματα διαλεκτικής πάνω σε θέματα διαστημικής γενοκτονίας , ίσως ο Card θα έπρεπε να έχει παρακολουθήσει το επεισόδιο του Doctor Who , Genesis Of The Daleks (1975) για να αντιγράψει τον διάλογο μεταξύ του Γιατρού ( Tom Baker ) και του Davros ...
Αν οι εξωγήινοι εισβολείς ήταν χνουδωτά λαγουδάκια , τα συναισθήματα θα ήταν διαφορετικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.