Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

PROMETHEUS (2012)

"Μας έφτιαξαν , μετά αποφάσισαν να μας σκοτώσουν ... θέλω να μάθω το γιατί .."
Το OLA FESI International , στηρίζει κάθε λογής συνέχεια στο φανταστικό (και μη) σινεμά . Ο Θείος Αράχνης , χρόνια τώρα , προσπαθεί να βλέπει όλα τα σήκουελς , πρήκουελς , τρίκουελς , φρίκουελς , και γενικότερα όποιαδήποτε συνέχεια μπορεί να κάνει την τρίχα τριχιά στην οποιαδήποτε κατεστημένη μυθιστορία !
Θυμάσαι το πρώτο ALIEN (1979) ;! Το είχα δεί στην τηλεόραση , κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά κοιμήθηκα με τους γονείς μου , γιατί είχα κλάσει πάνω μου ! Το ALIENS (1986) ;! Αυτό το είχα ενοικιάσει βιντεοκασέτα κάπου εκεί γύρω , και πάλι είχα κλάσει πάνω μου με την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα , την πλανητική κυριαρχία των αδίστακτων εταιριών και τον προφητικό ερχομό ενός απρόσωπου μέλλοντος , με τις ορδές από γκιγκερο-εξωγήινους που δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν οι διαστημικοί πεζοναύτες με τις υπεροπλάρες τους ! Οι εφιάλτες ακόμη συνεχίζονται και το ζοφερό μέλλον πάει να γίνει πραγματικότητα . Το ALIEN εις την τρίτη (1992) ;! Το είχα δεί σινεμά . Γυμνάσιο φάση . Ακόμη με πιάνει δύσπνοια απ'την σκοτεινή μιζέρια και την μηδενιστική ατμόσφαιρα του πλανήτη φυλακή μέσα στο απέραντο και παγωμένο διάστημα ! Για το ALIEN:RESSURECTION (1997) , δεν έχω να πω πολλά . Ήρθε η ώρα να βάλουμε το καλιαρντό κασκόλ μας και να πιάσουμε ένα τεύχος του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ απ'τα σκουπίδια . Γαμώ που ξαναείδα την Ripley να σπάει μούτρα , κι ας ήταν ο κλώνος της . Ο μηδενισμός πλέον έχει πάει περίπατο , και βγάζουμε φιγούρες δράσης . Σε αυτή τη συνέχεια , βλέπουμε για άλλη μια φορά την ψύχωση του Jean-Pierre Jeunet με το πράσινο . Πως και ο σκηνοθέτης του AMELIE (2001) δεν έχωσε και κανέναν πορσελάνινο νάνο να στέλνει καρτ-ποστάλ απ΄το διάστημα μέσα στο σετ , προετοιμάζοντας το έδαφος ;
Ο άνθρωπος λοιπόν που μου γάμησε την ψυχόλογία στα τρυφερά χρόνια της προεφηβικής και εφηβικής ανάπτυξης , Ridley Scott (κάνοντας ένα διάλλειμα από τις επικούρες) , αποφάσισε να πιάσει την ιστορία , πρίν από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας . Η τουλάχιστον έτσι είχε ξεκινήσει να κάνει αρχικά . Το έριξε λοιπόν στο διάβασμα , και μετά από ώρες ανάγνωσης Erik Von Daniken και Ελληνικής μυθολογίας (τον μύθο του Προμηθέα στα πεταχτά) , του βγήκε ιστορία με αρχαίους αστροναύτες , αλλά βαλμένη κάπου μέσα στο ίδιο "σύμπαν" οπου συνέβησαν και τα γεγονότα από τις ταινίες που ανέφερα πρίν .
Βρισκόμαστε στο 2089 . Ομάδα επιστημόνων ανακαλύπτουν κάτι τοιχογραφίες σε μια σπηλιά , κάπου στην Σκωτία . Είναι κάποιος αστρικός σχηματισμός , που είναι φτιαγμένος κάτι χιλιετίες πρίν ... Βάζοντας κάτω τα κατά καιρούς ευρήματα και κάνοντας τους κατάλληλους υπολογισμούς , ηρωική ομάδα εξερευνητών , αποφασίζει να φύγει στο διάστημα , προσπαθώντας να φτάσει στον προορισμό . Είναι ξεκάθαρο πως κάποιος τους καλεί . Το χαρούμενο πλήρωμα 17 διαφορετικών ατόμων , ξεκινάει με το διαστημόπλοιο "Προμηθέας" . Προορισμός ; Το αύριο !
H Noomi Rapace είναι η Εlizabeth Shaw . Αρχαιολόγος/Επιστήμονας . Αυτή και ο Charlie Holloway , ανακάλυψαν την τοιχογραφία . Έχει υπαρξιακά που δεν μπορεί να κάνει παιδιά , αλλά ανακαλύπτει τους δημιουργούς του ανθρώπινου είδους στην άλλη άκρη του σύμπαντος . Τελικά μένει έγκυος , αλλά δεν ξέρει οτι κουβαλάει το εξωγήινο καλαμάρι μέσα της . Το μαθαίνει στην επιτόπια καισαρική που εκτελεί ιατρικός υπερθάλαμος .
Ο Michael Fassbender είναι ο David , το ανδροειδές . Το πλήρωμα του πλοίου είναι στα κρυογονικά κρεβάτια του , και αυτός περνάει την ώρα του ακούγωντας κλασική μουσική , κάνοντας ποδήλατο , και παίζοντας μπάσκετ . Ταυτόχρονα ! Επί 2 χρόνια , 4 μήνες , 18 μέρες , 36 ώρες , 15 λεπτά . Όσο καιρό κράτησε το ταξίδι . Στην πρώτη εξόρμηση της ομάδας στον άγνωστο πλανήτη , ο David επιστρέφει με καβάτζα εξωγήινο θερμός που περιέχει κάποια περίεργη ουσία . Έχοντας ξενερώσει που όλοι τον θεωρούνε άψυχη μηχανή , αρχίζει τα γεννετικά πειράματα χορηγώντας με δόλο την ουσία σε ένα μέλος της αποστολής . Η συνέχεια έχει την γνωστή κατάληξη . Ο Fassbender για να μπεί στο ρόλο του cyborg , είδε τα BLADE RUNNER , THE MAN WHO FELL ON EARTH και το LAWRENCE OF ARABIA (το οποίο βλέπει μετά μανίας και μέσα στο αστρόπλοιο) . Θα μπορούσε βέβαια να είχε δεί τα TERMINATOR (το πρώτο μόνο , έτσι για ζέσταμα) , CYBORG COP (και τα τρία) , NEMESIS (και τα τέσσερα) , και οποιαδήποτε άλλη ταινία με Frank Zagarino μέσα , αλλά εκείνος προτίμησε να παρατηρήσει τις κινήσεις του Ολυμπιονίκη δύτη Greg Louganis ;! (ο Πήτερ Ο'Τουλ και ο Λουγκάνης είναι πιό cyborg απ'τον Zagarino ;)
Η Charlize Theron είναι η Meredith Vickers . H υπεύθυνη της αποστολής , μιας και έσκασε τα τρίς για την χρηματοδότηση της αποστολής . Είναι σκληρή γκόμενα . Με το που ξυπνάει απ'τον κρυογονικό ύπνο , το ρίχνει στα πουσάπς . Γκαντεμιά να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του σύμπαντος και να σε πατήσει διαστημόπλοιο ...
Ο Guy Pearce , είναι ο Peter Weyland , της γνωστής οικογενείας των διαγαλαξιακών καπιταλιστών . Η Meredith είναι κόρη του . Ο David είναι ο συνθετικός γιός του . Το γεροντέ μεηκ απ του είναι φέσι , αλλά οκ . Στέλνει ψηφιακό μήνυμα στην αποστολή , από τον τάφο . Φαίνεται πως ο παππούς αγαπούσε πιο πολύ τον ψευτο-γιό του από την αληθινή του κόρη . Τελικά ο τρελόγερας είναι ζωντανός , κρυμένος μέσα στο σκάφος , και θέλει πάση θυσία να συναντήσει τους "Μηχανικούς" .
Ο Idris Elba είναι ο καπετάνιος του αστρόπλοιου , ο Janek . Με το που ρωτάει την Meredith αν κι αυτή είναι ρομπότ , την ψήνει για ανέμελο σεξάκι , χωρίς δεσμεύσεις . Κάνει καμικάζι έξοδο , αποτρέποντας την απογείωση του εξωγήινου σκάφους . O Εlba έκανε και τον μαύρο Νορβηγό Θεό Heimdall στο THOR (2011) .
Ο Sean Harris ( CREEP , ISOLATION , THE BORGIAS ) είναι ο Fifield . Θυμίζει καλές εποχές 1986 . Ψυχοτικός κοκκινομούρης με κέλτικα τατουάζ που δεν μιλάει σε κανέναν . Υπόδειγμα διαστημικού πεζοναύτη . Κρίμα που είναι απλά ο εκκεντρικός γεωλόγος της παρέας . Μεταλλάσεται σε υπερφρίκουλα και παίρνει άλλους τρείς μαζί του , πρίν τον κανονίσουν οι υπόλοιποι .
O Rafe Spall ( SHAUN OF THE DEAD , HOT FUZZ , o Σαίξπηρ στο ANONYMOUS ) είναι ο Bob Milburn . Είναι του βιολογικού τμήματος . Προσπαθεί να κάνει φίλους στο ταξίδι .
O Logan Marshall-Green ( DEVIL ) είναι ο Charlie Holloway , το αμόρε της Shaw . Μεταλλάσεται , αφήνει έγκυο την Shaw , και καταλήγει ψητός στην επιφάνεια του πλανήτη . Η σαγιονάρα με την διχάλα συνεχίζει να είναι μάστ στους άνετους αρχαιολόγους του 2089 .
Ο Emun Elliott ( BLACK DEATH , GAME OF THRONES ) είναι ο Ford .
O Benedict Wong ( SUNSHINE , MOON ) είναι ο Ravel . Αυτός , ο Fifield και ο Ford , είναι μέλη του πληρώματος του Janek .
Ο Ian White είναι ο Τελευταίος Μηχανικός . Ξυπνάει , σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του , και τελικά του την φοράει το βιολογικό όπλο που ο ίδιος δημιούργησε . Ο ψηλέας έκανε τους Predators στα AVP .
------------------------------------------------------------
Oι εξωγήινοι Dr. Manhattan είναι οι τραμπούκοι πρωπάτορες του ανθρώπινου γένους που θέλησαν να το ξεπαστρέψουν , αλλά στην πορεία το μετάνοιωσαν . Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών πετάει από την διαστημική μπουκαπόρτα έτσι απλά .
Η όλα-θυμίζουν-γεννητικά-όργανα αισθητική του H.R.Giger , μετασχηματίζει την προσωπική του ανωμαλία σε εξωγήινη απειλή και για τις επόμενες γενεές .
Υποθέτω θα υπάρξει και συνέχεια , αφού η Shaw φεύγει στο τέλος με άλλο διαστημόπλοιο , με κατεύθυνση τον πλανήτη των Μηχανικών . Θέλει να τους πεί δυο λογάκια για τα βιολογικά πειράματα που κάνουν σε άλλους πλανήτες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.