Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

WHITE HOUSE DOWN (2013)

                                             
"Πως είσαι ακόμη ξύπνια ;
- Καφεϊνη και πατριωτισμός κύριε ..."
 
Σκηνοθετημένο από τον μάστορα της απόλυτης καταστροφής , Roland Emmerich ( INDEPENDENCE DAY , GODZILLA , THE DAY AFTER TOMMOROW , 2012 ) .
Επειδή κάποιος Antoine Fuqua ( THE REPLACEMENT KILLERS ) είχε προλάβει να κουνηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα με το OLYMPUS HAS FALLEN , κάποιος έπρεπε να δείξει στον μικρό πως γίνονται ταινίες με εισβολή στον Λευκό Οίκο (μιας και αυτός ο κάποιος τον έχει ήδη καταστρέψει τρεις φορές σε ταινίες του) !
O Channing "Ζω με τους δικούς μου κανόνες" Tatum είναι ο John Cale , βετεράνος του Αφγανιστάν και νυν προσωπικός φρουρός του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου , Eli Raphelson (είχε σώσει τον ανιψιό του στο Αφγανιστάν , και του χρωστούσε χάρη) . Χωρισμένος με παιδί . Πληρώνει διατροφή και δεν κανονίζει καλά τα προγραμματά του με αποτέλεσμα να χάνει στιγμές από την ζωή της κόρης του . Παρουσιάζεται ως απλός και χαλαρός με ευγενική καρδιά (και ατσαλένια γροθιά) στην πρώτη σκηνή , την ώρα που προσπαθεί να πείσει έναν σκίουρο να φύγει από το σπιτάκι για πουλιά που έχει στην αυλή του ο Raphelson . Ο Cale θέλει να γίνει μέλος της Μυστικής Υπηρεσίας του Προέδρου , αλλά μιας και δεν είχε σώσει τον ανιψιό του Προέδρου στο Αφγανιστάν , κάνει αίτηση με αξιοκρατικά κριτήρια (και υποσχέσεις καυτών ραντεβού) ... Δυστυχώς η αίτηση του απορρίπτεται , γιατί την συνέντευξη την κάνει μια παλιά του γνωριμία από το πανεπιστήμιο , η οποία ξέρει πόσο ρέμπελος και αντικομφορμιστής με έλλειψη σεβασμού στις αρχές είναι ... Ο Cale δεν λέει την αλήθεια στην κόρη του για το αποτέλεσμα της συνέντευξης και την παίρνει μαζί του στον Λευκό Οίκο για να της δείξει που δουλεύει ο μπαμπάς . Προσπαθεί να είναι καλύτερος πατέρας , αλλά όταν χάνεις τους διαγωνισμούς ταλέντου των παιδιών σου , τα μούτρα είναι το μόνο αποτέλεσμα .
Πως σπάει ο διάολος το ποδάρι του , και την ημέρα που ο Cale προσπαθεί να φτιάξει την σχέση του με την κόρη του , παραστρατιωτικοί οι οποίοι δούλευαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες παλιότερα και ανήκουν σε ακραίες πολιτικές οργανώσεις , αποφασίζουν να επιτεθούν στον Λευκό Οίκο !
Ο Jamie "Electro-Django" Fox είναι ο James W. Sayer , Πρόεδρος της Αμερικής . Έχει ένα όνειρο : Να οργανώσει την πλανητική ειρήνη μεταξύ όλων των χωρών συμμάχων της Αμερικής , μεταξύ τους και 22 αραβικών κρατών και να αποσύρει τα Αμερικανικά στρατεύματα από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής !
Η Maggie Gyllenhaal ( DONNIE DARKO , THE DARK KNIGHT ) είναι η Πράκτορας Carrol Finnerty . Παλιά γνωστή του Cale από το πανεπιστήμιο . Αυτή του παίρνει την συνέντευξη και τον απορρίπτει . Το μόνο που χρειάζεται είναι καφεϊνη και πατριωτισμό για να τα καταφέρει κάθε μέρα . Παρέα με λοιπούς στρατηγούς , πράκτορες και αγχωμένους κομπάρσους , παρακολουθεί τα γεγονότα από υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων . Τα γνωστά χαζά με τον κόσμο να καταρρέει γύρω από τεράστιες οθόνες και κρίσιμες αποφάσεις τύπου να βομβαρδίσουμε ή να μην βομβαρδίσουμε τον Λευκό Οίκο με τους ομήρους μέσα .
Η Joey King ( QUARANTINE , THE DARK KNIGHT RISES , OZ THE GREAT AND POWERFUL , THE CONJURING ) είναι η 11χρονη Emily . Κόρη του Cale . Έχει βιντεο-blog στο ίντερνετ και ξετρελάθηκε που ο μπαμπάς δουλεύει για τον πρόεδρο , παρόλο που του κρατάει μούτρα επειδή δεν πήγε σε μια επίδειξη ταλέντων που συμμετείχε . Βρισκόταν στην τουαλέτα την ώρα της εισβολής και καταγράφει τα γεγονότα με το κινητό της .
Ο Lance Reddick ( THE WIRE , FRINGE ) είναι ο Στρατηγός Caulfield . Μπορεί να στείλει αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τον Λευκό Οίκο μέσα σε 10 λεπτά . Προσδίδει το ίδιο κύρος που θα έδινε και ο Ru Paul ντυμένος στρατηγός .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Jason Clarke ( FARSCAPE , DEATH RACE , ZERO DARK THIRTY ) είναι ο Emil Stenz , πρώην κομάντο Δύναμη Δέλτα και νυν αρχηγός παραστρατιωτικής ομάδας με αλλεργία στην δημοκρατία . Πέρασε δύο χρόνια σε φυλακή των Ταλιμπάν . Πετυχαίνει το αδύνατο εισβάλοντας στον Λευκό Οίκο ως επιστάτης ! Περνάει επίσης ολόκληρη ομάδα από καλογυμνασμένους επιστάτες από την ασφάλεια χωρίς να τους κάνουν κολονοσκόπηση . Φαίνεται πως δεν αστειέυεται όταν πυροβολάει στο κούτελο πορτραίτο του George Washington . Σκοτώνει χωρίς οίκτο χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πιστόλι - ακόμα και αυτό με τους συνδετήρες . Έχει αποθημένα με την κυβέρνηση και θέλει να σκοτώσει τον πρόεδρο . Είναι διαβητικός (ίσως έχει προηγούμενα και με το εθνικό σύστημα υγείας) .
Ο James Woods ( VIDEODROME ) είναι ο παλιός πράκτορας Martin James Walker . Έπρεπε να υπάρχει κάποιος από μέσα για να πετύχει το σχέδιο . Ο Walker δεν γουστάρει τον φιλελεύθερο πρόεδρο και τις αηδίες του για ειρήνη στην μέση ανατολή . Έχει χάσει τον μονάκριβο πεζοναύτη γιο του έναν χρόνο νωρίτερα σε μια μούφα αποστολή εξουδετέρωσης πυρηνικών στο Ιράν και υποφέρει κρυφά ακούγωντας για πλανητική συμφιλίωση . Έχει καρκίνο και δεν έχει τίποτε να χάσει προτίνοντας στον Πρόεδρο να ρίξει πυρηνικά στο Ιράν .
O Jimmi Simpson ( D.E.B.S. , ZODIAC , BREAKOUT KINGS , ABRAHM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER ) είναι ο Skip Tyler . Ο εκκεντρικός χακεράς της παρέας των παραστρατιωτικών . Μπαίνει στο σύστημα του Λευκού Οίκου και ετοιμάζει πλανητικό μπάχαλο . Δούλευε για την NSA , αλλά τον απέλυσαν όταν προσπάθησε να ρίξει πυρηνικά στα κεντρικά γραφεία της Apple . Κάπου εδώ ξεκινάει η παρουσίαση των υπόλοιπων "ξεχωριστών" τρομοκρατών :
O Kevin Rankin ( HULK , BIONIC WOMAN , BREAKING BAD ) είναι ο Carl Killic . O Carl παίρνει βραβείο ευρηματικότητας για το μουστάκι και το τατουάζ με το αναρχο-αλφάδι που μοστράρει στον όμο για ακροδεξιός απροσάρμοστος με βίαιο παρελθόν . Τον είχαν συλλάβει όταν ήταν 12 χρονών επειδή είχε προσπαθήσει να ανατινάξει το ταχυδρομίο της περιοχής του επειδή είχε πολλούς μαύρους υπαλλήλους . Κάθε φορά που οι μυστικές υπηρεσίες σε κινηματογραφικές περιπέτειες ανεβάζουν τα προφίλ των υπόπτων , είναι να ξερνάς από τα γέλια .
Συνεχίζουμε με τον Conrad Cern ( Kyle Gatehouse - SOURCE CODE ) . O Conrad διατηρεί blog μίσους εναντίον του Προέδρου Sayer !
-----------------------------------------------------
Ο Channing Tatum μπαίνει με φόρα στον χορό της υπερπαραγωγής/περιπέτειας , φορώντας ταλαίπωρο λευκό τιραντέ φανελάκι τύπου DIE HARD !
Τα G.I.JOE: THE RISE OF COBRA (2009) και DEAR JOHN (2010) , παρόλο που τον δείχνουν με στρατιωτική εκπαίδευση , δεν πιάνονται .
Έχοντας παρακολουθήσει τις χορευτικές του ικανότητες σε ταινίες όπως τα STEP UP (2006) και MAGIC MIKE (2012) , δεν μπορείς να αφεθείς ολοκληρωτικά στην ψευδαίσθηση του ηρωικού άγνωστου της διπλανής πόρτας . Το "συνεχίζω-να-ζω-με-τους-δικούς-μου-κανόνες-αλλά χτυπάω 10000 κοιλιακούς-αμα-λάχει" της αναγνωρισιμότητας του ηθοποιού δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πρωτογονικό αυθορμητισμό των κοκαϊνομανών σεναριογράφων των προηγούμενων δεκαετιών που έφτιαχναν καριέρες σε εξυπνάκηδες επιτυχημένων αστυνομικο-κομεντί τηλεοπτικών σειρών (ναι συνεχίζω με Bruce Willis και τελειώνω λέγοντας πως θα μπορούσαν να δώσουν τον ρόλο του Tatum στον Jai Courtney , ο οποίος έκανε μια χαρά τον γιο του McLane στο τελευταίο DIE HARD) .
Βέβαια δεν μπορώ να πάρω όρκο για το πόσο υγιεινή ζωή ακολουθεί ο σεναριογράφος αυτού του πονήματος , James Vanderbilt αν κρίνω από το τρέηλερ του σύντομα-σε-κάποιο-σινεμά-κοντά-σας  I-ROBO(T)COP , αλλά τουλάχιστον κατάφερε να κρατήσει τα προσχήματα στο καινούργιο Spiderman (μέχρι στιγμής , γιατί οι μαύρες αστραπές του Fox δεν ξέρω τι αντίκτυπο θα έχουν στην δεύτερη ταινία) .
- Παραδείγματα γραφής :
Πέρα από τα φεσο-προφίλ των τρομοκρατών , ο Vanderbilt μεγαλούργησε και αλλού δημιουργώντας ατμόσφαιρα περιπέτειας-με-φυλαράκια (βλέπε 48 HOURS , HARLEY DAVIDSON AND THE MARLBORO MAN , TANGO & CASH κτλ) .
- "Υπάρχουν κρυφές σύραγγες κάτω από τον Λευκό Οίκο . Τις χρησιμοποιούσε ο JFK για να φέρνει την Marilyn . Πηγαίντε από εκεί .."
- "Θέλεις κέηκ ;
- Είμαι διαβητικός ."
Ο Πρόεδρος χρησιμοποιεί το ένα του παπούτσι για να μπλοκάρει την τροχαλία του ασανσέρ μερικά εκατοστά πρίν το ταβάνι , σώζοντας αυτόν και τον Cale από βέβαιο θάνατο . Αργότερα φοράει αθλητικά παπούτσια μπάσκετ και ρίχνει μπαζουκιές .
την ίδια στιγμή , κάπου στο Μεξικό , η τεκίλα ρέει άφθονη με τους πρωταγωνιστές να κάνουν το κομμάτι τους ...
Άλα της !
-----------------------------------------------------
Όπως και να'χει , η Αγία Τριάδα της Υπερπαραγωγής του Σύγχρονου Θεάματος , Michael Bay , Roland Emmerich και Zack Snyder θα συνεχίζει να "αγιάζει" τα πλήθη ...
... γιατί , έτσι μας αρέσει !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.