Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

HOW I LIVE NOW (2013)


Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα της Meg Rosoff .
Σκηνοθετημένο με μεταποκαλυπτική διάθεση από τον Kevin Macdonald ( THE LAST KING OF SCOTLAND , THE EAGLE ) .
Απροσάρμοστη 16χρονη με ψυχολογικά προβλήματα και απόμακρο πλούσιο πατέρα από την Νέα Υόρκη , επισκέπτεται συγγενείς της στην Αγγλία . Εκεί γνωρίζει από πρώτο χέρι τι πάει να πει γενικευμένη τρομοκρατική επίθεση με πυρηνικά και έρωτας μεταξύ συγγενών !
Η ζωή της δεν θα είναι ίδια ποτέ ξανά .
H Saoirse Ronan ( THE LOVELY BONES , BYZANTIUM , THE HOST ) είναι η Daisy . H Daisy είναι ένα βήμα μακριά από την νευρική ανορεξία και από το να αρχίζει να ακούει Korn ενώ χαρακώνει τα μπράτσα της . Ο μπαμπάς αδιαφορεί , η μαμά είναι νεκρή , η κοινωνία είναι ψεύτικη . Οι συνεδρίες με τον ψυχολόγο της στη Νέα Υόρκη της έχουν δώσει εργαλεία αντιμετώπισης των νευρώσεων και των κρίσεων πανικού . Προσπαθεί να κάνει τον εαυτό της καλύτερο παίρνοντας πρωτοβουλίες τύπου , σήμερα θα βγω από το δωμάτιο μου .
Ο George MacKay ( PETER PAN , DEFIANCE ) είναι ο Eddie . Ο "ξάδελφος" . Είναι 20 χρονών , άρα ενήλικος , άρα έχει συνείδηση των πράξεων του . Μπορεί η καινούργια δομή της οικογένειας μετά την μπόμπα να τον ανέδειξε αρχηγό τόσο ηλικιακά , όσο και μέσα στην καρδιά της Daisy , αλλά οι τρομοκράτες φρόντισαν να του μείνει και εκείνου αξέχαστο το καλοκαίρι του 2013 ....
-------------------------------------------
1. Σκέψεις πάνω στο "Μετά Την Αποκάλυψη" της υπόθεσης :
Κινηματογραφικά , η αποκάλυψη έχει αποτυπωθεί δραματικά από τις αρχές της δεκαετίας του '80 μέχρι και τα σήμερα ως φεστιβάλ δερματίνης (ειδικά τα παντελόνια χωρίς καβάλο είναι μαστ για τους λάτρεις των ραδιενεργών ερημουπόλεων) , τεστοστερόνης και απροκάλυπτου Δαρβινισμού !Κάποιοι αθώοι και φρέσκοι σε τέτοιου είδους θεάματα (βλέπε George Eastman με λευκό σπασουάρ πάνω σε yamaha) μπορεί να πιστεύουν πως το να πέσει πυρηνική βόμβα στην πόλη και να βρίσκεσαι στην ύπαιθρο , είναι καλή φάση .
Αν γνωρίζεις πως να καλλιεργείς την γη και πως να εκτρέφεις τα ζώα σου , παραμένοντας αυτόνομος και μακριά από γειτονικές απειλές κάθε είδους , τότε ναι . Άσε τις στάχτες των κατοίκων της πόλης που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι να πέφτουν στο κεφάλι σου ενώ κάνεις βουτιές στη λίμνη ...
Όταν όμως η κυβέρνηση έχει στείλει όλοκληρο το στρατό για να βρει τους τρομοκράτες και ταυτόχρονα να μαζέψει κάθε επιζώντα για να τον τοποθετήσει ανάλογα των ικανοτήτων του σε κάποιο στρατόπεδο εργασίας , τότε δεν είναι  , γιατί Α) ο στρατός έχει όπλα και μιας και δεν βρίσκεσαι Αμερική , ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ! και Β) οι τρομοκράτες που επίσης τριγυρίζουν στα δάση έχουν όπλα , αλλά σε αντίθεση με τον στρατό εκείνοι θα σε βιάσουν και θα σε σκοτώσουν όταν σε βρουν !
2. Σκέψεις πάνω στο "Πήγα Με Την Ξαδέλφη Μου" της υπόθεσης :
Ήμουν κατηγορηματικός πως ο μανταχαλέας που κοιμήθηκε με το κοριτσάκι ήταν απλά κάποιος βοηθός που είχε η οικογένεια στο κτήμα για να μιλάει με τα γεράκια ή τις αγελάδες και να γητεύει τα άλογα . Τελικά παρακάτω μαθαίνουμε πως είναι ο μεγάλος αδελφός των μικρών ξαδελφιών της Daisy , δηλαδή ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΣ ΞΑΔΕΛΦΟΣ !
Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί στα εξωτερικά , αλλά υποτίθεται πως στις περισσότερες χώρες του δυτικού πολιτισμού η αιμομιξία είναι (κυρίως κοινωνικά) κολάσιμη πράξη με νομικές κυρώσεις (εκτός από Βέλγιο , Ολλανδία και Γαλλία , όπου απλά πέφτουν από τα σύννεφα , ή τους βραβεύουν στις Κάννες) .
Άλλη εξήγηση στην μεγάλη ανατριχίλα είναι πως υπάρχει κάποιος χιλιομετρικός κανόνας που αναιρεί την ύπαρξη συγγένειας και μετατοπίζει τον βαθμό από πρώτο σε πέμπτο .
Τελευταία φορά που κοίταξα στο google-Earth πάντως , η Αγγλία δεν βρίσκεται ούτε στην αρχαία Αίγυπτο , ούτε στην αρχαία Μεσοποταμία και η οικογένεια της Daisy δεν είναι βασιλική , άρα δεν κινδυνεύει η Δυναστεία των Δρακονιανών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.