Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

DEATH GAME (2001)










"Άρα το χρήμα αγοράζει τα πάντα στην Αμερική . Το χρήμα είναι υπεράνω του νόμου ..
- Έτσι φαίνεται ..."
Με τρεμάμενα χέρια και βουρκωμένα μάτια , γράφω για την επόμενη κίνηση ματ , μιας αγαπημένης εταιρίας παραγωγής ταινιών δράσης . Πρόκειται για την επόμενη φάση της εταιρίας των ξαδελφών Menahem Golan και Yoram Globus , CANNON , πλέον New Cannon Films . Το χτύπημα κάτω απ'τη ζώνη . H Cannon έθρεψε τους νεαρούς εραστές της ασυμβίβαστης περιπέτειας της δεκαετίας του '80 και τους έκανε άντρες με ταινίες όπως τα DEATH WISH (τα 4) , COBRA και OVER THE TOP με Stallone , ENTER THE NINJA , EXTERMINATOR 2 , AMERICAN NINJA , THE BARBARIANS , SUPERMAN 4 , τις ταινίες του Ηρακλή με Lou Ferigno στον ομώνυμο ρόλο , σχεδόν όλες οι ταινίες της δεκαετίας με Chuck Norris , το MASTERS OF THE UNIVERSE με Dolph Lundgren , το CYBORG και άλλα με τον Βέλγο χορευτή που περνιέται για κικ-μπόξερ Jean-Claude Van Damme στις αρχές της καριέρας του , κτλ ... Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν το μέγεθος και την σημασία της συγκεκριμένης εταιρίας , στο συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου και στην ζωή γενικότερα . Τα χρέη της έγιναν δυσβάσταχτα και όπως όλα τα ωραία πράγματα σε αυτή τη ζωή , έκλεισε αμέσως μετά την κυκλοφορία του CYBORG (1989) - βέβαια ο Golan συνέχιζε να συμμετέχει σε παραγωγές ταινιών ... Μετά από χρόνια απουσίας , η δυναμική επιστροφή δεν στέφθηκε με επιτυχία , αφού μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο αυτή η ταινία στα χέρια μου ... Στη συμπαραγωγή βρίσκεται και ο Ρώσος Evgeny Afineevsky (ο οποίος και παίζει εδώ) . Έχουν κάνει κι άλλη μια ταινία μαζί , που λέγεται OY VEY , MY SON IS GAY (το οποίο με ελεύθερη Ελληνική απόδοση από τα Νεοϋορκέζικα εβραϊκά σημαίνει "Βαγγελίστρα μου , ο γιός μου είναι πούστης")
Ο Joe Lara είναι ο ηρωικός προπονητής καλαθοσφαίρισης , Micky Haiden . Ο Micky είναι ένας φιλότιμος καθηγητής , που καταφέρνει να οδηγήσει τους Τίγρεις , την ομάδα του κολεγίου στους τελικούς με την βοήθεια του ταλαντούχου παίχτη , αλλά σκράπα μαθητή , Jackie Sreward . Ο Micky , βλέποντας την απόδοση του παίχτη του να κατρακυλάει από τις ηδονές του γρήγορου χρήματος , προσπαθεί να τον σώσει , αλλά στην πορεία παθαίνει ίσως τα χειρότερα που θα μπορούσε να περάσει ποτέ άνθρωπος . Πέρα από το αρχικό ζέσταμα με ξυλοδαρμό ανάμεσα σε σκουπίδια , 1) του σφάζουν τον σκύλο του τον Φούσκα μέσα στο ίδιου του το σπίτι , με τον μικρό του γιο να παθαίνει σοκ - μιας και παρατάνε το παιδάκι με το ματωμένο κουφάρι μέσα στην μπανιέρα , 2) επιτίθονται και του βιάζουν την γυναίκα αφηνοντάς την ματωμένη για να την βρει ετοιμοθάνατη πάνω στο κρεβάτι του - με μήνυμα γραμμένο με αίμα στην ντουλάπα , αλλά αυτός συνεχίζει να επιμένει μέχρι να σπάσουν τα νεύρα του και να πάρει τον νόμο στα χέρια του (βρίσκει ένα παρατημένο όπλο στο αστυνομικό τμήμα , και το καβατζώνει - δύο φορές) ! Ο άνθρωπος είναι κόουτς , όχι κομμάντο .
O Joe Lara έχει εμφανιστεί σε δυναμικά φέσια επιστημονικής φαντασίας/δράσης όπως τα AMERICAN CYBORG , HOLOGRAM MAN , FINAL EQUINOX , OPERATION DELTA FORCE 4 , STARFIRE MUTINY , και έκανε τον Tarzan με αμφιλεγόμενη επιτυχία στην ομώνυμη αδικο-κομμένη σειρά (1996-1997) . Θυμίζει σε όλα (και στον σωματότυπο και στην φιλμογραφία) τον Olivier Gruner .
Ο Bo Brown είναι ο εν λόγω αθλητής στην πρώτη του ταινία . Είναι παιχτούρα και το ξέρει . Όλοι τον φωνάζουν Μάικλ Τζόρνταν . Βάζει 82% τρίποντα . Μετά τον θάνατο του πατέρα του , έχει χάσει τον έλεγχο . Θέλει να φτάσει στην κορυφή με οποιοδήποτε κόστος , αλλά τρώει τα μούτρα του πέφτοντας στη κόκα . Η απόδοση του πέφτει και ως αποτέλεσμα η ομάδα του σχολείου να χάσει το πρωτάθλημα . Εκείνος το ρίχνει στο πιοτό και περνάει τις μέρες του στην βιλάρα του αδίστακτου νέου του φίλου , του Snakes Montrose ! Ο Micky προσπαθεί να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο . Ο "τίποτε στην ζωή δεν είναι τσάμπα δικέ μου" λόγος του , δεν πιάνει .. Έπρεπε να δει με τα ίδια του τα μάτια τον Montrose να βγάζει όπλο για να πειστεί πως κάτι δεν πάει καλά ...
O Billy Drago , είναι αναμενόμενα ο κακός της υπόθεσης , μεγαλοεπιχειρηματίας της νύχτας Snakes Montrose . Ευυπόληπτος αλήτης , φίλος του κυβερνήτη της πόλης του Πίτσμπούργκ . Ο Montrose έχει βάλει στο μάτι τον αθληταρά ως μελλοντική επένδυση στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και τον δελεάζει με τα καλά της πλούσιας ζωής . Γρήγορα αυτοκίνητα , γκόμενες και γλυκιά κόκα ! Βέβαια ο εθισμός στην κόκα δεν ήταν και πολύ έξυπνη κίνηση εκ μέρους του . Ο καθηγητάκος θα τολμήσει να ανακατευτεί με τις μπίζνες του και δεν του βγαίνει σε καλό . Ο Montrose είναι εκκεντρικός και έχει στο γραφείο του πανοπλίες και αρμαθιά από σπάθες . Έχει στην δουλεψή του , κάτι Ρώσους . Δύο δίδυμους που τους στέλνει για τα βίαια θελήματά του . Πέρα από τα σπαθιά , έχει μεγάλη συλλογή από όπλα , και δεκάδες οπλισμένους για προσωπική φρουρά . Μισεί την βία ενάντια στα ζώα , μα του αρέσει το κυνήγι ανθρώπων .
Ο σ'χωρεμένος Richard Lynch είναι ο Chief Bob Canton . Καλός φίλος του Haiden που τον βοηθάει όσο μπορεί στην δύσκολη αυτή υπόθεση . Δυστυχώς ο Canton είναι και αυτός στην δούλεψη του Montrose , όπως και όλη η αστυνομία ! Ο Canton θέλει να συλλάβει τον Montrose και να καταστρέψει μια βιντεοκασέτα που τον δείχνει να χρηματίζεται , αλλά ο Montrose τον πυροβολεί πρώτος . Πεθαίνει στα χέρια του φίλου του . Για όσους είναι νέοι στον χώρο της ασταμάτητης δράσης , ο Lynch ήταν ο χαρισματικά αδίστακτος κακός Mikhail Rostov στο κλασικό έπος της Cannon , INVASION U.S.A. (1985) , αντιμέτωπος με τον Chuck Norris . Γατάκια , όταν ο Lynch έβαζε φωτιά στο πρόσωπό του , από υπερβολική χρήση LSD , ούτε κι εγώ δεν είχα γεννηθεί ακόμη !
-------------------------------------------------------------
Παράρτημα Δεν Γυρίζουν Τέτοιες Ταινίες Πια :
Μέσα στα πρώτα 6 λεπτά , ο πρωταθλητής δέχεται δώρο ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο , και σνιφάρει κόκα μέσα στη σάουνα του γυμναστηρίου . Η κόκα γενικότερα υπάρχει μπόλικη και χρησιμοποιείται αβέρτα (σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1985) . Πιπώματα στο τζακούζι από έκφυλα γκομενάκια , γιατί έτσι πρέπει να κυλάει η καθημερινότητα του πρωταθλητή . Οι μαζορέτες της ομάδας του μπάσκετ είναι και οι χορεύτριες στο κλάμπ , και οι ξετσίπωτες που ρίχνει ο Montrose στον Steward . Ματωμένη υπερβία σε ζώα και ο ψυχολογικός αντίκτυπος στον μικρό Ντάνι , είναι πέρα από κάθε προσδοκία (το παιδάκι έμοιαζε ήδη γυναικωτό , με αυτό καταστράφηκε τελείως) . Ξεφτιλισμός και πατροπαράδοτη νουμεράδα στην γυναίκα του πρωταγωνιστή που είναι σχεδόν εγκεφαλικά νεκρή από το ξύλο , αλλά επανέρχεται μέσα σε δύο μέρες .Ο κακός είναι απλά αδίστακτος , χωρίς ενδοιασμούς , ή ενοχές , ειρωνικός με την ανθρώπινη δυστυχία . Όταν τον συλλαμβάνουν αυτός γελάει και φτύνει την εξουσία στα μούτρα , μιας και δεν έχουν γνωρίσει τον δικηγόρο του ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.