Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

THE DARK KNIGHT RISES (2012)

"Κανείς δεν νοιαζόταν για το ποιός είμαι , μέχρι που φόρεσα την μάσκα .."
Ο Christopher Nolan κλείνει την σκοτεινή τριλογία του , και οι άνθρωποι που διαβάζουν κόμικς κλείνονται ακόμη περισσότερο στους εαυτούς τους , μιας και κυκλοφορούν βλαμμένοι με όπλα που κάνουν ότι διαβάζουν πραγματικότητα και πλέον όλοι τους αναγνωρίζουν και χωρίς την χρήση μάσκας . Αναφέρομαι στο γεγονός της απόλυτης 3D εμπειρίας που βιώσαν 12 θεατές στην νυχτερινή προβολή της ταινίας κάπου στο Κολοράντο με τον οπλαρχηγό που την είδε Τζόκερ στα 30 του . Γράφοντας γι'αυτό βέβαια δεν αλλάζει κάτι για ανθρώπους που δεν θα γνωρίσω ποτέ στη ζωή μου . Απλά η όποια στιγερή πραγματικότητα καταχωρείται ως άλλη μια πληροφορία στα trivia του imdb για κάποιον που είναι εκατομμύρια μίλια μακριά και γεμίζει τον υποσυνείδητο κάδο ανακύκλωσης με πληροφορίες . Με αυτή την ευχάριστη νότα όμως , τονίζω την όλη ατμόσφαιρα που διαχέεται άπλετα καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας (164 λεπτά) .
O Christian Bale επιστρέφει για τελευταία φορά ώς ο βραχνός σκοτεινός ιππότης/σκεπτικός εκατομμυριούχος Bruce Wayne/Batman . 8 χρόνια μετά τα ευχάριστα γεγονότα με τον Joker , έχει αφήσει μουσάκι τζαζίστα και έχει αποσυρθεί γενικότερα από τα εγκόσμια , και ως υπερπλούσιος , και ως κυνηγός του εγκλήματος . Ώσπου ο κόμπος φτάνει στο χτένι , και χρειαστεί να ξαναβάλει τα καλά του ! Μετά από καθαρτήριο ξυλίκι συνειδητοποίησης , μένει ανύμπορος σε μια φυλακή του τρόμου . Εκεί επανέρχεται και αρχίζει τα πουσάπς , τους κοιλιακούς και το μονόζυγο μέχρι να καταφέρει να δραπετεύσει ανεβαίνοντας έναν τοίχο . Έχει 23 μέρες .
Η Anne Hathaway είναι η Selina Kyle . Είπε να δεί πως είναι να φοράς κολλητά δερμάτινα . Όλες το έχουν κάνει , γιατί όχι κι αυτή . Θα μπορούσα να κάνει δική της ταινία δράσης άνετα . Την βάζουν σε αντρικές φυλακές (τυχαία σε αυτή που γίνεται η μεγάλη απόδραση) , γιατί είναι πολύ σκληρή για τις γυναικείες . Βέβαια το αίσχος του συγκεκριμένου χαρακτήρα με την Halle Berry παραμένει αξεπέραστο .
O Σερ Michael Caine είναι ο Alfred , ο μπάτλερ-τζίμινι κρίκετ με την κόκνεη προφορά . Αγαπημένος μου μπάτλερ συνεχίζει να είναι ο Niles από το THE NANNY (1993-1999) .
O υπεργυμνασμένος Tom Hardy , είναι ο υπερβίαιος Bane . Ο κόμπος στο χτένι που λέγαμε . Στο κόμικ είναι μια άμυαλη τουμπανιασμένη μάζα από μύς , μιας και έχει στουμπώσει στο χημικό . Στην αληθινή ζωή στουμπώνεται στις πρωτείνες και σηκώνει βάρη καθημερινά . Τον δελεάσαν με τον ρόλο , λεγοντάς του πως θα μπορεί να βγάλει ελεύθερα το άχτι του πάνω σε ανθρώπους και αντικείμενα . Στην ταινία φοράει φίμωτρο και ξεφτιλίζει στα μπουνίδια τον Batman ως αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης . Με το φίμωτρο/φουτουριστική αυγοθήκη που του κοτσάραν , μοιάζει ποιό πολύ βέβαια με τον "Αγιατολάχ του Ροκ'εν'ρολ" από το MAD MAX 2 (σύντομα και στο νούμερο 4 της σειράς ως τρελο-Μάξ) . Είναι ο απόλυτος τρομοκράτης . Δεν έχει σημασία ποιός είναι , αλλά ποιό είναι το σχεδιό του . Έχει υπολογίσει τα πάντα στην παραμικρή τους λεπτομέρια , και ο λόγος του είναι ιερός για τους υποτακτικούς του . Σκοτώνει χωρίς οίκτο . Κρατάει την παλτουδιά του με μένος , ακριβώς όπως ο Daniel Day-Lewis στο GANGS OF NEW YORK (2002) - μόνο η καπελαδούρα του έλειπε . Πρώην μαθητής του Ρας Αλ Γκούλ που εκδιώχτηκε από την Λίγκα της Σκιάς , λόγω υπερβολικής βίας . Δυστυχώς η μουτσούνα του κόβει λίγο από την σατανίλα , γιατί μερικές φορές τα φιλοσοφικά του ξεσπασματά χρειάζονται υπότιτλους . Έχει εγκατασταθεί στους υπονόμους . Κλέβει τα οχήματα του Batman και τον στέλνει σπασμένο σε μια φυλακή για να στρώσει χαρακτήρα . Απομονώνει την Gotham τινάζοντας κάθε γέφυρα πρόσβασης προς αυτή . Ελευθερώνει 1000 επικίνδυνους κακοποιούς στους δρόμους της πόλης και τους οπλίζει με καλάσνικοφς . Κρατά στα χέρια του μια κινητή πυρινική κεφαλή 4 μεγατόνων έτοιμη να ισοπεδώσει τα πάντα , χωρίς κανένας να μπορεί να την αφοπλίσει . Μόνο ο Ρώσος πυρηνικός φυσικός που σκότωσε δημόσια για να κάνει την απειλή του πιο πιστική ήταν ικανός . Σε 23 μέρες θα γίνει το μεγάλο μπάμ ! Το πάρτυ-πλιάτσικο ξεκινάει , με τους απροσάρμοστους να στήνουν δικαστήρια του δρόμου , να καταστρέφουν και να σέρνουν τους πλούσιους της πόλης . Αυτή η καταραμένη ταξική διαφορά επιτέλους βρίσκει τον απόλυτο ισορροπιστή σε ένα πρόσωπο που μιλάει πίσω από ένα φίμωτρο ....
O Gary Oldman είναι ο επιθεωρητής Gordon . Η γυναίκα του τον παράτησε , η Gotham χρειάζεται νέο αρχηγό της αστυνομίας . Περνάει το περισσότερο μέρος της ταινίας σε κρεβάτι νοσοκομείου .
O Μorgan Freeman είναι ο Fox , η μαύρη αλεπού που συνεχίζει να φτιάχνει όπλα στα υπόγεια της εταιρίας του Wayne . Έχει γκατζετάκια έτοιμα για άλλη μια φορά .
Ο Burn Gorman είναι ο Stryver . Μούτρο του υποκόσμου που έχει πάρε δώσε με την Selina και τον Bane . Γνωστός και ως Owen Harper για όσους γνωρίζουν από γαμάτες Αγγλικές τηλεοπτικές σειρές !
Για όσους γνωρίζουν από Αμερικάνικες γαμάτες τηλεοπτικές σειρές , θα αναγνώρισαν στο πρόσωπο ενός από τους πολλούς μισθοφώρους του Bane , τον Teal'c ( Christopher Judge ) .
Ο Joseph Gordon-Levitt ( HALLOWEEN H20 , G.I.JOE: RISE OF THE COBRA , INCEPTION ) είναι ο θερμοκέφαλος αστυνομικός Blake . Είναι υπερκινητικός . Κάποια στιγμή ο Batman του λέει κάτι για μάσκες . Πρός το τέλος της ταινίας παίρνει και το χρήσμα της κουκούλας .
Ο Cilliam Murphy είναι το Σκιάχτρο . Δεν είναι με την αμφίεση εδώ . Κάνει τον δικαστή του δρόμου και βάζει τους κατηγορούμενους να διαλέξουν μεταξύ εξορίας , ή θανάτου . Κάτι σαν το "γ@μα τον εις θάνατον" .  
Η Marrion Cotillard είναι η Miranda . CEO στην εταιρία του Wayne . Είναι η κόρη του Ρας Αλ Γκούλ ! Ανατροπάρα ;! Έκανε και σεξάκι δίπλα στο τζάκι με τον Bruce Wayne ! Έγινε η γονιμοποίηση του Demian ;! Απ'οτι είδα πεθαίνει πάντως ... Αλλά ποτέ δεν ξέρεις .
-----------------------------------------------------------
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες ταινίες του Batman , εδώ έπαιζε πυρηνική απειλή , με σκηνές φεσο-αγωνίας από στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων . Καλέστε τον Πρόεδρο και όλες οι γνωστές φανφάρες με αεροπλάνα που απογειώνονται , χρησιμοποιούνται για την λύση προβληματισμών που επιτέψ'τε μου να πιστεύω πως ήδη έχουν φέρει εις πέρας αρκετές φορές και ο Bruce Willis και ο Steven Seagal και ο οποιοσδήποτε άλλος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με παρανοϊκους κάθε λογής τα τελευταία 30 χρόνια του σινεμά δράσης (και τα τελευταία 15 των κατευθείαν-σε-βίντεο κυκλοφοριών) .
Και βεβαίως πως καταφέρνει κανείς να γλυτώσει από πυρηνική έκρηξη ;
Πετάει την βόμβα στον ωκεανό ! Και ο Seagal το έκανε με ελικόπτερο στο BLACK DAWN (2005) . Και ο Adam West στην ταινία του 1966 . Πιάνεις το σκεπτικό μου , ή έχεις μείνει άναυδος απ΄το αυτιστικό αριστούργημα ;
------------------------------------------------------------
Εξτρα Εγχειρίδιο Ρασαλγκούλικης Ιατρικής :
Όταν σου έχει βγει ο σπόνδυλος απ'την μέση , τον σπρώχνεις πίσω με μπουνιά και περιμένεις να γιάνει . Μετά το ρίχνεις στα πουσάπς και κάνεις μπάντζι-τζάμπινγ με καραβόσκοινα σαν να μην συμβαίνει τίποτε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.