Σάββατο 19 Απριλίου 2014

TOM YUM GOONG 2 (2013)

Γνωστό και ως THE PROTECTOR 2 , γνωστό και ως ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ , ΞΑΝΑ !
Ο Tony Jaa είναι ο Kham , χωρικός που αγαπάει σε αμήχανο σημείο παρεξήγησης τους ελέφαντες . Τρέφει απέραντη αγάπη για τον παχύδερμο φίλο του Khon , ο οποίος είχε απαχθεί από το σατανικό τραβεστί 5 χρόνια νωρίτερα . Μετά την επίπονη επίδειξη των ικανοτήτων του , πάνω στα κορμιά των απαγωγέων , ο Kham χαλαρώνει στην ύπαιθρο διδάσκοντας πολεμικές τέχνες στα παιδάκια του χωριού του , αλλά οι γονείς τους ξενερώνουν με τις ζημιές που προκαλεί ο δυσκίνητος ελέφαντας και θέλουν να τον διώξουν από το χωριό . Όταν μεγαλοεπιχειρηματίας της νύχτας με σκοτεινές διασυνδέσεις έρχεται στην παράγκα του με την οπλισμένη συνοδεία του για να αγοράσει τον ελέφαντα , ο Kham αλλάζει συμπεριφορά και η λεπτεπίλεπτη νωθρότητα του μετατρέπεται σε "έτσι-και-αγγίξεις , κλωτσάω-μούτρα" σοβαρότητα . Η συνδιαλλαγή δεν γίνεται και ο νονός αφήνει την κάρτα με το τηλέφωνο του . Την ίδια στιγμή , μυστηριώδεις δολοφονίες ελεφάντων στην γύρω περιοχή προκαλούν ανησυχία στον Kham . Επίσης αδίστακτοι δυτικοί που μοιάζουν με Ρώσους στρατιωτικούς , αλλά έχουν προφορά νίντζα από ταινία του Godfrey Ho , θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή , ανατινάζοντας πολιτικές φιγούρες σε μια γιορτή συμφιλίωσης !
O RZA ( THE MAN WITH THE IRON FISTS ) είναι ο Κύριος LC , γνωστός και ως Νούμερο 00 . Καλοκαιρινός νταβάς τύπου Τσάι Στη Σαχάρα συναντά τον Smooth Criminal . Μασάει χρυσή οδοντογλυφίδα/πιπάκι τσιγάρου/βελάκι-θανάτου και συλλέγει ελέφαντες (έχει τους λόγους του οι οποίοι σχετίζονται με το σχέδιο δολοφονίας των πολιτικών αρχηγών - χωράνε αρκετά εκρηκτικά μέσα στους χαυλιόδοντες ενός ενήλικου ελέφαντα) . Διοργανώνει αιματοβαμμένους αγώνες πολεμικών τεχνών για την προσωπική του απόλαυση , κάτι που φαίνεται να κάνει κάθε δυτικός στη Ταϊλάνδη (όταν δεν προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή) . Διαθέτει δίκτυο επαγγελματιών δολοφόνων/μαχητών πολεμικών τεχνών και συνεργάζεται με συμμορία μηχανόβιων με μοτοσακό . Πέρα από τον ρόλο του τελικού κακού , ο RZA αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή των τεχνικών σε μερικές από τις μονομαχίες που παρακολουθούμε σαν αναφορά πάνω στις κλασικές ταινίες κουνγκ-φου πάνινης παντόφλας .
H Yanin Jeeja ( CHOCOLATE , RAGING PHOENIX ) είναι η Ping Pong , ανιψιά του τύπου που έκλεψε τον ελέφαντα του Kham για χάρη του Κύριου LC και βρέθηκε γρονθοκοπημένος μέχρι θανάτου μέσα στο γραφείο του (3 θανατηφόρα χτυπήματα που φαίνεται να τα έδωσε επαγγελματίας) . Στην αρχή η Ping Pong νομίζει πως φονιάς είναι ο Kham , αλλά η παρεξήγηση λύνεται σύντομα και οι δύο νέοι συμμαχούν . Η Ping Pong έχει μια σχεδόν δίδυμη αδελφή (αν δίδυμοι θεωρούνται όσοι έχουν το ίδιο κούρεμα με τον Jackie Chan του 1986 και φοράνε τα ίδια ρούχα) , επίσης άσσο στις πολεμικές τέχνες , με μοναδική αδυναμία την καρδιά της , ή κάτι ψυχοσωματικό που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη . Κάθε τόσο , η Ping Pong της χορηγεί θεραπεία βελονισμού για να την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση ! Η αγαπημένη αδελφή πεθαίνει από τα ίδια χτυπήματα που πεθαίνει και ο θείος και η ματωμένη εκδίκηση που εξαπολύει η Ping αποκτά και δεύτερο κίνητρο . Πρέπει να λέει δύο προτάσεις σε ολόκληρη τη ταινία , καθώς είναι απασχολημένη με το είτε να πλακώνει , είτε να τις τρώει ... Διαθέτει ηλεκτρικό όπλο , αντίστοιχο του τέηζερ , που προκαλεί αίσθηση στις ψευτο-3d σκηνές όταν το βλέπεις να σου'ρχεται κατά πάνω σου .
-------------------------------
A) Ποιος κρετίνος θεώρησε καλή ιδέα να εισαγάγει τα ψηφιακά εφέ στις ταινίες πολεμικών τεχνών από την Ταϊλάνδη ; Πρέπει να πέρασε πολλές ώρες μπροστά από μια πράσινη οθόνη ο Tony . Τόση ψηφιακή μούφα έχω να δω από την τελευταία ταινία της Asylum . Ψηφιακές εκρήξεις , ψηφιακά μηχανάκια , ψηφιακά αυτοκίνητα , ψηφιακό παρκούρ , ψηφιακή ταράτσα , ψηφιακό ναυπηγείο , ψηφιακό τούνελ , ψηφιακό τρένο , ψηφιακή φωτιά σε δωμάτιο , ψηφιακό φορτηγό-περνάει-πάνω-από-κεφάλι-αλλά-δεν-παθαίνει-τίποτα-γιατί-φοράει-κράνος κτλ ..
Το αποκορύφωμα βέβαια που αποκτά φεσολογικές διαστάσεις , είναι η μονομαχία μεταξύ Jaa και Marrese Crump ( WRONG SIDE OF TOWN -  η ταινία που ο Bautista ενσάρκωσε τον πρώτο μεγάλο του ρόλο εκτός ρίνγκ ) που ακούγεται σαν να χτυπάνε φωτόσπαθα μεταξύ τους : Δηλαδή , ότι θα συνέβαινε αν έβαζες τα πόδια σου μέσα σε έναν κουβά με νερό και μετά πατούσες πάνω στην ηλεκτροφόρα ράγα του ηλεκτρικού !
Β) Αφήστε την κωμωδία στις ταινίες πολεμικών τεχνών να παραμένει στις ταινίες του Jackie Chan των δεκαετιών '80 , '90 , κάτι που και ο ίδιος θα έπρεπε να το έχει κάνει προ πολλού !
Γ) Μετά την σκληρή προσευχή στο μοναστήρι , παρατήρησα πως ο Jaa σε μερικές σκηνές φαίνεται να έχει μαγουλάκι για τσίμπημα . Ίσως να είχε πάντα και να μην το είχα προσέξει . Ίσως οι σαχλές slapstik γκριμάτσες να αναδεικνύουν το στρογγυλό του προσώπου του , κάτι που δεν προσέχεις σε έναν άνθρωπο όταν τον βλέπεις συνήθως να σπάει σβέρκους και σώματα με ζωώδη άνεση . Ίσως οι δυτικοί να θέλουν να βλέπουν ένα πιο γλυκό πρόσωπο στις ταινίες που έρχονται μετά από αυτή ..
Δ) Στην πρώτη ταινία έχει το φανταστικό μονοπλάνο που πλακώνει ολόκληρη συμμορία ανεβαίνοντας σκάλες , την σκηνή που σακατεύει διαδοχικά γύρω στα 50 άτομα , τις μάχες στο δωμάτιο που έχει σπάσει ο αγωγός του νερού και τώρα συνεχίζεται έτσι ; Μήπως η ταινία έγινε για να βγάλει το άχτι του ο RZA και να πλακώσει κάποιον κορυφαίο μαχητή πολεμικών τεχνών μπροστά στη κάμερα ;
Ε) Πλέον έχω χάσει κάθε αντικειμενικότητα , αν είχα ποτέ . Μετά το THE RAID 2: BERANDAL (2014) , δεν έχει κανένα νόημα να δω κάποια άλλη ταινία πολεμικών τεχνών . Εκτός κι αν είναι το THE RAID: REDEMPTION (2011) , η το THE RAID 3 ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.