Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ESCAPE PLAN (2013)


"Χτυπάς σαν χορτοφάγος !"

Σκηνοθετημένη από τον Σουηδό , Mikael Hafstrom ( 1408 ) και γραμμένη άνευρα από τους Miles Chapman ( ROAD HOUSE 2: LAST CALL ) και Jason Keller ( MACHINE GUN PREACHER ) .
Ο/Οι Καλός/οι :
Ο Sylvester Stallone είναι ο Ray Breslin , κύριος μέτοχος/σύμβουλος και δημιουργός της εταιρίας Breslin-Clark , πρώην Εισαγγελέας (ατόπημα τίμιας δράσης #1: Πως φαίνεται ότι έχουν αλλάξει οι εποχές - Κανονικά ο Breslin έπρεπε να είναι πρώην ειδικές δυνάμεις , ή κάτι εξίσου δυναμικό και βίαιο που να δικαιολογεί την άνεση του στην μάχη σώμα με σώμα και στην ευχέρεια να χειρίζεται όπλα) . Ο Breslin και η ομάδα του έχει αναλάβει να ελέγξει την ασφάλεια των φυλακών της χώρας . Για να το καταφέρει αυτό , εδώ και 8 χρόνια μπαινοβγαίνει σε αυτές . Μπαίνει ως κρατούμενος δηλαδή και καταφέρνει να αποδράσει , εξευτελίζοντας έτσι το σωφρονιστικό σύστημα . Το έχει κάνει ήδη σε 14 φυλακές και από τις εμπειρίες που αποκόμισε έχει γράψει βιβλίο σχετικό με το πως θα πρέπει να λειτουργεί και να έχει οικοδομηθεί μια φυλακή . Ο λόγος που του έχει γίνει εμμονή η ασφάλεια των φυλακών είναι προσωπικός : Την εποχή που ήταν Εισαγγελέας , είχε στείλει στην φυλακή έναν παρανοϊκο τύπο , ο οποίος όσο βρισκόταν μέσα , απειλούσε πως θα δραπετεύσει και πως θα χτυπήσει την οικογένεια του . Στην προ-Breslin εποχή , το να το σκάνε επικίνδυνοι τύποι και να πραγματοποιούν τις απειλές τους , ήταν μια τρομαχτική πραγματικότητα . Μετά την δολοφονία της οικογένειας του (γυναίκα και γιος) , ο Breslin έβαλε σκοπό να κάνει όλες τις φυλακές της χώρας του (για αρχή) κάστρα απόλυτης κράτησης .
Για να δραπετεύει από τις φυλακές , ακολουθεί 3 απλούς κανόνες :
1. Γνώση των χώρων της φυλακής .
2. Γνώση της ρουτίνας των δεσμοφυλάκων .
3. Βοήθεια απ'έξω .
Ο 50 Cent ( GET RICH OR DIE TRYING ) είναι ο ιδιοφυής hight-teck βοηθός του Breslin , Hush . Φυσικά η ιδιοφυϊα του σταματάει εκεί που ξεκινάει η ιδιοφυϊα του Stallone . Πείθει για μάγος της τεχνολογίας όπως πείθει και ο Clark Kent ότι ΔΕΝ είναι ο Superman με το γυαλί και το φλούφλικο τσουλουφάκι στο μέτωπο .
Η Amy Ryan ( WAR OF THE WORLDS , THE WIRE , THE OFFICE ) είναι η Abigail . Η δεύτερη της ομάδας του Breslin . Φαίνεται μεγαλύτερη , πιο κοντά ηλικιακά με τον αρχηγό και σίγουρα ερωτευμένη μαζί του . Δεν προχωράει κάπου το ειδύλλιο αφού χωρίζονται στα πρώτα 15 λεπτά (ο Stallone πάει στην φυλακή και χάνουν τα ίχνη του) .
Η Caitriona Balfe ( SUPER 8 , NOW YOU SEE ME ) είναι η Jessica Miller . Η κυρία Miller πλησιάζει την εταιρία του Breslin και ζητάει από τον διάσημο δραπέτη/συγγραφέα να καταφέρει να αποδράσει (αν μπορεί) από μια πρότυπη φυλακή υψηλής ασφαλείας που ονομάζεται Τύμβος , η οποία χρηματοδοτείται από άγνωστους ιδιώτες , που έχουν ως σκοπό του πρότζεκτ τους να εξαφανίσουν όλους αυτούς τους τρομοκράτες που προκαλούν πονοκέφαλο στην Αμερικανική Κυβέρνηση (χωρίς η Κυβέρνηση να γνωρίζει για την ύπαρξη της συγκεκριμένης φυλακής και φυσικά να σφυρίζει αδιάφορα) με την ύπαρξη τους . Ο Breslin φυσικά δέχεται την πρόκληση , χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει (μέσα στην φυλακή κυκλοφορεί με το όνομα Πόρθος) ... 
Επίσης δεν γνωρίζει πως η Jessica είναι κόρη ενός κρατούμενου από την συγκεκριμένη φυλακή ...
Η ΦΥΛΑΚΗ "ΤΥΜΒΟΣ":
Η φουτουριστική φυλακή υψηλής ασφαλείας και τεχνολογίας που ακούει στο χαλαρό όνομα ΤΥΜΒΟΣ είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα με κελιά/γυάλινα κουβούκλια το ένα πάνω στο άλλο . Σαν να έχει χτιστεί μέσα σε αμπάρι τεράστιου πλοίου ! Το οποίο ΟΝΤΩΣ συμβαίνει ! Το γιγαντιαίο μεταγωγικό τάνκερ πλέει στα διεθνή χωρικά ύδατα , κάπου κοντά στις ακτές της Αφρικής . Τα πάντα ελέγχονται από sci-fi κάμερες . Οι πτέρυγες της φυλακής έχουν βιβλικά ονόματα , πχ Πτέρυγα Βαβυλώνα . Οι δεσμοφύλακες μοιάζουν με τους απρόσωπους cyborg μπάτσους του THX 1138 (1971) - γιατί το σκληρό χέρι της εξουσίας ΠΡΕΠΕΙ να είναι απρόσωπο , ή τουλάχιστον να μοιάζει με SS-cyborg (για να βγει και καμιά φιγούρα να γουστάρουμε) .
ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ :
Ο Arnold Schwarzenegger είναι ο Emil Rottmayer . Βρίσκεται στον ΤΥΜΒΟ με σκοπό να αποκαλύψει την κρυψώνα του ψηφιακού τρομοκράτη Victor Mainhaim . Ο Mainhaim έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ικανό να καταστρέφει οικονομικά τράπεζες (μπράβο Mainhaim , για αυτό έγινε πουτ*να ο πλανήτης) . Έχει ήδη προκαλέσει την χρεοκοπία μιας μεγάλης τράπεζας στην Ευρώπη και πλέον όλες οι τράπεζες του κόσμου τον ψάχνουν για να τον εξουδετερώσουν ! 
Ο Rottmayer κυκλοφορεί μέσα στην φυλακή σαν να του ανήκει . Όποιος χρειάζεται κάποια χάρη , απευθύνεται σε εκείνον . Πιστεύει πως ο Breslin χτυπά σαν χορτοφάγος , ενώ εκείνος δοκιμάζει τα πάντα στα γεύματα της ημέρας .
Υπάρχει μεγάλη ανατροπή στην πραγματική ταυτότητα του Schwarzenegger (που την πιάνεις από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν θέλω να χαλάσω την μαγεία της στιγμής ...
ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ :
Σε μια απαράμιλλη ερμηνεία κρίσης παράνοιας μέσα στο λευκό κελί απομόνωσης ο Schwarzenegger ξεκινάει έναν μανιακό μονόλογο μιλώντας με τον εαυτό του στα Γερμανικά : Ξεκινάει με βρισιές εναντίον του διευθυντή (τον λέει Σατανά - βλέπε THE PASSION OF CHRIST που ο Caviezel κάνει τον Ιησού , οπότε πρέπει να παίζει κάποια αντίστροφη αναφορά κάπου εδώ + το γεγονός πως η φυλακή που διευθύνει λέγεται ΤΥΜΒΟΣ - άρα υπάρχει και δεύτερος συσχετισμός , Θάνατος , Λάζαρος κτλ..) , συνεχίζει ψέλνοντας το Πάτερ Ημών και τελειώνει το παραλήρημα του απαγγέλοντας Νίτσε από το Η Χαρούμενη Επιστήμη (1888) .
O Farah Tahir ( IRON MAN , STAR TREK , WAREHOUSE 13 , ELYSIUM ) είναι ο Javed . Ο αρχηγός της αγαπημένης κοινωνικής ομάδας κάθε φυλακής , αυτής των μουσουλμάνων τρομοκρατών . Οι αβρότητες ξεκινούν αναμενόμενα μεταξύ της παρέας του και του δυναμικού διδύμου , αλλά ανατρέπεται κάθε δεδομένο (που προσπαθήσαμε τόσο σκληρά να χτίσουμε στις ταινίες δράσης από το 1984 και μετά) όταν καταλήγουν σύμμαχοι με σκοπό να δραπετεύσουν όλοι μαζί από το σατανικό πλωτό οικοδόμημα (γράφοντας αυτή την πρόταση πολιτικά ορθής σάχλας , νιώθω τα κόκαλα του Ronald Reagal να στριφογυρίζουν) !
Ο Sam Neil ( JURASSIC PARK ) είναι ο γιατρός της φυλακής , Δόκτωρ Kyrie . Γίνεται ο "άνθρωπος απ'έξω" για το σχέδιο απόδρασης που ετοιμάζει ο Breslin . Τον πείθει λέγοντας του να θυμηθεί τον όρκο που έχει δώσει ως γιατρός (ο Neil παίρνει κατά γράμμα την συμβουλή του και αφού τσεκάρει τον όρκο του Ιπποκράτη - τον βλέπουμε να διαβάζει το βιβλίο μια μέρα πριν δεχτεί - συμφωνεί να τον βοηθήσει) .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Jim Caviezel ( THE PASSION OF CHRIST , PERSON OF INTEREST ) είναι ο εκκεντρικός διευθυντής της πρότυπης sci-fi δυστοπικής φυλακής που ονομάζεται ΤΥΜΒΟΣ , Hobbes . Όταν βρίσκεται στο αποστειρωμένο γραφείο του , τοποθετεί βαλσαμωμένες πεταλούδες μέσα σε πλέξιγκλας . Η συλλογή του φανερώνει μια ευαίσθητη ψυχή που προσπαθεί να διατηρήσει την ομορφιά και πέρα από τον θάνατο ! Ίσως οι πεταλούδες να συμβολίζουν τους κρατούμενους γιατί και αυτοί μέσα σε διάφανα κουτάκια βρίσκονται . Βέβαια με τους κρατούμενους δεν είναι τόσο ευγενικός . Πρέπει να τους δώσει να καταλάβουν πως οι φυλακή και ο κώλος τους του ανήκουν ... Ο Hobbes μοιάζει να είναι μανιακός με την καθαριότητα , αλλά όταν χρειαστεί δοκιμάζει λασπωμένες βίδες για να καταλάβει πως έφυγαν από την θέση του _ έχει διαβάσει το βιβλίο του Breslin και ξέρει ...
Το τέλος του είναι εκρηκτικό ...
O Vinnie Jones ( SUBMERGED ) είναι ο παρανοϊκός μισθοφόρος/πρωτοπαλίκαρο του Hobbes , Drake . Αν λεγόταν "Λάζαρος" και έκανε τον "Δεσμοφύλακα που υπακούει τον Caviezel (Ιησού) στον Τύμβο" , θα μιλάγαμε διαφορετικά για την ταινία .
Προτιμάει να σκοτώνει από το να φυλάει τους κρατούμενους . Τα νεύρα του όμως δεν θα του βγουν σε καλό . Παλεύει με τον Stallone γιατί παίρνει προσωπικά την απόδραση , και καταλήγει με σπασμένο σβέρκο στον πάτο σκαλιών .
Ο Vincent D'Onofrio ( αυτός που δαγκώνει το όπλο του στο METAL JACKET ) είναι ο συνεργάτης του Breslin , Lester Clark ! Αποδεικνύεται μεγάλο μούτρο , αφού πληρώνεται από τους σκοτεινούς τύπους που χρηματοδοτούν την ανέγερση της φυλακής . Ο χορός τον εκατομμυρίων που θα ακολουθούσε ένα ΟΚ της Κυβέρνησης για περισσότερες τέτοιες φυλακές , του φάνηκε δελεαστικός .
----------------------------------------
Υπογράμμιση τιμιότητας και γενικότερες ιδέες που δεν χρησιμοποιήθηκαν :

Οι καλή διάθεση και η αναμονή αναφορών που δεν έρχονται ποτέ , ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ !
Δεν αρκούσε το ξερό "Μπούμ" του Stallone και το "Εύχομαι να έχεις μια καλή ημέρα παλιόμαλ&κα" του Schwarzenegger για τελικές ατάκες στην σκηνή θανάτου του Caviezel . Αν και βλέποντας την σκηνή , μου ήρθαν στο μυαλό τα ASSASSINS (1995) και LAST ACTION HERO (1993) !
Οι δύο γερόλυκοι παρόλα αυτά καταφέρνουν να αποδράσουν από τον ΤΥΜΒΟ (δεν μπορώ να σταματήσω με τους συμβολισμούς σήμερα) με άθικτες τις καριέρες τους !
Κανονικά θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει τους χαρακτήρες John Rambo και John Matrix ως ξεχασμένους παλαίμαχους της Δημοκρατίας (και προδομένους από την ίδια την δημοκρατία που τους δημιούργησε) μέσα σε ένα κολαστήριο χαμένο κάπου στις ζούγκλες της Βιρμανίας , ή στην Νοτιο-Αμερικάνικη δικτατορία της Val Verde ΚΑΙ ΟΧΙ μέσα σε αυτό το εν πλω αίσχος (ή τουλάχιστον να έχουν μεταφερθεί από τις προαναφερόμενες τοποθεσίες στην Φυλακή της Αγάπης) !  
Μετά θα βλέπαμε πόσα ματωμένα απίδια θα μπορούσε να χωρέσει ο σάκος της δράσης .
Από εκατομμύρια δεν γέμισε πάντως , γιατί η ταινία έβγαλε τα μισά λεφτά απ'όσο κόστισε για να γυριστεί . Θες να το παίξεις σωστά , βάλε τις κατάλληλες φάτσες !
Όσο πείθουν ο Clark Kent και ο 50 Cent που ανέφερα πριν , άλλο τόσο πείθουν ο Stallone για πρώην Εισαγγελέας/Φαντομάς και ο Schwarzenegger για Ηλεκτρονικός Μεσσίας της Νέας Αντι-καπιταλιστικής τάξης Πραγμάτων ! - φαντάσου Hugh Jackman (ή Gerard Butler) και Tom Hardy (ή Chris Hemsworth - και The Rock στον ρόλο του τρομοκράτη) στους ανάλογους ρόλους .
Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει ο Antoine Fuqua ( OLYMPUS HAS FALLEN ) όπως είχε ξεκινήσει στα χαρτιά ! 
Άλλη καλή πρώτη σκέψη , ήταν η ύπαρξη του Bruce Willis κάπου στο καστ - νομίζω πως θα έκανε τον τρομοκράτη (Ιρλανδό μάλλον , όχι άραβα , ή μπορεί να έκανε τον Κάρλος "Το Τσακάλι") !
Στην σκηνή του θανάτου του Javed είναι ίδιοι (βλέπε καράφλα-ματωμένο τιραντέ φανελάκι αλα DIE HARD και όπλο στο κάθε χέρι) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.